Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

DonKaaklijn interview: "Door over mijn gevoelens te spreken, hoop ik het taboe te doorbreken"

DonKaaklijn over zijn carrière als streamer, Warzone en het belang van mentale gezondheid.

Je hebt DonKaaklijn (echte naam Don Verhage) vast wel eens op Twitch en YouTube zien passeren. De Nederlander maakt sinds 2018 videocontent en is sinds 2020 toegewijd streamer. Daarbij speelt Call of Duty: Warzone een centrale rol; Don heeft namelijk een heuse reputatie als ‘one shot one kill’ sniper gekweekt. Bovendien staat hij ook bekend om zijn livestreams waarbij hij reality-tv-series als Lang Leve De Liefde en First Dates bekijkt.

Naar aanleiding van zijn sponsorschap met hardwareproducent MSI en hun dienst 'Powered By MSI' was het een ideaal moment om even met Don te babbelen. Daarbij kwam zijn liefde voor Warzone aan bod, maar ook de uitdagingen voor streamers, zijn leeftijd en zijn recente tijdelijke ban van Twitch.

Dag Don! Ondertussen ben je volledig ‘Powered by MSI’, met MSI als een van je belangrijkste sponsors. Ben je altijd al een pc-gamer geweest?

Ja hoor! Op mijn vijftiende begon ik Call of Duty 4: Modern Warfare te spelen op pc. Eigenlijk ben ik altijd een pc-gamer geweest. Ik heb door de jaren heen wel consoles gehad, maar ik noem mezelf door en door een ‘computer guy’. Zeker vanwege het competitieve aspect.

Dus je hebt geen interesse in singleplayergames?

Nee, totaal niet! Er zijn wel een paar games die ik leuk vond om off-stream eens te spelen, zoals bijvoorbeeld de Grand Theft Auto-games. Misschien dat ik in de toekomst wel een singleplayergame zal spelen om leuke content te maken voor Twitch, maar ik ben een competitiebeest. Ik wil gewoon winnen (lacht). Ik ben ook gewoon goed in shooters; ik ben de beste sniper van Nederland, zeg ik wel eens (lacht opnieuw).

DonKaaklijn, MSI en GUICE organiseren op dit moment een pc giveaway actie. Zie onderaan dit artikel voor meer info.

Warzone staat helemaal centraal in je streams. Wat denk je er van nu Warzone 2 op komst is?

Call of Duty heeft mijn hart gestolen. Ik denk niet dat iemand ooit had gedacht dat Warzone zo’n succes zou zijn. Zelf vind ik het gewoon fijn dat er iets volledig nieuws komt, met nieuwe content en een nieuwe ‘grind’. Ik wil dat gevoel van 2020 eigenlijk opnieuw voelen, toen Warzone uit het niets kwam en ik net op Verdansk rondliep. Blackout (de Battle Royale-modus van Call of Duty: Black Ops 4, nvdr.) vond ik wel niet zo goed en heb ik maar twee weekjes gespeeld.

Ik wil dat gevoel van 2020 opnieuw voelen, toen Warzone uit het niets kwam en ik net op Verdansk rondliep

Ik heb de laatste twee maanden dezelfde set-up als jij gehad: de Redux MSI Don Kaaklijn i320 R36, met een MSI GeForce RTX 3060 Ventus 2X OC en Intel i7 12700F. Ben jij tevreden over deze configuratie? Zou je iets veranderen?

Ik wil graag een derde scherm (lacht). Ik ben altijd al een fan geweest van MSI, zeker wat betreft hun moederborden. Hun 'gaming peripherals' zoals muizen en keyboards zijn ook uitstekend. Het is bovendien altijd al een jongensdroom geweest om zo’n grote sponsor te hebben. Ook toen ik Call of Duty-partner werd! Dat zijn bedrijven waar je een bepaalde emotionele band mee hebt. Ik voelde me waardig, zeg maar, toen ze me kozen om hun merk te vertegenwoordigen.

Cover image for YouTube videoWat een week streamen weer.. complete chaos..

Ben jij een perfectionist?

