Skip to main content

De Sims Middeleeuwen

Interview over de nieuwste Sims-game.

Na drie delen van de moderne Sims, en daarnaast tal van uitbreidingen, gaat de virtuele samenleving richting de donkere tijd van de Middeleeuwen. Armoede, ziektes, martelwerktuigen en executies zijn maar enkele van de gezellige onderwerpen waar de game mee te maken krijgt, maar dit niet zonder de ouderwetse Sims-sfeer en natuurlijk een flinke dosis humor. De Sims Middeleeuwen komt eind maart uit en we schuiven aan bij producer Aaron Cohen om het alvast over de game te hebben.

Eurogamer.nlWaar draait De Sims Middeleeuwen om?
Aaron Cohen

We hebben hetgeen genomen wat De Sims maakt tot De Sims. Het is een serie over het controle nemen over de levens van mensen, en over humor en creativiteit. Dit hebben we naar een epische nieuwe setting gebracht waarin we verhalen kunnen vertellen die we nog niet eerder konden vertellen. Verhalen over koningen, koninginnen, ridders en kastelen, al die toffe Middeleeuwse dingen waar mensen van houden.

Daarnaast hebben we wat features toegevoegd die compleet veranderen hoe je de game speelt en dat maakt De Sims Middeleeuwen dan ook een duidelijk andere game dan De Sims. Het belangrijkste hierbij zijn de helden, queesten en koninkrijken. Helden ontwikkelen zich tijdens het spelen, het zijn Sims met een beroep en je leidt ze in hun beroep op een unieke manier. Daarnaast het queestensysteem, met volledig uitgeschreven queesten waarin verhalen worden verteld die je mogelijk doen denken aan King Arthur, Shakespeare en Tolkien. En als laatste je koninkrijk. Je start de game met de keuze voor het doel wat je met je koninkrijk wil bereiken, bijvoorbeeld een groot koninkrijk, een koninkrijk vrij van criminaliteit of een koninkrijk dat andere koninkrijken wil overheersen. Je kiest een doel uit en je werkt er naar toe om dat doel te halen.

Die drie features bij elkaar veranderen aanzienlijk hoe De Sims gespeeld wordt, maar zonder kwijt te raken wat de kern van De Sims is. De Sims is een serie over mensen, maar hier zijn het mensen in de Middeleeuwen.

Eurogamer.nlHet is dus niet zomaar De Sims in de Middeleeuwen, maar echt een andere game?
Aaron Cohen

Het is echt een hele andere game. Zodra je het speelt zul je de Sims-gameplay herkennen, want je Sims hebben onder andere relaties, banen, ruzies en vijanden. Je kunt aardig zijn tegen je Sims of ze kwellen. Maar het is de eerste game waarin de Sims bijvoorbeeld wapens kunnen trekken en mensen kunnen pijnigen. Het is de eerste Sims waarin een Sim een andere Sim kan laten executeren. Bij elkaar voelt het nog wel echt als De Sims, maar het voelt tegelijkertijd als nieuw.

Eurogamer.nlDe Sims is een enorm grote en succesvolle franchise en ik kan mij voorstellen dat als je iets nieuws wil doen er enorm veel opties zijn. Toch is de keuze op de Middeleeuwen gevallen, hoe komt dat?
Aaron Cohen

Al lange tijd, letterlijk sinds de eerste Sims, heeft het ontwikkelteam zich afgevraagd hoe het zou zijn om de Sims terug in de tijd te plaatsen. Ze hebben over veel verschillende periodes gepraat, maar de reden dat er voor de Middeleeuwen is gekozen komt omdat er door fans zelf al veel content uit die periode is gemaakt, zoals kastelen en kleren uit de Middeleeuwen. Mensen houden van die periode, ze kennen de romantische verhalen vol drama en avontuur, dus het was logisch om De Sims Middeleeuwen te maken. Toen we eenmaal die kant op gingen bedachten we welke features erin moesten. De verhalen die je in die tijd vertelt zijn heel anders dan de verhalen in een moderne setting, dus het moest wel echt een hele andere game worden. Dat is ook de reden waarom de game een iets andere artstyle en nieuwe gamefeatures heeft, het is een aparte game in plaats van een uitbreiding op De Sims 3.

