Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De notebooks van MSI worden slimmer dankzij AI

AI-ready en AI-powered.

Artificiële intelligentie (AI) is niet meer weg te denken uit ons moderne leven. MSI begrijpt die trend volledig en speelt daar met zijn line-up in 2024 handig op in. De gaming laptops van MSI zijn naar eigen zeggen namelijk ‘AI-ready’ en ‘AI-powered’. Maar wat is het voordeel van die nieuwe aanpak nu precies?

AI wordt nu al gebruikt in de gamingwereld

Je bent onvermijdelijk al geconfronteerd geweest met AI. Dat kan vaak onbewust gebeuren. Platformen zoals YouTube en Instagram gebruiken AI toepassingen voor hun aanbevelingssystemen, terwijl AI ook in de medische wereld wordt gebruikt om de accuraatheid van scans te verbeteren en zelfs om nieuwe medicijnen te ontdekken. Misschien heb je ook al bewust van AI gebruikgemaakt. Sinds de explosie in populariteit van ChatGPT in 2022 is het makkelijker dan ooit om ‘prompts’ te geven aan een chatbot, waarna die tekst, beelden, of andere resultaten kan genereren.

Ook in de gamingwereld wordt AI meer en meer gebruikt. Zo heeft Blizzard aangekondigd dat het AI zal gebruiken om concept art te genereren, terwijl Ubisoft met AI ‘barks’ zal maken (kleine stukjes tekst die bijvoorbeeld door vijanden worden gezegd). Ook in multiplayer is AI een onvermijdelijk fenomeen Je hebt misschien al gehoord van ToxMod, een AI toepassing die voice chat modereert en op die manier haatspraak kan identificeren en filteren in de Call of Duty-games.

MSI focust dit jaar op AI voor diens notebooks

Hardware en AI: enorm veel potentieel

Tot zover software, maar hoe zit het dan met gaming hardware en AI? Ook hier vinden er enorm veel evoluties plaats. De grafische kaarten van Nvidia bieden zogenaamde Deep Learning Super Sampling (DLSS) aan, terwijl concurrent AMD zijn FidelityFX Super Resolution (FSR) heeft. Beide gebruiken AI om de beeldkwaliteit van games te verbeteren en de framerate een boost te geven. De impact van deze technologie kan niet onderschat worden. Het zorgt er namelijk voor dat games aan een veel betere kwaliteit weergegeven worden dan je hardware strikt genomen eigenlijk aan kan.

Ook central processing units (CPUs of ook wel ‘processors’ genoemd) springen op de kar. Daarbij valt vooral de Intel Core Ultra-lijn in het oog. Deze processorfamilie heeft namelijk een ingebouwde NPU (Neural Processing Unit) die AI-toepassingen efficiënter kan uitvoeren dan andere CPUs. Ideaal om zware en intense taken aan je pc toe te vertrouwen, zonder dat het een grote impact heeft op de rest van je beleving.

Nieuwe MSI laptops gebruiken de Intel Core Ultra-lijn van processors

MSI maakt volop gebruik van AI: AI Engine en AI Noise Cancellation Pro

MSI maakt als hardwareproducent net van deze componenten gebruik in diens line-up aan laptops in 2024. Daarom dan ook de vermelding dat de apparaten ‘AI-powered’ zijn: de onderdelen zijn specifiek bedoeld om het onderste uit de kan te halen wanneer je AI toepassingen wilt gebruiken. Maar het gaat ook dieper. MSI heeft namelijk enkele eigen AI applicaties ontwikkeld die bijzonder in het oog springen.

De belangrijkste daarvan is de MSI AI Engine. MSI stelt het voor als een ‘virtuele assistent’ die helpt bij de werking van je laptop. In essentie zijn er vier primaire scenario's (zoals of je aan het gamen bent of bezig bent met het maken van content, etc.). Op basis daarvan worden de processen van je laptop geoptimaliseerd.

De MSI AI Engine kijkt welke scenario's je laptop gebruikt

Dat klinkt misschien vaag, maar in de praktijk zorgt het net voor concrete voordelen. Zo is de batterijduur van gaming laptops een bekend probleem: gamen aan de hoogste kwaliteit is een enorm veeleisende taak die de batterij in een mum van tijd leeg zuigt. De AI Engine van MSI kan echter detecteren wanneer er meer of minder verbruik nodig is, en daardoor ook de prestaties van de CPU, de GPU, je display en de koeling dynamisch aanpassen. De algoritmes herkennen dus automatisch wanneer er een extra duwtje nodig is of niet. Zo kun je pas echt het maximale uit je laptop halen.

