Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Door games slaap je niet slechter

Volgens een Australische studie.

Een Australische studie heeft aangetoond dat gewelddadige videogames er niet voor zorgen dat je moeilijker in slaapt valt dan normaal. Twee groepen 14 tot 18 jarige groepen jongens, die normaal een kwartier nodig hadden om in slaap te vallen werden onderzocht.

De ene groep speelde eerst Modern Warfare 2 voor 50 minuten, terwijl de andere groep de film ‘March of the Penguins’ bekeek. Vervolgens werd gemeten hoe lang het duurde vooraleer ieder lid in slaap viel.

Het resultaat is dat er geen significant verschil blijkt te zijn tussen de beide groepen. Dit “ontkracht” eerdere beweringen dat adolescenten die videogames spelen voor het slapengaan een slechte nachtrust zouden hebben. Elf tieners hadden ongeveer 8 minuten nodig om in te dommelen na het spelen van MW2, terwijl het de filmkijkers ongeveer 3 minuten langer duurde. Twee andere vatten bijna onmiddellijk na de speelsessie de slaap en uit de groep die naar de film zat te kijken waren er al vier schaapjes aan het tellen terwijl de film nog bezig was. Dit was volgens de onderzoekers te wijten aan “het traag vooruitgaan en rustige sfeer van de film” in vergelijking met het meer actievere videospel.

Wel heeft Michael Gradisar, een kinderpsycholoog aan de Flinders University, die tevens ook de hoofdonderzoeker was bij de studie, al laten weten dat hij 50 minuten gamen een te lage dosis vind om echt effect te hebben op het slaappatroon van de adolescenten. “Het geeft de adolescenten niet echt de tijd om emotioneel betrokken te raken in de game” vertelde hij.

Dus als we één iets geleerd hebben uit deze studie is het toch wel het volgende: Heb je problemen om de slaap te vatten, steek dan gewoon ‘March of the Penguins’ in de DVD speler.

Over de auteur
Edelbert Masschelein avatar

Edelbert Masschelein

Professionele trol

Reacties