Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De Pokémon Sun and Moon demo biedt een exotisch voorsmaakje

Wow, we're going to Alola.

Lees nu ook onze Pokémon Sun en Moon review en Pokémon Sun en Moon tips!

Alola! Zo begroet je elkaar in het gelijknamige Alola, de regio waarin Pokémon Sun and Moon zich afspelen. De nieuwe generatie Pokémon-games komt op 23 november in Europa uit. Net zoals bij Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire verzacht Nintendo het wachten met een demo. In de Pokémon Sun and Moon demo krijg je alvast een voorsmaakje van de lokale specialiteiten van het exotische Alola en de nieuwe snufjes in Sun and Moon. De demo is vanaf vandaag gratis in de Nintendo 3DS-eShop verkrijgbaar.

In de demo trek je eropuit met Greninja, de populaire starter-Pokémon uit Pokémon X en Y. De coole kikker heeft sinds zijn introductie in de vorige generatie een nieuw trucje geleerd. Met zijn nieuwe Ability 'Battle Bond' verandert hij namelijk in Ash-Greninja als hij een Pokémon verslaat. En ja, die Ash verwijst naar het gelijknamige personage uit de Pokémon-anime. Ash-Greninja is sterker dan zijn gewone vorm en heeft een krachtigere Water Shuriken-aanval. Als je de demo hebt uitgespeeld, kun je hem zelfs naar Pokémon Sun and Moon overbrengen. (Raadpleeg onze Pokémon Sun and Moon demo tips voor meer informatie.)

De demo geeft een overzicht van alle activiteiten die in Pokémon Sun and Moon aanwezig zijn. Zo geeft de Pokémon-professor Kukui je een Trial waarin je je band met Greninja moet bewijzen. De professor vraagt je om met je Poké Finder foto's te nemen van de Dragon-Pokémon Jangmo-o en zijn evolutie Hakamo-o. Zo maak je voor het eerst kennis met de Pokémon Snap-achtige functie van Pokémon Sun and Moon. Voorlopig stelt dat niet zo veel voor: met de stick of de gyroscoop richt je de camera op de Pokémon en druk je op het juiste moment af.

Aan het einde van de Trial maak je kennis met een van de zogenaamde Totem Pokémon. Dat is een grotere en sterkere versie van een gewone Pokémon, die bovendien andere Pokémon oproept om hem te helpen. In de demo kom je tegenover een reusachtige Hakamo-o te staan. Tip: versla met Greninja eerst het hulpje van Hakamo-o om in Ash-Greninja te veranderen. In die sterkere vorm veeg je dan snel de vloer met de rest van je tegenstanders aan.

Maar Hakamo-o is niet je laatste obstakel. Je stuit uiteindelijk op Plumeria, een hooggeplaatst lid van Team Skull. Die obscure hiphoppers zijn het Team Rocket van Alola. In het gevecht tegen Plumeria worden de Z-Moves gedemonstreerd. Dat zijn erg krachtige aanvallen die je maar één keer per gevecht kunt gebruiken. De Pikachu die je van professor Kukui leent, kent de Z-Move 'Gigavolt Havoc'. Met die flitsende aanval maak je gauw komaf met Plumeria's Golbat.

Na het verhalende gedeelte van de demo kun je verder spelen. Professor Kukui geeft je de Ride Pager, waarmee je op de rug van een Tauros springt. Als je de B-knop ingedrukt houdt, dan schiet Tauros vooruit en vernietigt hij rotsblokken die het pad versperren. Op die manier bereik je een eerder afgesloten deel van de demo. Daar neem je deel aan een wedstrijd om nieuwe Pokémon zoals Pikipek, Yungoos en Rockruff te vangen. Je moet ze wel vrijlaten, maar krijgt in ruil een Nugget die je net zoals Greninja naar Pokémon Sun and Moon kunt overbrengen.

De demo heeft nog meer personages die beloningen aanbieden. Ze werken wel op een timer, dus zorg ervoor dat je onthoudt welke personages je op welke dag iets geven, of raadpleeg onze Pokémon Sun and Moon demo tips.

Grafisch is de demo om je vingers van af te likken. De mooie en scherpe animaties zijn een stevige stap vooruit. Er zijn meer tussenfilmpjes waarin personages geregeld gekke bekken trekken. Samen met Ash-Greninja lijkt het alsof de game zo dichter bij de anime wil aansluiten. Ook de gevechten zijn spectaculairder. De camera vliegt in het rond om de actie goed in beeld te brengen en focust ook op de Trainers, want die zijn voor het eerst in het strijdperk zichtbaar.

Ook is de informatie tijdens gevechten veel transparanter geworden. Voor je een aanval kiest, zie je bijvoorbeeld welke Pokémon een buff of een debuff heeft, en welk effect ze hebben. Zo hoef je bijvoorbeeld niet te onthouden dat je Greninja door een aanval minder Defense heeft. Ook zie je nu meteen of je aanvallen Effective, Super Effective of Not Very Effective zijn. Die informatie maakt Pokémon Sun and Moon een pak toegankelijker voor beginnende spelers.

Het valt op dat de demo 3D-functionaliteit nagenoeg nergens ondersteunt. Buiten de Pokémon Snap-achtige intermezzo's is de rest volledig in 2D. Het is gissen naar een reden voor die afwezigheid, maar het is enigszins zorgwekkend dat een van de kernfuncties van de Nintendo 3DS ontbreekt. Over een maand zal blijken hoe de vork precies in de steel zit.

De Pokémon Sun and Moon demo licht alvast een tipje van de sluier op. Je maakt op een luchtige manier kennis met oude en nieuwe gameplayelementen, die de laatste generatie Pokémon-games stijlvol introduceren. De bonussen die je naar Pokémon Sun and Moon kunt overbrengen, zijn een mooie beloning voor je werk. Is het al bijna 23 november?

De Pokémon Sun and Moon demo is vanaf nu gratis te downloaden in de Nintendo 3DS-eShop.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Pokémon Sun and Moon

Video Game

Related topics
Over de auteur
Bert Van der Hoogerstraete avatar

Bert Van der Hoogerstraete

Redacteur

Bert is niet meer zo actief voor Eurogamer Benelux als vroeger, maar schrijft wel nog steeds graag reviews. Hij wisselt kleurrijke Nintendogames af met de duisternis van Bloodborne en wacht al tien jaar tevergeefs op een nieuwe Golden Sun.

Reacties