Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De games van PlayStation Vita

Een vlugge kijk op enkele aankondigingen.

Sony's NGP heet nu officieel PlayStation Vita, dat wisten we al. Hier vind je trouwens allerhande hardware en prijs gerelateerde info. Het lijkt me dus hoog tijd dat we ook eens de software onder de loep nemen. Hieronder vind je alvast een korte toelichting van de line-up.

Om te beginnen laat Sony enkele bekende, exclusieve franchise aanrukken - niet echt een onverwachte zet. De eerste op onze lijst is Uncharted: Golden Abyss. De game zal grotendeels gelijkaardig spelen als zijn PS3-equivalenten. De game zal de analoge sticks combineren met de touch en tilt opties van de Vita. Zo kan je langs een bepaald pad klimmen door met je vingers een route te tekenen en is het mogelijk een gat te overbruggen door de juiste kant op te leunen met de ingebouwde sixaxis functionaliteit. Ook de mêlee kan uitgevoerd worden door met je vingers op het scherm te tikken. Leuk is dat je op elk moment kunt kiezen wat je gebruikt en dat er verschillende animaties voorzien zijn voor werkwijzen.

Ook van de partij is een volledig nieuwe LittleBigPlanet. Het ziet er alvast uit dat de game optimaal van alle Vita opties gebruik zal maken. De sixaxis functie laat je toe allerhande objecten te manipuleren en de ingebouwde camera zal je kunnen gebruiken om zaken te fotograferen die je dan als in-game objecten kunt gebruiken. Ook de beide touch panelen lijken volledig in de gameplay verwoven te zijn. Zeker eentje om in het oog te houden.

Dan is er ook nog WipEout 2048, een nieuwe instantie binnen het sci-fi racer franchise dat al meedraait sinds de originele PlayStation. Er zal de mogelijkheid zijn om via de sixaxis functie te sturen en de touchscreen te gebruiken om power-ups te activeren. Verder zal er augmented reality er voor zorgen dat je de inhoud van je garage in detail kunt bekijken. De meer 'sociale' functies van de Vita zullen dan weer gebruikt worden om spelers in je nabije omgeving uit te zoeken en ook CrossPlay tussen de Vita en de PS3 werd bevestigd. En voor de rest? Opnieuw felle kleurtjes en zware electro soundtracks natuurlijk.

Wat betreft meer kindvriendelijk racegames: ook ModNation Racers zal van de partij zijn. Zelfs titels die hun leven begonnen op PSN worden niet vergeten: Super Stardust Delta is de opvolger van Super Stardust HD en zal zonder twijfel even hectisch te werk gaan. Misschien een iets minder bekend franchise is Shinobido 2. Dit is een ninja stealth game waarvan eerder al twee delen verschenen op respectievelijk de PS2 en de PSP.

Dan kunnen we eens kijken naar de meer sport gerelateerde games. Zo zal Virtua Tennis 4 alvast zijn opwachting maken. Dit zal al de derde keer zijn dat de reeks een launchtitel uitbrengt voor een Sony platform - de vorige twee waren op de PSP en de PS3. Er zullen 22 tennis topspelers beschikbaar zijn en de titel zal ook Vita functies incorporeren. De camera kun je gebruiken om je eigen gezicht op een speler te plakken en de optie voor een Touch Versus Mach laat je toe om met twee spelers op één handheld te tennissen. De game zal ook Vita's Party dienst gebruiken voor sociale netwerk opties zoals World Tour Map en Online Mode.

Voor de fans van golf is er een nieuwe Hot Shots Golf in de maak en de liefhebbers van het biljarten mogen zich aan Hustle Kings te goed doen.

In de sectie "gloednieuwe IP's" krijgen we dan weer te maken met Little Deviants, een soort platform/puzzle game waarin vooral het achterste touch paneel gebuikt zal worden. Dan volgt nog Project Ruin, omschreven als een "social action RPG", waarin competitiviteit centraal zal staan. De titel zal een rivaliteit systeem hebben waarin je genomineerde rivalen kunt helpen, hinderen of schade toe brengen. De game zal ook een PS3-versie omvatten die gebruik zal maken van cloud save data's om zo naadloos in de Vita versie over te gaan.

Ook op vlak van multiplatform titels was er wat te beleven. Tecmo Koei kondigde een nieuwe Dynasty Warriors aan en Capcom liet weten dat Street Fighter x Tekken ook op de handheld zal verschijnen. Zowel de PS3 als de PS Vista versie van de game zullen trouwens Cole MacGrath van de inFamous reeks als speelbaar personage hebben.

Dan volgt de categorie weervan de enige verkregen info valt onder "van horen zeggen". Zo heeft Ken Levine bevestigd dat er een Vita game gesitueerd in het BioShock universum in de maak is. Ook de mannen van Just Add Water lieten weten dat we twee Oddworld titels mogen verwachten. Het gaat hier om remakes van twee oude X-Box exclusives: Munch's Oddysee en Stranger's Wrath.

Ten slotte zijn er ook nog enkele enigmatische titels zoals Dragon's Crown, Reality Fighters (een vechtgame, mocht het niet duidelijk zijn), Sound Shapes en Project Gravity. Het enige wat we over dat laatste weten, is dat er met zwaartekracht gespeeld zal worden - maar dat had je waarschijnlijk al geraden.

Het nieuws blijft binnenstromen, dus updates zullen nog volgen!

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur
Steph Vanquaethem avatar

Steph Vanquaethem

Executive Editor

Reacties