Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Dishonored: The Brigmore Witches Review

Huurmoordenaar versus heks, ronde 2.

De downloadbare uitbereidingen voor Dishonored stellen tot nu toe niet teleur. Een reeks uitdagende levels met Dunwall City Trials, handige tools met Void Walker's Arsenal en een pakkend verhaal met The Knife of Dunwall toonden al dat er nog genoeg te beleven valt in de duistere steampunk-setting van Arkane Studios. The Brigmore Witches is voorlopig de laatste uitbreiding. Is het een waardige afsluiter?

In The Brigmore Witches speelt de huurmoordenaar Daud opnieuw de hoofdrol. In The Knife Of Dunwall moest hij nog uitzoeken wie de heks Delilah was, nu is het tijd om haar uit te schakelen. Hij heeft nog een appeltje met haar te schillen: eerste zette ze zijn rechter hand tegen hem op en nu heeft ze het gemunt op Emily - de rechtmatige troonopvolgster van Dunwall.

Wanneer je The Knife Of Dunwall al gespeeld hebt, zal je merken dat beide uitbereidingen samen een mooi geheel vormen. Zo kun je jouw vrijgespeelde vaardigheden en voorwerpen uit The Knife of Dunwall importeren in The Brigmore Witches. Toch hoef je niet per se het eerste deel van dit verhaal te spelen om het verhaal te kunnen volgen. Bij aanvang schetst Daud de situatie snel en duidelijk waardoor je als nieuwe speler meteen op de hoogte bent.

The Brigmore Witches gooit je onder andere midden in een bendeoorlog.

Het verhaal in The Brigmore Witches is degelijk, maar zal je niet snel verbazen. Wie de kwaliteit van het hoofdverhaal verwacht bij deze downloadbare uitbreiding, laat deze dan ook beter links liggen. Het verhaal is dan ook meer een excuus om de speler in een bepaalde omgeving of situatie te forceren. Zo zal je om bij Delilah te geraken eerst nog een boot moeten stelen van de Dead Eels Gang. Zo kom je midden in een bendeoorlog terecht die duidelijk is ontworpen om de duur van het verhaal een beetje te rekken.

De dialogen zijn dan wel weer de moeite waard. Het gebabbel tussen Daud en z'n handlangers scheppen een band tussen jou en het hoofdpersonage. Daardoor voel je sneller een connectie met Daud dan met de immer zwijgende Corvo Attano, de hoofdrolspeler uit de hoofdgame. Doordat je ook jouw huurlingen in kan zetten tijdens het spel, voel je ook goed hoeveel macht dit personage werkelijk heeft.

Voordat Daud Delilah te pakken krijgt, moet hij eerst drie sequenties doorlopen. Deze levels geven je meer achtergrondinformatie over het Dishonored universum. Zo kom je onder andere te weten dat er een bendeoorlog woedt in de ooit welvarende buurt Draper's Ward.

Draper's Ward is een van de drie locaties die je in The Brigmore Witches bezoekt. Voor je jezelf kan vermengen in die bendeoorlog moet je echter eerst een uitstapje maken naar Coldridge Prison. Dat is exact dezelfde gevangenis waar je als Corvo uit bent ontsnapt in het hoofdverhaal. Doordat je jezelf voortbeweegt in de ravage die Corvo achterliet voelt dit level toch als een frisse insteek, daar waar het gemakkelijk een saaie herhaling van zetten kon zijn.

Daar waar deze uitbreiding niet zozeer verhaaltechnisch uitblinkt, staat de gameplay toch wederom weer als een huis. Telkens voor je een level begint heb je de mogelijkheid om munitie, upgrades en favors te kopen. Die favors zijn kleine hulpmiddelen die je helpen bij het uitspelen van een level. Zo zal je in Coldridge Prison de kans krijgen om een Overseer uniform te 'lenen,' waarmee je ongemerkt de gevangenis binnen kan wandelen.

Voor elke missie kan je favors kopen die je handlangers dan voor je uitvoeren.

De favors zijn een belangrijke toevoeging aan de Dishonored formule. Ze geven je echt het gevoel aan het hoofd te staan van een ondergrondse organisatie. Die-hard Dishonored-spelers kunnen er ook voor kiezen om een level zonder de bijkomende hulp te spelen.

In The Brigmore Witches verandert er niet veel aan de typische Dishonored gameplay. Althans, dat is zo tot je aankomt bij Brigmore Manor, het derde en laatste gebied dat je bezoekt. Daar zullen twee nieuwe types vijanden in combinatie met slim geplaatste vallen je het leven even heel zuur maken. Die plotselinge stijging van de moeilijkheidsgraad mag dan wel redelijk bruut verlopen, het is een welkome verandering die je bij de les houdt en een flinke uitdaging biedt.

Het is dan ook jammer dat de laatste eindbaas nogal gemakkelijk is. Na de vele aanvaringen met de Brigmore Witches, verwacht je dat Delilah Copperspoon een harde tante is: niks blijkt minder waar. Met de nieuwe vaardigheden die je vooraf hebt vrijgespeeld, is deze laatste worsteling nogal een anticlimax.

Gelukkig is dat een van de weinige minpunten die je terug zal vinden in deze uitbreiding, die doet wat een goede uitbreiding hoort te doen: Arkane Studios is er wederom in geslaagd Dunwall tot leven te wekken, waardoor je ook met plezier op zoek zal gaan naar alle verborgen geheimen, zoals de 'runes' die wederom hun opwachting maken.

De vrijheid die je in Dishonored kreeg is meer dan ooit aanwezig in deze laatste DLC. Of je nu voor de bloedige aanpak gaat of ongezien het spel doorkruist, je krijgt altijd een gevoel van voldoening wanneer je een opdracht hebt volbracht. De formule die Dishonored zo goed maakte is door de toevoegingen als de favors enkel maar beter geworden. Daardoor is The Brigmore Witches een waardige uitbreiding om het Dishonored-universum voorlopig mee af te sluiten.

Wie Dishonored: The Brigmore Witches wil spelen kan de DLC nu downloaden op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

8 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur
Lazlo Cootmans avatar

Lazlo Cootmans

Redacteur

Student journalistiek die zich vooral met videogames bezighoudt. Ondanks dat hij niks tegen andere platformen heeft, speelt hij vooral games op z'n PlayStation of pc. Wanneer hij niet aan het gamen is of schrijft voor Eurogamer, schrijft hij verhalen of maakt hij muziek met z'n gitaar.

Reacties