Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De lange reis van Far Cry

Van exotische eilanden naar stoffige savannes en besneeuwde bergtoppen.

Op 20 november komt Far Cry 4 uit. Miljoenen gamers kijken nu al reikhalzend uit naar de volgende game in de Far Cry-reeks, maar dat was ooit anders. In dit overzicht zie je hoe de tocht van Far Cry doorheen de jaren van onbekendheid naar roem leidt en hoe we onderweg exotische eilanden, stoffige savannes en besneeuwde bergtoppen verkennen, met telkens nieuwe ideeën en verhalen.

In 1999 tonen de gebroeders Yerli met hun softwarebedrijf Crytek al enkele jaren softwaredemo's op technologiebeurzen. Daarin zien nieuwsgierige kijkers indrukwekkende tropische omgevingen onder de conceptnaam X-Isle. Even later besluiten de broers een game te ontwikkelen met die technologie. Ze veranderen de naam van hun project naar Far Cry en bij hun bezoek aan de European Computer Trade Show in 2003 winnen ze prompt de prijs voor 'beste pc-game.'

Hun zelfgemaakte CryEngine biedt namelijk zeer geavanceerde graphics. In de demo tonen ze mysterieuze eilanden met azuurblauw water en gedetailleerde jungles. Ook uitgever Ubisoft ziet heil in het exotische project en besluit de game uit te geven.

In maart 2004 komt Far Cry uiteindelijk uit op de pc. Als ex-militair Jack Carver kom je terecht op een eiland waar een waanzinnige dokter mutatie-experimenten uitvoert. De game slaat in als een bom en verkoopt binnen vier maand 730.000 exemplaren. Het zet een nieuwe grafische standaard voor videogames. Toch zijn enkele recensenten kritisch over de game. Zo neemt men vooral de aanwezigheid van de gemuteerde Trigen-vijanden op de korrel en krijgt ook het flauwe verhaal kritiek. Maar dat doet niks af aan de enorme levels en de prachtige graphics.

Ubisoft beseft dat Far Cry een belangrijke reeks kan worden en koopt de rechten op. Al gauw raakt bekend dat de uitgever aan consoleversies van de game werkt en in 2005 komt Far Cry Instincts uit. De game is echter geen overzetting van het origineel, maar een remake. Om met de beperkte kracht van de consoles rekening te houden, zijn de levels namelijk meer lineair. In ruil daarvoor is er extra content, zoals extra multiplayermodi en 'feral powers' voor je hoofdpersonage. Far Cry Instincts komt echter enkel uit op de Xbox. De Nintendo GameCube en PlayStation krijgen de game nooit te zien. Het is nog steeds onduidelijk waarom Ubisoft deze versies precies schrapte.

In 2006 krijgt Far Cry Instincts een vervolg, wederom enkel op de Xbox. Deze game heet Far Cry Instincts: Evolution en bevat een nieuw singleplayerverhaal. Op diezelfde dag krijgt de splinternieuwe Xbox 360-console ook een Far Cry-game met de naam Far Cry Instincts: Predator. Deze bundel bevat geen nieuwe verhalen, maar enkel grafisch verbeterde versies van zowel Far Cry Instincts als Far Cry Instincts: Evolution.

En dat is nog niet het einde van de reeks spin-offs voor de originele Far Cry. In 2006 brengt Ubisoft ook nog de Nintendo Wii-game Far Cry Vengeance uit. Die game bevat ongeveer hetzelfde verhaal Far Cry Instincts: Evolution maar heeft ook drie nieuwe levels en enkele nieuwe wapens. Vengeance maakt gebruik van de Wii Remote om unieke controlemogelijkheden te bieden.

De laatste spin-off van de originele Far Cry is uiteindelijk Paradise Lost. Deze door Global VR ontwikkelde light gun shooter is enkel in arcadehallen beschikbaar. De levels hierin zijn gebaseerd op die van Far Cry Instincts.

Het is wachten tot oktober 2008 voordat Far Cry een volwaardig vervolg krijgt. Uiteindelijk komt Far Cry 2 uit op de pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Als één van in totaal negen huurlingen verken je een fictief Afrikaans land waarin twee organisaties met elkaar strijd voeren. De game kenmerkt zich door een volledig open spelwereld, in tegenstelling tot de meer lineaire aanpak van het eerste deel. Verder kampt je hoofdpersonage met malaria, zodat je steeds medicijnen bij je moet hebben. Ook moet je vanaf nu je verwondingen herstellen door kogels uit wonden te halen en breuken te herstellen. De game staat volledig los van het origineel en verwijst niet naar diens gebeurtenissen. Sommige fans menen wel dat antagonist The Jackal sterk lijkt op Jack Carver, het hoofdpersonage uit de eerste game.

Na de lancering van Far Cry 2 blijft het erg lang stil rond de reeks. Er komen ook geen downloadbare uitbreidingen of spin-offs voor Far Cry 2, hoewel de game een relatief open einde bevat. Heeft Ubisoft geen vertrouwen meer in de globetrottende first-person shooter?

In 2010 borrelen echter de eerste geruchten op over een mogelijk vervolg. Ubisoft Montreal zou namelijk druk bezig zijn aan Far Cry 3. Het project wordt pas op de E3-beurs in 2011 voor het eerst getoond en daar is direct duidelijk dat Far Cry 3 naar de roots van de reeks terugkeert. De actie speelt zich namelijk af op een exotisch eiland dat door piraten is overgenomen.

Far Cry 3 komt uit in 2012 en sleept aan het eind van dat jaar verschillende 'game of the year' prijzen in de wacht. Met zijn nadruk op het verwerven van ervaringspunten en zijn crafting-systeem leent de game van het RPG-genre, maar tegelijk blijft de typische actie van de Far Cry-reeks behouden. Voor het eerst zet de reeks ook zwaar in op verhaal. Als toerist Jason Brody maak je namelijk een hele evolutie mee, van onschuldige jongen naar doorwinterde moordenaar op de fictieve Rooke Islands. Daarbij maak je kennis met slechterik Vaas, die op een angstaanjagende wijze wordt vertolkt door acteur Michael Mando.

De game is een groot succes en in 2013 krijgt Far Cry 3 een opzichzelfstaande uitbreiding genaamd Far Cry 3: Blood Dragon. Die uitbreiding plaatst je in de schoenen van Sergeant Rex Power Colt (gespeeld door acteur Michael Biehn, bekend van zijn rollen in The Terminator en Aliens) en vormt een hommage aan actiefilms uit de jaren '80. Met laserwapens neem je het onder meer op tegen cyborgs en dinosaurussen.

Om het tienjarig bestaan van de reeks te vieren, brengt Ubisoft in 2014 Far Cry: The Wild Expedition uit. Deze compilatie bevat Far Cry 2, Far Cry 3 en Far Cry 3: Blood Dragon. Het pakket bevat eveneens Far Cry Classic. Dit is een HD-versie van de eerste Far Cry, die ook uitkomt op Xbox Live Arcade en het PlayStation Network. Far Cry Classic krijgt vanwege zijn manke technische overzetting naar consoles lauwe kritiek.

En nu is de cirkel rond. Meer dan tien jaar na de release van de eerste game staat Far Cry 4 gepland om op 20 november uit te komen op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Spelers nemen het als Ajay Ghale op tegen despoot Pagan Min in de bergregio Kyrat. Ubisoft belooft een enorme spelwereld, nieuwe wapens, nieuwe voertuigen en heel veel olifanten.

Bekijk op YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Far Cry

PC

Far Cry 2

PS3, Xbox 360, PC

See 8 more

Far Cry 3

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Far Cry 3: Blood Dragon

PS3, Xbox 360, PC

Far Cry 4

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Far Cry Classic

PS3, Xbox 360, PC

Far Cry Instincts

Xbox

Far Cry Instincts Predator

Xbox 360

Far Cry: Vengeance

Nintendo Wii

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.
Reacties