Skip to main content

Disco Elysium: The Final Cut krijgt geen classificatie in Australië

'Gaat in tegen de standaarden op het vlak van moraliteit en fatsoen'.

Disco Elysium: The Final Cut komt op 30 maart uit voor pc, PlayStation 4 en PlayStation 5. Het lijkt er echter op dat Australische gamers nog wat langer moeten wachten. De Australian Classification board weigert immers om een classificatie toe te kennen aan de game, waardoor hij dus niet legaal mag verkocht worden.

Via het classificatiesysteem wordt bepaald voor welke leeftijden een game geschikt is. In zeldzame gevallen wordt eenvoudigweg geen classificatie toegekend, waardoor de verkoop ervan niet is toestaan.

Wat de exacte reden voor de weigering is, is nog onduidelijk. In een vage verklaring laat de Australian Classification board weten dat de game zaken als 'seks, drugsmisbruik, misdaad, wreedheden, geweld of weerzinwekkende fenomenen op zo'n manier weergeeft dat het ingaat tegen de standaarden op het vlak van moraliteit en fatsoen'.

Bekijk op YouTube

Veel van die elementen komen inderdaad aan bod in de unieke detectivegame van ontwikkelaar ZA/UM, maar dat is voor veel andere games eveneens zo. In elk geval zal ZA/UM de nodige aanpassingen moeten doorvoeren om de game alsnog uit te brengen in Australië.

Voor gamers in België en Nederland is er geen probleem. Zij kunnen vanaf 30 maart aan de slag met de Disco Elysium: The Final Cut. Die versie voegt onder andere volledige voice acting voor alle personages toe. Wie de game al bezit op de pc, krijgt gratis toegang tot The Final Cut. Later dit jaar komt Disco Elysium ook naar de Switch en Xbox.

Read this next