Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

DJ Hero

Doldwaze draaitafels.

De Guitar Hero-serie heeft ritmegames nieuw leven ingeblazen. Het tokkelen op de plastic gitaar -gevolgd door bass, drum en microfoon- geeft zelfs de meest a-muzikale personen [waar er op de redactie flink wat van rondlopen] het idee dat ze ware gitaarvirtuozen zijn. Het succes van de serie blijkt alleen al uit het feit dat er een kleine tien games in de Hero-franchise uitkomen dit jaar. Een deel dat het helemaal anders aanpakt is DJ Hero. Wij namen plaats achter de draaitafel.

Aanvankelijk heerste er bij ons een beetje de angst dat DJ Hero een simpele Guitar Hero rip-off zou kunnen worden, alleen dan bedoeld voor een ander publiek. Bovendien, zou het draaien achter een plastic schijfje wel leuk kunnen zijn? Maar deze vraag hadden velen ook met plastic gitaren en al na één nummer als diskjockey hadden we door dat DJ Hero zomaar eens een even groot succes kan worden als Guitar Hero.

Het doel van DJ Hero is gelijk aan die van de gitaardelen: een track zo goed mogelijk naspelen. De manier waarop je dit doet is natuurlijk anders, in DJ Hero maak je gebruik van een draaitafel met toebehoren. De ‘controller’ bestaat eigenlijk uit twee delen: rechts heb je de turntable, de schijf waar je aan draait, met drie gekleurde knoppen erop. Aan je linkerhand heb je een crossfader, een soort schakelaar, de sampler, een draaiknop die te vergelijken is met de whammy bar op de gitaar en een knop om de Euphoria power (de Star power van DJ Hero) in te zetten.

Je gebruikt deze besturing als volgt. Op het scherm lopen drie lijnen – groen, rood en blauw - die elk corresponderen met een van de gekleurde knoppen op de draaitafel. De basis is simpel, komt er een ‘noot’ voorbij dan druk op de bijbehorende knop, net als in Guitar Hero. Er verschijnen ook echter uitgerekte noten, waar het DJ’en echt begint. Bij dergelijke noten is het namelijk de bedoeling om de juist knop in te drukken en te scratchen met de draaischijf.

Nu de basis duidelijk is komt de crossfader in beeld en is het belangrijk te weten dat de twee buitenste van de gekleurde lijnen een nummer voorstellen, terwijl de middelste zorgt voor effecten. De crossfader bepaalt welk nummer je hoort: staat de schakelaar naar links dan hoor je alleen het nummer op de linker lijn, staat die naar rechts dan alleen het ‘rechter nummer’. Staat de crossfader in het midden dan lopen beide nummers tegelijk voor een mix.

Op het scherm uit zich dit doordat een van de lijnen naar buiten verspringt, dit is het teken voor jou om met de crossfader hetzelfde te doen. Op dat moment hoor je dus tijdelijk één nummer totdat je de schakelaar weer naar het midden moet zetten. Zo nu en dan verschijnt er ook nog een soort oranje boogje om een noot. Dit geeft aan dat je met de sampler draaiknop het geluid kunt verdraaien (denk aan de Guitar Hero whammy bar). Doe je het goed genoeg dan verdien je Euphoria power die je met een druk op de knop in kunt zetten om het publiek helemaal uit zijn dak te laten gaan.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur

Rutger Luiten

Contributor

Reacties