Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De PSP Go: een impressie

Zeer hip, maar eveneens achterhaald

Soepel schuift het schermpje van de PSP Go omhoog, waarbij de knoppen onthuld worden. Hun glanzende uiterlijk lijkt te verraden dat slechts enkele vingers ze hebben beroerd, iets wat bevestigd wordt door dat onmiskenbare, prettig stroeve gevoel bij het indrukken van nieuwe knopjes. Uiteraard zijn een schuifschermpje en prettig stroeve knoppen niet de enige vernieuwingen die de PSP Go te bieden heeft. Dit doet echter niets af aan het feit dat de PSP Go al voor de release een achterhaald apparaat is, verhuld in een glimmend hip jasje.

Het lijkt erop dat Sony het nooit helemaal goed kan doen als het op de PSP aankomt; het apparaat heeft tot nu toe een turbulent leven gehad. Met vijftig miljoen verkochte exemplaren is het absoluut geen flop te noemen. Er zijn echter allerlei zaken die dit ogenschijnlijke succes flink hebben verpest de afgelopen jaren. Uiteraad is daar piraterij, die de verkoop van software drastisch heeft teruggebracht, met als gevolg dat ontwikkelaars het amper meer aandurfden iets voor de PSP te maken. Daarnaast is er het gedoe met de UMD's, die als formaat nooit echt zijn aangeslagen. De PSP lijkt een beetje een enfant terrible voor Sony te zijn, ondanks dat het een schitterende handheld was.

De PSP Go en de PSP naast elkaar.

Het woord 'was' is bewust gekozen, want ondanks dat de PSP Go alweer de vierde uitvoering van de PSP is (na eerste PSP, de PSP-2000 en PSP-3000), blijft de techniek in het apparaat bijna onveranderd, op enkele kleine verbeteringen na. Een van die verbeteringen is dat de PSP Go standaard geleverd zal worden met 16 gigabyte aan flash geheugen, dat uitbreidbaar is tot maarliefst 32 gigabyte. Deze ruimte komt goed uit, aangezien de UMD-speler geheel verdwenen is; alle games moeten binnengehaald worden via Playstation Network. Dit is zowel voor Sony als de consument prettig: respectievelijk zal piraterij zo moeilijker worden en zijn de laadtijden korter (de winkels zijn er echter minder blij mee). Ook heeft de PSP Go betere knoppen (op het pookje na, dat juist minder prettig geplaatst is), een nieuwe poort voor verscheidene toepassingen (zoals Video Out) en Bluetooth.

Naast al deze technische zaken is het eerste wat opvalt uiteraard het vrij ingerijpend vernieuwde uiterlijk. Het brede, ietwat logge uiterlijk van de PSP-3000 valt in het niet bij het strakke maar soepele design van de PSP Go. De rondere vormen, gestileerde schoudertoetsen en zilveren cirkels rondom de knoppen dragen stuk voor stuk bij aan een geslaagd uiterlijk dat anno 2009 zeker niet misstaat. Het apparaatje ligt verder verrassend fijn in de hand, zowel in uit- als ingeschoven staat, en past eindelijk normaal in een broekzak; de PSP Go is namelijk ruim 50% kleiner en 43% lichter dan de allereerste PSP.

Op het eerste gezicht biedt de PSP Go dus genoeg nieuws, zou je zeggen. Niets is minder waar, want na tien minuten ben je gewend aan de cosmetische metamorfose en kleine technische veranderingen en bekruipt je een beklemmend gevoel: dit is in de kern nog steeds hetzelfde apparaat dat in 2004 op de markt kwam. Er zijn geen fundamentele verbeteringen te bespeuren, waardoor het voor ons een raadsel is waarom je een PSP Go zou kopen als je al een PSP bezit. Gamers die nog geen PSP bezitten doen er daarnaast eerlijk gezegd beter aan om een iPod Touch te kopen, die technisch en innovatief superieur is aan de PSP Go. Ook de keuze voor een DS(i) is aanlokkelijk, alleen al vanwege het prijsverschil.

De PSP Go is dan ook een mooie, strakke handheld, maar nog meer dan dat een hulpmiddel voor Sony's poging om, in combinatie met aardig wat nieuwe games, hun enfant terrible nieuw leven in te blazen en weer rendabel te maken, zowel voor Sony als voor ontwikkelaars. Na de impressie is het voor ons echter nog maar de vraag of dit op lange termijn wel gaat lukken, aangezien de techniek links en rechts is ingehaald en er op het gebied van innovatie weinig tot niets te vinden is. Het apparaat biedt simpelweg te weinig vernieuwing. Ook de relatief hoge prijs (rond de 250 euro) zal waarschijnlijk niet bijdragen aan het succes van de PSP Go. Het is jammer voor Sony, maar op dit moment maken vooral Apple en Nintendo de dienst uit op het gebied van mobile gaming, en de PSP Go lijkt hier weinig verandering in te gaan brengen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
PSP
Over de auteur

Jesse Zuurmond

Contributor

Reacties