Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Disney sluit Club Penguin Online na kindermisbruik

Verzamelplaats voor pedofielen.

Disney maakt een einde aan Club Penguin Online. Na onderzoek van de BBC bleek dat de server een verzamelplek was gewordenvoor pedofielen.

Met 8 miljoen gebruikers in de afgelopen twee jaar was Club Penguin Online de grootste onofficiële fan server van de casual multiplayer game. De fan server kwam er nadat Disney in 2017 al Club Penguin sloot en kende door de coronacrisis recent een heropleving.

Het bestaan van Club Penguin Online werd lang gedoogd door Disney, maar het bedrijf wordt door een onderzoek van de BBC nu toch tot actie gedwongen. Uit dat onderzoek bleek dat de fan server een verzamelplek was geworden van pedofielen die kinderen en tieners bestoken met expliciete, seksuele en racistische berichten. Eén man is intussen gearresteerd voor mogelijk bezit van kinderporno.

"Veiligheid van kinderen is een topprioriteit voor de Walt Disney Company en we zijn ontzet door de beschuldigingen van criminele activiteit en walgelijk gedrag op deze ongeauthoriseerde server die illegaal het Club Penguin-merk en de personages gebruikt voor eigen doelen," zei Disney tegen de BBC na de reportage. "We gaan verder met onze rechten te gebruiken om ongeauthoriseerd gebruik van de Club Penguin-naam tegen te gaan."

Club Penguin startte in 2005 als één van de eerste sociale netwerken die specifiek op kinderen mikte. Op zijn piek kende de game 200 miljoen gebruikers wereldwijd. Die officiële versie had content filters en moderators om alle communicatie tussen spelers in het oog te houden. De onofficiële servers, zoals Club Penguin Online, schakelden die extra veiligheid uit.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Bruce Vandeweyer avatar

Bruce Vandeweyer

Afgekickt

Speelt zelf steeds minder en minder games, maar blijft als liefhebber het wereldje volgen.

Reacties