Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Diablo III console review

Demonen verjagen uit een veilige haven.

In 1998 wordt Diablo naar de PlayStation overgezet door Climax Group. Deze console-versie wordt lauw ontvangen en critici geven het advies vooral bij de pc-versie te blijven. Het grootste verschil is het gemis van een online functie. Met Diablo III heeft Blizzard zelf de touwtjes in handen, maar gaat dat ze beter af?

Als je met de PlayStation 3 of Xbox 360 versie aan de slag gaat heb je je muis en toetsenbord niet nodig, want die worden niet door de console-versie ondersteund. Een gewaagd besluit van Blizzard, want top-down actie-RPG's als Diablo gaan vaak hand in hand met interfaces die het beste werken op een pc. Toch heeft de studio groot gelijk: Diablo III werkt prima met een controller.

Speciaal voor de consoles is er een koprol toegevoegd die te gebruiken valt met het rechterpookje. Dit lijkt overbodig aangezien de pc-versie prima zonder kon, maar het is echt een goede toevoeging. Met de controller kan je hierdoor uitermate precies te werk gaan. Op de pc val je wel eens per ongeluk een monster aan,terwijl je eigenlijk wil vluchten. Dit probleem tref je op de PlayStation 3 of Xbox 360 niet aan.

De rest van de knoppen zijn voor je skills gereserveerd, behalve de linker triggers die voor auto-lock en het gebruik van potions gebruikt worden. Alles ligt binnen handbereik, wat voor een vlekkeloze ervaring zorgt. Toch heeft Blizzard bij het overzetten van de besturing niet altijd uitmuntend werk geleverd. Het menu is grotendeels prima te besturen, maar de studio heeft een wiel geïmplementeerd waarmee je door je uitrusting bladert. De precisie die in alle andere elementen aanwezig is,ontbreekt hier. Zeker in het begin komt het te vaak voor dat je in het verkeerde deel van het menu terecht komt. Het vereist dus enige gewenning, voordat je zonder problemen de juiste laarzen aantrekt.

Blizzard komt de console-speler tegemoet door het toevoegen van quick-select, waarmee je zonder onderbreking een nieuw stukje uitrusting aandoet. In één oogopslag zie je of je nieuwe uitrusting meer kracht, verdediging of gezondheid geeft. Dit is weliswaar een welkome toevoeging voor de leek, maar de number cruncher heeft aan die beperkte informatie niet genoeg en wil alsnog in het menu duiken waar meer informatie staat over de vele statistieken. Quick-select is daardoor zowel een begrijpelijke als overbodige aanvulling.

Alles draait in een top-down actie-RPG om één ding: loot. Ten opzichte van de pc-versie is de mate waarin je loot verzameld enigszins anders. Zo zal je vaker uitrusting tegenkomen die specifiek voor jouw klasse bedoeld is. Ook heeft Blizzard de mate waarin je legendaries aantreft verhoogd. Dit is belangrijk, omdat een legendary het hoogst haalbare type uitrusting is. Je wilt niet het gevoel hebben dat de game oneerlijk is, omdat je gedwongen wordt tot grinden. De nieuwe aanpak in de console-port vergroot dus het spelplezier en is veel eerlijker in het uitdelen van loot.

Vooral je uitrusting moet ervoor zorgen dat je de vele uitdagingen aan kunt gaan, want Diablo III is op sommige standen vrij pittig. Wanneer een monster een legendarisch wapen laat vallen giert een extra stoot adrenaline door je lijf. Passen deze laarzen bij je klasse of zorgt dit schild net voor dat extra beetje bescherming? De jaloerse blikken van je vrienden is daarbij een prettige bijkomstigheid, en het is hier dat Blizzard zijn grootste troefkaart speelt: offline co-op.

Ja, je kunt nog steeds online spelen met drie anderen, maar de nieuwe offline coöperatieve modus is veel leuker. Wanneer je Diablo III met meerdere mensen in dezelfde kamer speelt, zijn geschreeuw, gejuich en gevloek schering en inslag. In deze modus ligt uiteindelijk de kracht van de console-versie. Samen juichen om een zeldzaam legendarisch wapen, samen boos zijn op Belial of samen schreeuwen van de spanning: als je op zoek bent naar een co-op game om met drie vrienden op de bank te spelen, dan ben je hier aan het goede adres.

Hakken en zagen.

Overigens is de hele game offline te spelen, in tegenstelling tot de pc-versie. Veel pc-spelers herinneren zich wel nog de gruwelverhalen van Error 37, de melding die de eerste weken na de lancering regelmatig was te zien. Door de volle servers konden eenzame spelers de game niet in. Op de PlayStation 3 en de Xbox 360 zijn die verhalen verleden tijd.

De reden: Blizzard hoeft niet meer actief op cheaters en hackers te letten omdat de beruchte Auction House is verdwenen. Dit is een marktplaats waar spelers uitrustingen kopen en verkopen, die door technische beperkingen van de spelcomputers de overstap niet heeft gemaakt. Dat is maar goed ook, want het gevoel van sensatie is door deze virtuele marktplaats ontnomen: je hoeft zelf immers niet meer naar upgrades te zoeken. De afwezigheid van de Auction House in de console versie van Diablo III komt de ervaring dus enorm ten goede.

In tegenstelling tot de allereerste Diablo meet de consoleversie van Diablo III zich prima met de pc-variant. Sommige elementen van de game zijn op de console zelfs beter uitgewerkt. Door de precieze besturing met de controller heb je echt het gevoel dat je in de wereld van Sanctuary zit.De voldoening die voortvloeit uit de co-op modus wordt daarbij door weinig andere multi-player games geëvenaard. Blizzard laat met Diablo III zien dat het genre net zo goed op de consoles thuishoort.

Heb je zin om DIablo III op te console te spelen? Het spel is nu verkrijgbaar voor PlayStation 3 en Xbox 360.

9 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Diablo III

Video Game

Diablo III: Reaper of Souls

Video Game

Related topics
Over de auteur
Marcel de Jong avatar

Marcel de Jong

Avonturier

Marcel maakt zich helemaal druk om dingen die er niet toe doen. Hij droomt nog dagelijks over een bestaan als avonturier, maar beklimt alleen de pen. Het liefste wil hij van alles weten over motorolie, media en de andere kant van de wereld.

Reacties