Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De tien beste Game Boy-games aller tijden

Wat zijn jouw favorieten?

Het is vandaag de dag vanzelfsprekend dat je games niet meer uitsluitend in de woonkamer speelt. Met het grootste gemak sleep je je potje Wordfeud mee het park in of vuur je wat grillige Angry Birds af tijdens een saaie treinreis. Een toiletbezoek combineer je met een heftig Final Fantasy-gevecht en het strategisch vernuft scherp je vlak voor het slapen aan met een sessie Hearthstone: Heroes of Warcraft.

Je zou bijna vergeten dat het ooit anders was. De eerste generatie mobiele consolegamers greep in 1989 voor het eerst naar de hoekige Game Boy-handheld van Nintendo en liet het geliefde apparaatje niet meer los tot alle verkrijgbare games waren uitgespeeld. Vergeleken met het explosieve aanbod aan games die je tegenwoordig in de App Store vindt is de selectie Game Boy-games vrij schamel. Toch denken we met veel plezier terug aan de dagen dat we gekluisterd zaten achter het monochrome minischerm. Zonder backlight.

In 2014 bestaat de Game Boy inmiddels 25 jaar. Een uitgelezen kans om eens terug te kijken naar de tien meest indrukwekkende titels van de iconische spelcomputer. Dit zijn stuk voor stuk nostalgische toppers, hopelijk raak je geïnspireerd om ze toch weer eens op te pakken of compleet opnieuw te ontdekken. Wij hebben in ieder geval veel plezier gehad bij het samenstellen van deze lijst.

10) Donkey Kong Land (1995)

Voor de kenners is het zo klaar als een klontje: de Super Nintendo-versie van Donkey Kong Country is niet alleen de ultieme bananengame maar ook een van de allerbeste platformgames ooit gemaakt. De combinatie van de vrolijke David Weiss-muziek en de kleurrijke maar spijkerharde gameplay is even briljant als verslavend. Toch is ook het Donkey Kong avontuur op de Game Boy erg de moeite waard. De actie op het scherm is scherp en de gameplay vertrouwd uitdagend. Veel geluk bij het vinden van alle geheimen!

Bekijk op YouTube

9) Gargoyle's Quest (1990)

Maar weinig platformgames slagen er zo fraai in het bloed onder je nagels vandaan te halen als de arcadeklassieker Ghosts 'n Goblins. De serie was zo succesvol dat Capcom besloot een van de slechteriken zijn eigen game te geven. De geniepige Firebrand doet in deze spannende actie role-playing game zijn duivelse best om de Ghoul Realm te redden van de kwade King Breager. Als je deze klassieker niet gespeeld hebt, raden we je zeker aan om een kopie op te sporen. Maar dan moet je wel van een uitdaging houden.

Bekijk op YouTube

8) Metroid 2: Return of Samus (1991)

Nintendo is een grootmeester in het maken van fantastische en kwalitatieve gameseries. Een van de allerbeste en tevens makkelijk te missen vervolgen binnen zo'n reeks is Metroid 2: Return of Samus voor de Game Boy. Nog voordat het briljante Super Metroid op de Super Nintendo verscheen bewees Nintendo dat ook op het monochrome beeldscherm spectaculaire avonturen beleefd kunnen worden. Met slim ontworpen levels en een veelvoud aan tenenkrommend moeilijke baasgevechten is dit een game om niet te missen.

Bekijk op YouTube

7) Operation C (1991)

De bombastische Contra-serie wordt door velen beschouwd als een rechtgeaarde knalklassieker. En hoewel er in de afgelopen dertig jaar niet minder dan veertien Contragames verschenen zweren de fans bij het oorspronkelijke Contra, dat de Nintendo Entertainment System destijds op zijn grondvesten deed schudden. Toch doe je jezelf tekort als je het Game Boy-avontuur Operation C overslaat. Konami tovert keiharde actie en heerlijk vloeiende gameplay op het monochrome beeldscherm. Het gevolg is dat de je de game maar moeilijk naast je neer legt, eens je er aan begonnen bent. Houd je wapen stevig vast en knal die soldaten omver!

Bekijk op YouTube

Ga naar de volgende pagina om de nummers 6 t/m 1 te bekijken!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

Pokémon Red and Blue

Video Game

Tetris

PS3, Nintendo 3DS

See 1 more

The Legend of Zelda: Link's Awakening

Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur

Eurogamer-Team

Contributor

Reacties