Ik doe dingen wel graag goed – ook als ik campagnes voor bedrijven doe. Ik heb bijvoorbeeld een samenwerking met energiedrankenbedrijf GUICE. Toen we onlangs een promovideo opnamen, heb ik toch wel zes uur in de studio gezeten om ervoor te zorgen dat de presentatie helemaal zou kloppen. Ik doe alles sowieso graag zo goed en grappig mogelijk. Ik geloof dat je een heel eind komt zolang je een boodschap met humor uitdraagt. Als ik samenwerk met sponsors, dan wil ik het dus wel op mijn eigen manier doen.

Veel streamers spreken zich uit over de druk die op hen ligt. Hoe ga jij daar mee om?

Ik heb een ‘mental health’-kanaal op mijn Discord server. Ik vind dat echt een cruciaal thema, aangezien zowel ikzelf als mijn vader ermee worstelen. Ik heb in het verleden ook vrijwilligerswerk gedaan voor de Alles Oké?-telefoonlijn, een gratis en anonieme chatlijn voor jongvolwassenen. Ik merk dat er vooral bij mannen toch nog een heel groot stigma hangt. Op mijn eigen manier hoop ik dat aan te kaarten. Ik weet dat ik kan overkomen als een macho op het internet, met mijn grote ego en grote bek. Maar door dan net over mijn gevoelens te spreken, hoop ik het taboe te doorbreken. Persoonlijk kies ik er ook voor om niet langer dan vijf of zes uur te streamen. Na zo’n duur raak ik vermoeid, en ik ben ervan overtuigd dat mijn streams net positieve ervaringen moeten zijn. Het allerbelangrijkste is dat je je gewoon goed in je vel voelt.

Cover image for YouTube videoEr is weer eng gedaan bij de stream...

Ondertussen ben je meer dan 4 jaar een contentcreator. Wat heb je in die jaren zien veranderen? Zijn er trends waar je expliciet ‘nee’ tegen zegt?

Ik heb de indruk dat contentcreators op Twitch zichzelf meer en meer uitdagen, bijvoorbeeld via 'sub-a-thons' of door records te proberen breken. Daar ben ik nooit zo vatbaar voor geweest. Zoals ik eerder al zei: je goed in je vel voelen is het allerbelangrijkste. Ik zal dan ook niet snel op zo’n hypes springen. Ik had wel het geluk dat ik Warzone heel leuk vond, net toen de game zo’n grote hype werd (lacht).

Ik weet dat ik kan overkomen als een macho op het internet, met mijn grote ego en grote bek. Maar door over mijn gevoelens te spreken, hoop ik het taboe te doorbreken

Is er een keerpunt in je carrière geweest?

Op 1 december 2020 haalde ik voor het eerst 1.000 kijkers – ik denk toch dat het toen was, ik moet het even opzoeken (lacht). Toen heb ik gehuild tijdens stream omdat ik dacht “Ok, dit lukt gewoon”. Niemand was blij met COVID en het is voor iedereen een moeilijke periode geweest. Maar ik ben dat virusje misschien toch een klein beetje dankbaar omdat het mijn streamingcarrière deels heeft gelanceerd.

Staat er een houdbaarheidsdatum op wat je doet?

Als ik kijk naar wat oudere streamers als Dr Disrespect en TimTheTatman, dan biedt dat wel veel hoop. Ik word nu dertig, maar ik heb het voordeel dat ik er vrij jong uitzie. Ik zie mezelf dit sowieso wel tot m’n 35ste doen. Gamen om inkomen te genereren is echt wel mijn kinderdroom geweest, en van je hobby je werk mogen maken is echt prachtig. Ik denk dat ik hier wel voor geboren ben. Als kind was ik ook de eerste die voor de camera ging staan of de hoofdrol in een schooltoneel opeiste (lacht).

Cover image for YouTube videoTHE MEMEGOD - Reageren op First Dates #2

Over camera’s gesproken: reality-tv speelt een grote rol in je streaming. Wanneer is je liefde voor reality-tv begonnen?

