Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De Nintendo 3DS

Wij vellen ons oordeel over de nieuwe handheld.

Een slordige negen maandag geleden wist Nintendo op de E3 van 2010 vriend en vijand te verrassen toen ze op hun eigen persconferentie opeens de 3DS naar boven haalden. In één klap leken hun andere aankondigingen van de dag, waaronder The Legend of Zelda: Skyward Sword, Kirby's Epic Yarn en Donkey Kong Country Returns, klein bier geworden te zijn in vergelijking met de blinkende, nieuwe handheld.

Het duurde uiteindelijk nog tot 26 februari voordat de eerste 3DS over de toonbank zou gaan in Japan. Tijdens het eerste weekend dat de handheld beschikbaar was werden er maar liefst 400.000 exemplaren verkocht, met wachtrijen die bestonden uit meer dan 750 verschillende hoofden. Rond het einde van maart schat Nintendo zomaar eventjes nog een extra 1,5 miljoen stuks klaar te hebben, en dat alleen al voor de Aziatische markt!

Belangrijker dan dit alles is dat de 3DS vanaf vrijdag 25 maart ook in Europa te koop zal zijn. Eurogamer België kreeg echter een tijdje terug al een exemplaar in handen, en in dit artikel vellen we ons oordeel over de allernieuwste handheld van Nintendo.

De spellen

In totaal zullen er bij de lancering van de 3DS twaalf spellen beschikbaar zijn, en wij zullen gedurende de komende weken trachten om het grootste deel daarvan te bespreken. Telkens wanneer er een nieuwe review online verschijnt voorzien we dit artikel van een update, zodat zoeken naar reviews volledig overbodig gaat worden.

Verwacht binnen enkele dagen reviews rond Splinter Cell 3D, Ghost Recon: Shadow Wars 3D, Asphalt 3D, LEGO Star Wars III: The Clone Wars, The Sims 3 en nog veel meer!

Reeds verschenen reviews:

  • Face Raiders (pre-loaded software) - 8/10 - review
  • Augmented Reality (pre-loaded software) - 7/10 - review
  • Pilotwings Resort - 8/10 - review
  • Super Street Fighter IV 3D Edition - 7/10 - review
  • Rayman 3D - 6/10 - review
  • Nintendogs + Cats - 8/10 - review
  • Ridge Racer 3D - 8/10 - review
  • Star Wars III: The Clone Wars - 7/10 - review
  • Splinter Cell 3D - 4/10 - review

Eens we zo goed als alle lanceringstitels besproken hebben brengen we jullie een artikel waarin we het hebben over wat de 3DS ons nog allemaal in de toekomst gaat brengen. Want hoewel de lancerings line-up misschien niet de beste is die we ooit hebben gezien staan er nog heel wat toffe 3DS-games klaar om dit jaar uit te komen.

Een greep uit de spellen voor de 3DS.

Wat dacht je bijvoorbeeld van Steel Diver, Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, Resident Evil: The Mercenaries 3D, Star Fox 64 3D, Kid Icarus: Uprising, Paper Mario, Mario Kart en The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D? Dit is slechts een greep uit het toekomstige aanbod aan spellen, maar voor meer informatie verwijzen we jullie binnenkort door naar ons lijvig artikel waarin we alles netjes samenvatten.

Wat zit er in de doos?

Wanneer je een 3DS in huis haalt staar je waarschijnlijk voor enkele minuten gewoon naar de verpakking, net zoals je dat bij elke nieuw apparaat hoort te doen. De doos waarin de gloednieuwe handheld verpakt zit voelt best zwaar aan, en we leggen jullie in dit segment uit waarom dat zo is.

Het grootste deel van de verpakking wordt, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, niet door de 3DS, maar door handleidingen in beslag genomen. Een groen, eenentwintig pagina's tellend boekje geeft je uitleg over de StreetPass functies, een wat kleiner foldertje laat ouders weten hoe ze een slotje kunnen plaatsen op bepaalde onderdelen van de 3DS, en vijf pamfletten geven je in allerlei talen uitleg over hoe je met de 3DS om moet gaan.

Dit alles is niets in vergelijking met de 515 pagain's tellende, bloedrode handleiding waarin Nintendo zowat alles wat met de 3DS te maken heeft aanhaalt. Wij noemen dit boekje dan ook graag "de 3DS-bijbel", met als uitbreiding de 131 pagina's tellende 'Operations Manual" die je alle informatie uit het loodzware rode boekje ook nog eens in het Engels geeft.

Ben je zoals ons, dan schuif je al dit leesvoer snel aan de kant en ga je op zoek naar het meer interessant materiaal. Allereerst is er de 3DS-voedingskabel, die net hetzelfde is als die van de DSi of DSiXL. Deze kun je rechtstreeks in je 3DS stoppen op de handheld op te laden, maar er is ook een tweede mogelijkheid in de vorm van het bijgeleverde oplaadstation. Dit is een plastieken houdertje dat, wanneer je het van stroom voorziet door middel van de 3DS-voedingskabel erin te stoppen, je 3DS kan opladen wanneer je de handheld erop legt. De 3DS klikt netjes in de randen van het oplaadstation en zal onmiddellijk verbinding maken met het opvallend lichtje onderzetsel.

Eurogamer pakt de 3DS uit.

Maar dan is de verpakking nog lang niet tot aan de bodem verkent! Je krijgt namelijk ook zes AR-kaarten, wat staat voor Augmented Reality. Wat deze kaarten precies doen bespreken we binnenkort in een afzonderlijk artikel, maar het komt erop neer dat ze in samenwerking met software die al op je 3DS aanwezig is gebruikt kunnen worden om spelletjes te spelen.

En natuurlijk bewaren we het beste voor het laatste, want in de doos zit natuurlijk ook de 3DS! Wat we van de handheld vinden lees je op de volgende pagina's, maar onrechtstreeks zit in de verpakking ook nog een 3DS-stylus en een SD-kaart van 2 gigabyte. Deze twee dingen zitten echter standaard in de 3DS gepropt. We kunnen concluderen dat de verpakking van de 3DS voller zit die van eender welke andere door Nintendo uitgebrachte DS-console tot nu toe, wat meteen ook aangeeft dat The Big N groots inzet met hun nieuw apparaat.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Getagged als

Reacties