Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De Mortal Kombat Party

Inclusief de nationale MK Tournament finale!

Als gamejournalist overkomt het je niet vaak dat je een VIP-uitnodiging krijgt voor de La Rocca, de beroemde (of beruchte?) dancing te Lier. Het is daarom dat ik vorige week met veel plezier de trein op sprong in Gent om uiteindelijk aan te komen op mijn bestemming, na het missen van een trein die vlak voor mijn neus wegreed, het bestuderen van Google Maps-plannetjes die achteraf overbodig bleken te zijn en een wandeling langs een snelweg waar geen einde aan leek te komen. Vervolgens moest ik enkel nog een tweetal schuine blikken van potige buitenwippers trotseren, net als een ingangsdeur die vlak voor mijn neus in het slot viel. Toen ik éénmaal binnen was drong het echter als een mokerslag tot me door: zelfs al het voorgaande had me niet kunnen voorbereiden op de keiharde strijd die Mortal Kombat heet... *Denkbeeldig Mortal Kombat deuntje begint te spelen*

Ik was terecht gekomen in een binnenshuis gefabriceerde jungle, inclusief demonen, gigantische Mortal Kombat logo's hangend aan een draadje en talrijke banners van het aankomende vechtspel. De buiten proportionele discobal, kleurrijke spots, ontelbare flessen cava en DJ's die de muziek telkens weer een subtiel tikkeltje luider zetten leken haast uit de toon te vallen. En dan waren er natuurlijk nog de set-ups met PlayStation 3-demo's van het spel, want hoe je het ook draait of keert: Hét doel van de avond was uiteraard het verkiezen van een Belgische Mortal Kombat kampioen, de man die zou doorstoten naar de Europese finale in Birmingham.

Zestien spelers zouden het tegen elkaar opnemen in de dancing. Dat zij zich de beste zestien Mortal Kombat spelers van België mochten noemen was natuurlijk al een hele prestatie op zich, want om daar te geraken hadden ze al een serieuze weg afgelegd. Zij waren namelijk als overwinnaars uit de bus gekomen tijdens de twee voorrondes die gehouden werden in maart. De eerste vond plaats in The Bulldogs te Merksem, een heuse thaiboksclub die wordt uitgebaat door ex-bokskampioene Daniella Somers. Daarna volgde een tweede evenement in de Queensbury Gym te Brussel waar de ene spannende wedstrijd de andere opvolgde.

Maar die avond in Lier was het natuurlijk tijd voor het échte werk, zoals de bevallige TMF-VJ Lynn, presentatrice van dienst, ook duidelijk maakte. Tijdens de eerste rondes bleek al snel dat we met getalenteerde gamers te maken hadden, waarvan er zelfs enkele uit Luxemburg waren gekomen. Dat alleen al bewees hun gedrevenheid! De ene fatality volgde zo snel op de andere dat we na enkele minuten al immuun waren geworden voor de vele gebroken botten en afgehakte ledematen. Zowat iedereen was aan elkaar gewaagd, en het publiek keek aandachtig toe. Het was ook de eerste keer die avond dat ik de naam Glenn Deckers hoorde vallen, een deelnemer uit Deurne die als gedoodverfde favoriet de demo al kapot had gespeeld en alle combo's reeds uit het hoofd kende. Eentje om in de gaten te houden dus...

" De ene fatality volgde zo snel op de andere dat we na enkele minuten al immuun waren geworden voor de vele gebroken botten en afgehakte ledematen...."

Waar er tijdens de eerste poules telkens slechts één match werd gespeeld, ging het er in de halve finale iets anders aan toe. Er werden twee wedstrijden georganiseerd volgens een 'best of three matches' systeem voor de vier deelnemers die nog in de running waren. Deze keer werden alle rondes op een groot doek geprojecteerd, waardoor iedereen perfect kon zien wat er gaande was. De toeschouwers leefden mee en wanneer er iets onverwachts gebeurde op het slagveld voelde je het als een golf doorheen de menigte gaan. Ook wanneer een spelpersonage z'n tegenstander herhaaldelijk op de grond smakte schreeuwde het publiek uitbundig mee op de maat. Voor we het goed en wel beseften was de strijd reeds gestreden en stond de ultieme finale voor de deur.

Iedereen werd stil. De spanning was te snijden, en om dat moment zo lang mogelijk vast te houden, werd alweer een 'best of three matches systeem' georganiseerd. De opzwepende muziek en het uitbundige publiek moedigden de twee last men standing aan. Degene die op het meeste gejoel kon rekenen was - hoe kon het ook anders - Glenn Deckers. Het eerste wedstrijdje bracht een verpletterende overwinning van Glenn met zich mee, terwijl zijn tegenstander in de tweede match net wist te winnen. Tijdens de derde speelbeurt wonnen beide spelers elk een ronde, waardoor alles afhing van het allerlaatste vechtpartijtje. Hoe komt het toch dat finales er altijd in slagen spannend te blijven tot op de laatste moment? Wat films betreft heb je de gouden regel dat voorspelbare eindes geen voldoening met zich meebrengen, maar dat geldt blijkbaar niet voor wedstrijden. Glenn Deckers won op het laatste nippertje de laatste match en mocht zichzelf vanaf dan de beste Mortal Kombat speler van België noemen. Het publiek ging uit z'n dak!

En daarna was het uiteraard tijd voor het belangrijkste moment van de avond: de prijsuitreiking! Mortal Kombat t-shirts en games werden uitgedeeld aan de deelnemers, en vervolgens waren alle ogen gericht op de ultieme overwinnaar. De man werd omringd door vier babes en alsof dat nog niet genoeg was kreeg hij een enorme Mortal Kombat Champion Belt om zijn middel, waarna hem een bijzonder exclusieve Mortal Kombat Arcade Stick overhandigd werd, alsook een bon voor de Kollector's Edition van het spel.

Mortal Kombat in de vorm van een schaduwspel.

Ondertussen begon de klok langzaam maar zeker middernacht te naderen en de afterparty kon officieel losbarsten. Hoog tijd dus om me naast enkele hapjes en drankjes voor de allereerste keer aan het spel zelf te wagen. Een vriendelijke Waal offerde zich op om me te lijf te gaan, en ik slaagde er niet alleen in om keer op keer te verliezen, mijn personage begon ook spontaan allerlei rare strepen in de vorm van een glitch te vertonen. Mijn gave om demo's te verknoeien had ik duidelijk nog niet verloren! Vandaag vindt trouwens de Europese finale plaats, en we zullen jullie zeker nog laten weten waar onze nationale kampioen geëindigd is. Als hij ook dat evenement wint, krijgt hij zomaar eventjes een internationale Championship Belt, een reis naar Chicago én een bezoek aan NetherRealm Studios cadeau!

Voor meer informatie omtrent het Mortal Kombat Tournament kan je ook steeds terecht op de officiële Facebook-pagina. Meer informatie over het spel weten om je op te warmen voor de aankomende review van Mortal Kombat? Dan klik je hier!

Over de auteur
Odin van Schoote avatar

Odin van Schoote

Benelux Editor

Odin is redacteur sinds januari 2010 en kan het best worden omschreven als een blonde God. Ook heeft hij iets met parallelle universa naar het schijnt.

Reacties