Skip to main content

De PlayStation 5 komt vandaag uit - 5 dingen die je moet weten

So-nie veel kans dat je er eentje hebt.

De PlayStation 5 is vandaag officieel uitgekomen. Hoera! Na de release van de Xbox Series X vorige week, betekent het dat de nieuwe generatie gaming officieel begonnen is. Dat brengt natuurlijk heel wat veranderingen met zich mee, waardoor je ongetwijfeld met vragen zit. Geen zorgen: in dit artikel leggen we je 5 dingen uit die je moet weten over de PlayStation 5.

Er is een enorm tekort aan PlayStation 5 consoles

De kans is heel klein dat jij of je vrienden vandaag al een PlayStation 5 hebben. En er is geen garantie dat je volgende week of zelfs volgende maand de nieuwe console van Sony kunt bemachtigen. Er is namelijk een enorm tekort aan PlayStation 5 consoles, wat je ook al kon lezen in ons artikel over alle PS5 prijs en release info. Als je de console wilt proberen kopen, let dan goed op: er zijn veel fraudeurs actief, dus oppassen! Om veilig te winkelen, raden we je aan om een PlayStation 5 te kopen via onze partner Bol.com.

Bekijk op YouTube

Er zijn verschillende redenen voor het tekort. Eerst en vooral is de vraag naar next-gen nog nooit zo groot geweest. Gaming is nu officieel mainstream geworden, met meer consumenten dan ooit die geïnteresseerd zijn in het kopen van een nieuwe console. Ten tweede heeft de COVID-19 pandemie de productie van nieuwe consoles flink verstoord. Fabrieken konden niet het aantal exemplaren produceren dat ze van plan waren doordat het virus werkomstandigheden verstoorde. Veel winkels in de Benelux hebben dan ook maar een heel erg kleine voorraad consoles gekregen.

En tot slot heeft Sony ook een belangrijke eigen belofte gebroken. Het bedrijf beloofde dat het vooraf zou aankondigen wanneer je een PS5 zou kunnen pre-orderen, om te zorgen dat iedereen een eerlijke kans had. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. Pre-orders voor de console gingen plotsklaps van start op een tijdstip waarbij de meeste Europeanen lagen te slapen. Niet bepaald eerlijk dus. Zo kregen veel 'scalping bots' de mogelijkheid om consoles te kopen.

Bekijk op YouTube

De PlayStation 5 heeft een goeie launch line-up

Een nieuwe console betekent nieuwe games, en wat dat betreft heeft de PlayStation 5 een mooie line-up klaarstaan. Een groot overzicht van alle PS5 games vind je hier, maar laten we snel de belangrijkste uitlichten.

Elke PS5 bevat standaard Astro's Playroom, een kleine game die vooral bedoeld is om de nieuwe DualSense controller in de schijnwerpers te zetten. De Astro's Playroom review lees je hier. Zin in meer spektakel? De bestseller Marvel's Spider-Man krijgt een uitbreiding waarbij je als een nieuw personage speelt dat door New York webslingert. De Spider-Man: Miles Morales review benadrukt echter dat de ervaring niet perfect is.

Bekijk op YouTube

De showcase bij uitstek is de Demon's Souls Remake. Ongelofelijk maar waar: wat 11 jaar geleden nog een obscure cultgame was, is nu een van de meest gehypete blockbusters. Onze Demon's Souls Remake review lees je binnenkort.

Natuurlijk zijn er ook games beschikbaar van andere uitgevers. Zo kun je ook al aan de slag met enkele fraaie open werelden, zoals je kunt lezen in onze Watch Dogs Legion review en Assassin's Creed Valhalla review. Ook Call of Duty: Black Ops Cold War is beschikbaar op de PS5.

Bekijk op YouTube

De PlayStation 5 heeft een nieuwe controller: de DualSense

Misschien wel de grootste verrassing van Sony's nieuwe console is de controller: de nieuwe DualSense. Hier kun je alles over de PlayStation 5 DualSense controller lezen, maar we zetten graag nog eens de belangrijke info op een rijtje.

De DualSense is niet enkel bedoeld om beter in de hand te liggen dan de DualShock 4, maar bevat ook enkele innovatieve features. Haptische feedback zorgt voor meer gedetailleerde vibraties; adaptieve triggers zorgen ervoor dat bepaalde handelingen realistischer aanvoelen via spanning (denk aan het schieten van een boog); en er zit een microfoon in de controller zelf, zodat je makkelijker dan ooit online kunt samenspelen.

Let op: in tegenstelling tot bij Xbox kun je je PlayStation 4-controller niet zomaar gebruiken op de PS5. Je kunt de Dualshock 4 enkel gebruiken wanneer je PS4-games speelt.

Je kunt al vooruit plannen en de PS5 DualSense kopen op Bol.com.

Bekijk op YouTube

De PlayStation 5 is dan toch backwards compatible

Het heeft lang geduurd voor we zekerheid hadden, maar de PS5 blijkt dan toch backwards compatible te zijn. Het initiatief van Microsoft om zo goed als alle Xbox-games (zowel op de One, 360 als originele Xbox) speelbaar te maken op de Xbox Series X, zette heel veel druk op Sony om ook eindelijk backwards compatibility te omarmen.

Dat is dus uiteindelijk gelukt, met enkele kanttekeningen. Zo goed als alle PlayStation 4-games zijn speelbaar op de PS5 en in vele gevallen zorgt dat ook voor verbeterde prestaties: Just Cause 3 haalt nu eindelijk een vloeiende 30fps en Dark Souls 3 is zelfs speelbaar aan 60fps. Sony heeft ook enkele first-party games een patch gegeven met geweldige resultaten. Ghost Of Tsushima en Days Gone draaien nu aan 60fps: zeer indrukwekkend.

Maar om games van de PlayStation 1, 2 en 3 te spelen, blijf je afhankelijk van PlayStation Now, de relatief dure abonnementsdienst van Sony. Ook mist de backwards compatibility van Sony het grondige testen en de innovatie van Microsoft. Zo heeft de Xbox een Auto HDR functie en vaak 16x anisotropic filtering, wat wonderen doet voor de visuals van oudere games.

Bekijk op YouTube

De PS5 heeft sterke specs, maar de SSD maakt het echte verschil

Je kunt hier alle PS5 specs nog eens lezen, maar zelfs als je weinig verstand hebt van technische zaken kun je gerust zijn. De PS5 is een krachtige console en het verschil met de Xbox Series X is relatief klein.

Het echte verschil bij deze generatie zit hem vooral in de SSD. Zowel Xbox als PlayStation zetten deze generatie namelijk hard in op het gebruik van een solid-state drive: dit zijn eigenlijk vervangers voor de traditionele harde schijven die gebruikmaken van flash-based geheugen. Daardoor is het mogelijk om veel sneller te laden dan bij de vorige generatie het geval was. Bijgevolg zijn laadtijden op deze nieuwe generatie bliksemsnel. Gelukkig maar!

Read this next