Ik denk dat iedereen stiekem wel een beetje houdt van dit soort shows omdat ze zo ongemakkelijk, zo ‘cringey’ zijn. Lang Leve De Liefde en First Dates zijn wat dat betreft allebei geweldig, met die laatste als mijn absolute favoriet. Het ongemak is zo tastbaar. Valt het gesprek stil? Wie gaat er betalen? Dan vind ik programma’s als Ex On The Beach en Temptation Island niet zo goed omdat ze wat fake zijn.

Als jij een reality-tv-format mag bedenken, hoe ziet dat er dan uit?

Het lijkt me sowieso wel leuk om iets met gamers te doen. Misschien een soort ‘bootcamp’ waarbij gamers toewerken naar een groot Warzone-toernooi, of een LAN-party met allerlei bekende gamers.

Cover image for YouTube videoRedux Extreme PC Builders Challenge #1 😱 ft. Don Kaaklijn

Je content dweept soms ook met reality. Zo huurde je soms mensen in om samen met je te gamen, en hield je het wat verborgen wie je echt was.

Ja, klopt. Er is een website genaamd E-Pal waarbij je mensen kunt inhuren om samen met je te gamen. In enkele filmpjes huur ik dan een dame in om samen met me te spelen. Het ‘E-Girl’-label klinkt misschien wat neerbuigend, maar dat is niet de bedoeling want eigenlijk vind ik het een goed initiatief. Mensen doen er wat lollig om, maar uiteindelijk is het de ideale oplossing voor wie wat gezelschap nodig heeft. Ik vond het tijdens de streams ook zeer belangrijk om respectvol te zijn naar de persoon en uiteindelijk zorgde dat voor enkele van de meest ‘wholesome’ momenten uit mijn carrière omdat mijn kijkers ook doneerden aan die personen.

Het is goed dat een bedrijf als Twitch me even op de vingers tikt

Tot slot: een fanbase is niet altijd makkelijk te managen. Hoe voel jij je daarover?

Ik durf met mijn hand op het hart te zeggen dat ik een van de beste communities van Nederland heb. Mijn moderatoren en ik zorgen ervoor dat alles respectvol blijft. Als streamer ben je daar ook volledig verantwoordelijk voor, vind ik. Als iemand ‘toxic’ binnenkomt, dan gooi ik ze er meteen uit. Ja, er zijn momenten om lol te trappen en elkaar te jennen, maar op een bepaald moment is het ook belangrijk om serieus en respectvol te zijn. Ik leer dat zelf ook nog steeds. Recent ben ik voor twee weken verbannen van Twitch. Ik had gezegd dat ik personen uit Frankrijk niet aangenaam vond, wat uiteraard bedoeld was als humor. Maar ja, het ging misschien wat te ver. Ik sta erom bekend dat ik mensen ‘roast’ maar je kunt dat ook leuk en respectvol houden. Het is soms lastig om de balans te vinden tussen sensatie en respect. Ik wil ongefilterd blijven, maar wel met respect. Wat dat betreft is het goed dat een bedrijf als Twitch me even op de vingers tikt. Iedereen, van alle etniciteiten, kleuren en groepen, is welkom op mijn kanaal en ik heb een divers publiek als fanbase. Daar ben ik oprecht heel trots op.

Je vindt het Twitch-kanaal van DonKaaklijn hier. Neem zeker ook een kijkje op het DonKaaklijn YouTube-kanaal.

Zoals je hierboven al kon lezen, organiseren DonKaaklijn en MSI op dit moment een pc giveaway actie, in samenwerking met Dons andere sponsor GUICE. Je vindt de voorwaarden voor de giveaway op de officiële GUICE website. De actie loopt tot 30 september. Veel succes!

Benieuwd geworden naar pc-gaming? Hier bespreken we de voordelen en nadelen van pc gaming versus console gaming. Hier vind je ook een duidelijk overzicht van 'Powered by MSI' waarbij je je eigen gaming-pc kunt laten bouwen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Call of Duty: Warzone

PS4, Xbox One, PC

Related topics
Over de auteur

Sponsor

Contributor

Reacties