Skip to main content

De toekomst van Assassin’s Creed draait om VR, mobile, en een terugkeer naar de roots

Veel info.

Tijdens een persbriefing op 6 juni 2023 stelde Ubisoft de toekomst van de Assassin’s Creed reeks voor. Dat betekende een uitgebreide presentatie die drie projecten belichtte. De toekomst brengt binnenkort Assassin’s Creed Mirage, maar ook twee andere projecten die tonen dat Ubisoft je de reeks op nieuwe manieren wil laten beleven.

Assassin’s Creed Nexus VR

De presentatie begon namelijk met een blik op Assassin’s Creed Nexus VR. Je raadt het al - dit is een VR-titel in het Assassin’s Creed-universum. Kwaadaardige techgigant Abstergo is zoals vanouds van plan om de wereld over te nemen. Jij steekt daar echter een stokje voor door de organisatie te infiltreren en in de herinneringen van voorouders te duiken.

Ubisoft brengt daarvoor drie hoofdpersonages uit het verleden terug, met hun respectievelijke tijdsperiodes. Je speelt als Ezio Auditore da Firenze in Italië tijdens de renaissance; als Connor Kenway in de Verenigde Staten tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog; en als Kassandra in het oude Griekenland.

Ezio keert terug in Assassin's Creed Nexus VR

De game valt op doordat dit de allereerste Assassin’s Creed volledig in first-person is. Ubisoft belooft daarbij echter dat de typische gameplayelementen van de reeks in een ‘first-person’-jasje worden gestoken. Klimmen, vechten, en sluipen… Het komt allemaal aan bod.

Tijdens de preview werd beloofd dat Nexus VR je sandboxlevels voorschotelt. Het gaat dus niet om open werelden, maar wel over open levels waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen of je over de daken sluipt, gevechten wilt aangaan, en meer.

De game komt zeker naar de Meta Quest, maar het is nog niet bekend of het nog meer platformen aandoet.

Ook Connor Kenway keert terug.

Assassin's Creed: Codename Jade

Assassin’s Creed Codename Jade heeft nog geen definitieve titel. Nochtans toonde de preview een erg gepolijste mobile titel die zich afspeelt in het oude China rond de derde eeuw voor Christus. De verschillende regio’s zijn net eengemaakt door de Qing-dynastie, wat betekent dat je ook de eerste fundamenten van de Grote Muur en de oude hoofdstad Xianyang kunt bezoeken.

De game is gebouwd op de Unreal Engine. Tijdens de preview was het duidelijk dat het hoofdpersonage vecht met een lange speer, dual daggers, en meer. De combat ziet er bijzonder vloeiend uit, en bovendien sneller dan in de hoofdtitels in de reeks.

Er komt deze zomer een bèta waarmee Ubisoft feedback op Codename Jade wil krijgen. Je kunt je inschrijven vanaf 12 juni.

Assassin's Creed: Codename Jade

Assassin’s Creed Mirage

Na die voorgerechtjes was het tijd voor de hoofdhap: Assassin’s Creed Mirage. De missie van Ubisoft is duidelijk: Mirage moet zowel qua look als feel een hommage aan de allereerste game(s) in de reeks worden.

Qua feel betekent het dat de gameplay terugkeert naar de kern van wat het betekent om een assassijn te zijn. Stealth is de overduidelijke focus, nadat die al vele jaren tweede viool speelde in de reeks. Combat is enkel bedoeld voor wanneer stealth misloopt. Het tempo ligt dan ook beduidend lager. De bewegingssnelheid is merkbaar trager, er lopen minder vijanden rond, en je hebt tal van gadgets zoals blaaspijltjes om vijanden in de val te lokken of af te leiden. Toch vergeet Mirage ook moderne gemakken niet, want je hebt bijvoorbeeld nog steeds een adelaar waarmee je vijanden kunt taggen.

Ook qua look is dit dus een terugkeer naar de stijl van weleer. De game speelt zich immers af in Bagdad in de negende eeuw. Je speelt als Basim, die ook in Assassin’s Creed Valhalla reeds een cruciale rol speelde. Hij werkt samen met enkele bondgenoten om de Templars in Bagdad een kopje kleiner te maken - letterlijk. Ubisoft belooft een korter en tragisch ‘coming of age’-verhaal.

Een korte gameplaydemonstratie toont inderdaad een game die enorm doet denken aan de allereerste game uit 2007 - en dat is positief bedoeld. De prachtige architectuur van Bagdad schittert in de blakerende zon. Waar de eerste game echter visueel monotoon werd, valt het meteen op hoeveel kleur Assassin’s Creed Mirage in de stad injecteert. Er zijn veel balkons met bloemen en klimop, terwijl de waterwegen doorheen de stad een prachtig azuurblauw schitteren.

Assassin’s Creed Mirage is een erg beloftevolle titel, die wijselijk besluit om terug te keren naar de roots van de reeks. Op 12 oktober 2023 lanceert de game en wordt het duidelijk of de game slaagt in zijn doelen.

Read this next