Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Diablo 3: Rise of the Necromancer DLC review - Doodleuk

Doodleuk.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Door zijn veelzijdigheid en creatieve skills geeft de Necromancer de andere klassen van Diablo 3 het nakijken.

Vijf jaar en ontelbare updates later staat Diablo 3 fier overeind. Blizzard heeft onvermoeid gewerkt om de bakken kritiek die de game oorspronkelijk kreeg aan te pakken, waardoor Diablo 3 van een tegenvaller is uitgegroeid tot een verslavende topper. Dat relaas kon je al volgen in de Diablo 3 console review, alsook de Diablo 3: Reaper of Souls review. Nu brengt Blizzard de finishing touches aan met de Rise of the Necromancer DLC. Van misplaatste nostalgie is hier geen sprake, want de sublieme uitwerking van het geliefde personage tilt Diablo 3 naar een nog hoger niveau.

Cover image for YouTube videoNecromancer Set Preview

De Necromancer stond in Diablo 2 bekend om zijn mogelijkheid om grote groepen NPC's te controleren. Dat keert terug in deze DLC, maar daardoor dreigt er wel een overlapping met de vergelijkbare Witch Doctor. Het definiërende en onderscheidende element van de Necromancer is echter de creativiteit van de klasse en de concentratie die ze van je eist. De lijken van verslagen vijanden opblazen is bijvoorbeeld niet enkel een heerlijk sadistische tactiek, maar vergt ook een duidelijke beheersing van het slagveld. Je moet goed in het oog houden waar je reeds slachtoffers hebt gemaakt, waar je vijanden zich nu bevinden en of je genoeg resources hebt.

De Necromancer bezit namelijk zowel Essence als Blood als resource om skills te gebruiken. Essence regenereert enkel als je aanvalt, zodat het belangrijk is om niet enkel passieve buffs en skills te managen, maar je ook actief in het gevecht te mengen. Skills die Blood gebruiken, teren dan weer op je health. Hoewel ze extreem krachtig zijn, brengen ze dus een groot risico met zich mee. Bijgevolg moet je steeds goed nadenken over wat je doet én moet je ook actief bezig zijn met vechten en een goede positie op het slagveld innemen. Daardoor is de Necromancer een van de meest veeleisende klassen, maar ook veruit de meest interessante.

De schoonheid van het skill-systeem in Diablo 3 is dat je nooit gedwongen wordt tot één bepaalde speelstijl, wat zich op voortreffelijke wijze in de Necromancer uit. Ik kies ervoor om een half dozijn skeletten aan mijn zijde te laten vechten en mages te summonen om vijanden met magie te bestoken, terwijl ik zelf vanop een afstand stekels uit de grond tevoorschijn tover. Maar je kunt evengoed een massieve golem door de vijanden laten razen en zelf via close combat de klus afmaken. Niets hoeft, alles kan; je kiest simpelweg de skills die jou het beste liggen. De flexibiliteit van Diablo 3 vindt dan ook zijn perfecte match in de Necromancer, die voor elke situatie een ruim aanbod aan skills heeft.

Je kunt vanaf het begin kiezen om met met het nieuwe personage de Campaign te doorlopen of gewoonweg in de Adventure-modus te duiken. Door die vrijheid is het geen straf om de Necromancer helemaal vanaf nul te moeten opbouwen. Wie geen zin heeft in het lineaire verhaal, stort zich gewoon op eindeloos monsters afslachten en quests vervullen in de Adventure Mode. Doordat Diablo 3 ondertussen over een overweldigende hoeveelheid content beschikt, blijf je nieuwe zaken ontdekken terwijl je skills en gear vrijspeelt. Zelfs na meer dan 60 uur met mijn Crusader gaf deze nieuwe klasse me zin om weer de gevallen ster in New Tristam te onderzoeken of Bounties te vervullen in Westmarch.

De heerlijk ruwe stem en gotische uitstraling van de Necromancer roepen herinneringen op aan de duistere stijl van Diablo 2. Het is het perfecte personage om mee rond te lopen in Westmarch in Act V, en je kunt Diablo 2 haast op je tong proeven. Zijn filosofische beschouwingen over de dood maken hem bovendien een van de meest interessante personages om het verhaal mee te beleven, in tegenstelling tot de rechttoe rechtaan stijl van de zes anderen. Waar de andere klassen vooral om actie malen, heeft de Necromancer een veel persoonlijker belang bij de main quest.

De Necromancer is weliswaar duidelijk dé headliner van deze DLC. Voor de andere toevoegingen hoef je het niet te doen. Twee extra character slots zijn welkom en ook nieuwe pets, wings en banner items zijn quallity of life-verbeteringen, maar breken zeker geen potten. Aangezien de Necromancer met zijn interessante skills en flexibele speelstijl echter zo'n subliem personage is, geeft hij de originele personages van Diablo 3 moeiteloos het nakijken. Zelfs de geweldige Crusader-klasse die in Reaper of Souls werd geïntroduceerd, kan maar moeilijk opboksen tegen de creativiteit van de Necromancer.

Hoewel het Rise of the Necromancer-pakket naast de Necromancer zelf weinig extra's biedt, is het personage een sublieme toevoeging aan Diablo 3. Met creatieve skills die het uiterste van je concentratie vergen is het een veeleisende maar briljante klasse. Flexibiliteit is er eveneens in overvloed. De skills laten je spelen hoe je wilt, en door meteen de Campaign en Adventure Mode aan te bieden moeten veteranen niet opnieuw de platgetreden paden bewandelen. Het is een gouden zet van Blizzard om de Necromancer uit de dood te doen opstaan.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article

Diablo III

Video Game

Diablo III: Reaper of Souls

Video Game

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties