Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De Electronic Arts E3-conferentie

Wij vellen ons oordeel over de aankondigingen.

Naar goede gewoonte streek uitgever Electronic Arts neer in het prachtige Orpheum Theatre. Dit prachtig gerestaureerde theater uit 1926 was jarenlang de plaats voor vaudeville en werd vernoemd naar de Griekse god voor muziek, Orpheus. De tijden van zang, satire en burleske shows liggen echter al lang achter ons. Al elf jaar lang maakt de normale programmatie in juni echter plaats voor videogames van 's wereld tweede grootste uitgever.

Op de plaats waar ooit sterren als de Marx Brothers en Duke Ellington optraden, pakte EA meteen groots uit met een game dat zich afspeelt in een universum waar beroemdheden bij verbleken, Mass Effect 3. Na een indrukwekkende CGI-trailer waarbij de Aarde wordt aangevallen door de Reapers, ging het aanwezige publiek alvast uit zijn bol. Ontwikkelaar BioWare wist ons te boeien met de daarna getoonde live demo en gameplay trailer. Nu rest gewoon nog het wachten tot 6 maart, de releasedatum van de game. Er is dus nog genoeg tijd om de twee eerdere delen te spelen, indien je dit nog niet gedaan hebt.

Wat gameplay van Mass Effect 3.

Daarna kwam ceo John Riccietello ons nog even vergezellen. Met een slag onder gordel richting andere uitgevers, wist hij droogjes te vermelden dat het bij EA om de games gaat en niet het aantal beroemdheden dat komt opdagen.

Laat ons dus ook maar doorgaan met de games en het volgende wat ons getoond was, Need For Speed: The Run. Wat wij zagen in de vorm van een trailer en live demo wist ons alleszins te overtuigen, maar schrikt echte racers misschien af. De actievolle racegame wordt vanaf nu aangevuld met gevechten en achtervolgingen te voet à la Mirror's Edge. Zo nu en dan moet je ook een quick time event volbrengen. Het is een welkome vernieuwing in de toch anders inspiratieloze wereld van de racers.

Veel minder nieuws viel er te rapen bij Star Wars: The Old Republic, waar enkel een simpele CGI-trailer van werd getoond. In dit geval is het veilig om te stellen van been there, done that. Het feit dat wij niets anders te zien kregen, doet ons alleszins het slechte vermoeden over een mogelijke release in 2011. Star Wars-fanaten moeten waarschijnlijk nog heel wat geduld uitoefenen.

Hetzelfde geldt ook voor het daarna getoonde SSX, waar wij enkel een CGI-trailer kregen te zien, die volgepakt zat met extreme afdalingen en stunts. De grote baas van EA Sports, Peter Moore, wist wel een sappig detail te verklappen. Voor de afdalingen en maps wordt er gebruikt gemaakt van NASA's satellietdata. De liefhebbers van extreme sporten weten dus alvast waar ze naar mogen uitkijken.

Toen was het tijd om uit te pakken met FIFA 12, waar weer kwistig met cijfers werd gesmeten zoals het feit dat er 42 miljoen gebruikers zijn van FIFA-gerelateerde games. De pers werd nog eens gewezen op de verbeterde verdediging, collisiedetectie en uitgebreide dribbelmoves. EA Sports lanceert ook een nieuwe dienst voor FIFA onder de naam EA Sports Football Club. Hieronder valt een nieuwe online service, uitgebreidere klassementen en de integratie van FIFA-games in één profiel.

De E3-trailer van FIFA 12.

De aanwezige Amerikanen gingen dan weer compleet uit hun dak bij de aankondiging van Madden 12 waarbij er drie NFL-spelers op het toneel verschenen, waaronder Super Bowl-winnaar Clay Matthews III van de Green Bay Packers. Veel meer dan een speech, drie korte interviews en wat trailers viel er echter niet te zien. De game is dan ook nooit een echte uitblinker op de Europese markt, door een gebrek aan interesse voor de sport.

Over de auteur

Maarten Weyters

Editor Eurogamer Benelux

Reacties