Eurogamer.nlEen van de dingen die De Sims zo succesvol maakt is denk ik dat het zo herkenbaar is. De Middeleeuwen zijn echter heel anders. Het leven in die tijd verschilt enorm met onze levens. Denk je dat het nog steeds dezelfde mensen aan zal spreken, of willen jullie een nieuwe groep bereiken?
Aaron Cohen

Het klopt inderdaad dat de tijdsperiode tussen De Sims 3 en De Sims Middeleeuwen enorm verschilt. De Sims 3 speelt zich af in de moderne tijd en daarin weet je wat je moet doen. Je weet dat je een vriendin hebt, gaat trouwen, een kind krijgt, je weet dat je een baan krijgt, mensen ontmoet en vrienden maakt. Mensen weten hoe je moet spelen in een moderne Sims, maar de Middeleeuwen waren moeilijke tijden en men weet niet hoe ze verhalen moeten vertellen in die periode.

Daarom is er het queestensysteem. We kwamen erachter dat we mensen moeten vertellen over wat hun queeste is, bijvoorbeeld dat je de koning met iemand moet laten trouwen om een oorlog te voorkomen, of dat er een draak in een grot woont of een heks naar het koninkrijk komt en je daar mee om moet gaan. Het questsysteem geeft ons de mogelijkheid om dergelijke verhalen te vertellen, ze een richting te geven, omdat anders spelers misschien niet goed weten wat ze moeten doen.

Maar we denken dat mensen die van De Sims houden ook van De Sims Middeleeuwen zullen houden. Natuurlijk sommigen niet, omdat ze in de moderne tijd willen blijven, maar het is voor velen wel geschikt, omdat ze er van houden dat De Sims allerlei nieuwe dingen doen. Het is spannend voor ze.

Eurogamer.nlWe hebben net een stukje gespeeld en vergeleken met de vorige Sims-games komt er vrij veel op je af. Je heb het doel van het koninkrijk, opdrachten, dagelijks twee verantwoordelijkheden, de eigenschappen van je Sims en natuurlijk de verzorging nog. Kan dat voor sommigen niet teveel zijn?
Aaron Cohen

Ja dat klopt, maar je hebt nu nog maar even gespeeld en de tutorial is er voor bedoeld om je aan deze systemen gewend te raken. Het is hetzelfde als dat De Sims 3 je introduceert in bijvoorbeeld het gaan naar de wc of dat je naar je werk moet. Zodra je Middeleeuwen verder speelt zul je er echter achter komen dat er genoeg vrije tijd is tussen de verantwoordelijkheden en queesten door. Je kunt elk moment stoppen met wat je doet en iets anders gaan doen, maar je moet je wel aan je verantwoordelijkheden houden. De opdrachten zullen je naar richtingen duwen waar je anders misschien niet zo snel mee experimenteert. Het is een balanstruc met open zandbakgameplay en geregisseerde gameplay.

Eurogamer.nlMaar je hebt dus nog wel de ruimte om gewoon wat aan te kloten?
Aaron Cohen

Absoluut. Het patroon lijkt erg op die van De Sims 3 waarin je een levenswens en een beroep hebt, maar op elk moment kun je doen wat je wil. In De Sims Middeleeuwen kun je hetzelfde doen, maar het is meer bevredigend als je het pas doet nadat je een held opgebouwd hebt en er meer te doen is in de wereld. Zodra je het doel van je koninkrijk volbracht hebt is er een soort eind aan de game en krijg je een beloning, maar je kunt daarna doorspelen met dat koninkrijk en vanaf dat punt kun je doen wat je wil. Je kunt relaties aangaan en op ontdekking gaan, maar ook eerder in het spel kun je rondkijken en dingen proberen.

Eurogamer.nlOver uitspelen gesproken, de vorige Sims-games waren erg open voor uitbreidingen met nieuwe content. Beperkt de Middeleeuwen jullie daar meer in, of zijn er genoeg opties om uit te breiden?
Aaron Cohen

Er zijn onwijs veel mogelijkheden voor nieuwe content, en zonder vandaag iets aan te kondigen komt er zeker nieuwe content voor De Sims Middeleeuwen. Wie zien het als een nieuwe franchise, een nieuwe basisgame, en dat betekent dat we er bovenop gaan bouwen. Dus ja, er wordt nu al gewerkt aan nieuwe content.

Eurogamer.nlAls je de Sims overal kunt plaatsen waar je maar wil. Waar zou je ze dan willen zien?
Aaron Cohen

We wilden de Middeleeuwen zien en die zien we nu in de Sims Middeleeuwen. Maar persoonlijk ben ik net in Milaan geweest en ik vind de Renaissance als periode erg fijn. Het heeft erg veel potentie voor een Sims-game, met de kunst, de romantiek en de politieke intrige. Ik zou de volgende Sims graag in de renaissanceperiode zien.

Read this next