Nog een opvallende nieuwigheid is de MSI AI Noise Cancellation Pro. Volgens MSI identificeert de technologie de richting van geluid, verwijdert het selectief irriterende geluiden, en verbetert het tot slot ook de helderheid van je stem. De eerder besproken MSI AI Engine is zelf in staat om te beslissen wanneer de AI Noise Cancellation Pro geactiveerd moet worden (bijvoorbeeld wanneer je een online meeting betreedt). Extreem handig wanneer je in het openbaar een call moet uitvoeren, zonder het risico te lopen dat achtergrondgeluid je onverstaanbaar maakt.

De MSI '18-inch familie'

De 2024 line-up aan MSI laptops

Ondertussen heeft MSI aangekondigd hoe diens laptop line-up voor 2024 er uit ziet. Daarbij vallen de specificaties van de high-end modellen als deel van de zogenaamde '18-inch familie' het meeste op. Het gaat hier om de MSI Titan 18 HX, MSI Raider 18 HX, en MSI Stealth 18 AI Studio. De Titan 18 HX debuteert 's werelds eerste 18-inch 4K 120Hz mini LED display. Watertandend indrukwekkend! Ook zijn er de 'full power' modellen, die zoveel mogelijk vermogen willen inzetten om het allerbeste uit de specs te halen. Dit zijn de MSI Vector 16/17 HX, MSI Crosshair 16/17 HX en MSI Pulse 16/17 AI. Ze hebben respectievelijk een Intel Core i9, een Intel Core i7 en een Intel Core Ultra 9 als processors. Voor alle laptops zijn er verschillende Nvidia GeForce RTX 40-kaarten beschikbaar.

De Raider en de Stealth zijn in het bijzonder indrukwekkende en interessante laptops vanwege hun specificaties. We richten hier even de schijnwerpers op deze high-end notebooks en hun meest in het oog springende features.

MSI Raider GE68HX 14VIG-415NL

 • Processor: Intel Core i9-14900HX
 • Grafische kaart: Nvidia GeForce RTX 4090 met DLSS3 functie
 • Scherm: 16 inch display met resolutie van 3840 x 2400 en 120 Hz verversingssnelheid
 • Geheugen: 32GB DDR5 RAM
 • Opslagcapaciteit: 2TB SSD
 • RGB: Matrix Light Bar en Per Key RGB Gaming Toetsenbord
 • Deze laptop is volledig gericht op gaming, met torenhoge specificaties en de Mystic Light RGB-belichting van MSI die het een unieke visuele stijl geeft. Je vindt de MSI Raider GE68HX 14VIG-415NL hier op Bol.com
De MSI Raider

MSI Stealth 16 AI Studio A1VGG-019NL

 • Processor: Core Ultra 9
 • Grafische kaart: Nvidia GeForce RTX 4070
 • Scherm: 16 inch display met resolutie van 2560 x 1600 en 240 Hz verversingssnelheid
 • Geheugen: 32 GB DDR5 RAM
 • Opslagcapaciteit: 2TB SSD
 • Connectiviteit: Wifi 7
 • Dit is de meest versatiele laptop uit de line-up, die zowel voor gamers als creators bedoeld is. Het display is dankzij een verversingssnelheid van 240 Hz ultravloeiend. Je vindt de Stealth 16 AI Studio A1VGG-019NL hier op Informatique
De MSI Stealth

Conclusie

Het is duidelijk dat AI alles grondig door elkaar aan het schudden is - ook voor gaming. Voor hardwareproducenten biedt het een enorme kans om hun producten naar een hoger niveau te tillen. MSI lijkt alvast goed op weg, met een selectie laptops die ‘AI-powered’ en ‘AI-ready’ zijn. Zoals we hebben uitgelegd betekent het enerzijds dat MSI componenten gebruikt om zware AI werklasten te dragen. Dat is enkel maar logisch nu we meer en meer overschakelen op het gebruik van AI chatbots als ChatGPT en Microsoft CoPilot.

Anderzijds incorporeert MSI ook AI in hoe laptops functioneren. De AI Engine lijkt het kloppende hart van toekomstige MSI laptops te worden. Een algoritme dat zelf kan herkennen wanneer je de beste prestaties nodig hebt, of wanneer de batterij net wat meer gespaard kan worden? Het lijkt de ideale manier om de typische problemen van gaming laptops op een efficiënte manier op te lossen.

Het potentieel lijkt schier eindeloos, vooral wanneer je bedenkt dat al deze AI-systemen ook op elkaar inhaken en daardoor het beste van elkaar kunnen bovenhalen. De extra kracht van Nvidia DLSS of AMD FSR gecombineerd met het efficiëntie batterijbeheer van de AI Engine zorgt ervoor dat je hardware zichzelf overstijgt. En we hebben het eerder al vermeld dat de MSI AI Engine kan herkennen wanneer het AI Noise Cancellation moet inzetten. Het is een prachtige illustratie jouw ervaring als consument baat heeft bij een grondige implementatie van AI in gaming laptops.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur

Sponsor

Contributor

Reacties