Skip to main content

De beste Xbox One (X) games

De allerbeste Xbox One-games die niet in je collectie mogen ontbreken.

De Xbox One heeft een turbulente levensloop gehad. De aankondiging van de console als een Kinect-only, tv-gericht apparaat gaat de geschiedenisboeken in als een van de meest rampzalige pr-campagnes ooit. Tijdens de hele consolegeneratie heeft Microsoft dan ook de schade van die aankondiging moeten herstellen en bleef het achter de PlayStation 4 hinken.

Toch heeft Microsoft de afgelopen jaren een comeback van jewelste gemaakt. De Xbox One X was een indrukwekkende 'mid-gen upgrade' die de PlayStation 4 Pro op technisch vlak serieus overtrof. De gratis 'backwards compatibility'-campagne van Microsoft is nog altijd een van de meest indrukwekkende charmeoffensieven, met zelfs 4K-updates voor bepaalde games. De introductie van Game Pass als een soort 'Netflix voor games' gooide ook hoge ogen dankzij het grote aanbod aan een ridicuul lage prijs. En met xCloud staat Microsoft nu ook goed gepositioneerd om de toekomstige streamingmarkt in te nemen.

Voordat de Xbox Series X uitkomt, is het echter belangrijk om even achteruit te kijken en de beste Xbox One (X) titels uit te lichten. Deze games kunnen simpelweg niet in je collectie ontbreken. Zeker met het oog op de backwards compatibility van de Series X, kun je deze titels ongetwijfeld ook volgende generatie nog spelen.

Halo: The Master Chief Collection

Heeft Halo nog een introductie nodig? Dit is de reeks die 'first-person shooters' op console eigenhandig op de kaart zette. De Master Chief Collection is een prachtig eerbetoon aan Halo 1, 2, 3, ODST en Reach. Elke game is zorgvuldig opgepoetst en in de remasters van delen 1 en 2 kun je zelfs instant switchen tussen de originele en herwerkte graphics. Een prachtige feature die we graag in meer games willen zien. Naast de vijf ijzersterke campagnes, kun je ook aan de slag met een berg multiplayercontent. Elkaar afmaken met Needlers in Ascension? Ja, graag!

Gears of War 4 en 5

Gears of War 4 vormde de start van een nieuwe Gears-trilogie en was meteen een schot in de roos. De game is een grafische tour de force, heeft een verrassend meeslepend verhaal en maakt slimme keuzes om de klassieke 'cover-shooter gameplay' van de reeks te moderniseren. Gears 5 is zo mogelijk nog ambitieuzer doordat het je in semiopen levels met optionele side quests en genietbare voertuigen plaatst. Op Xbox One X draait deze bloedstollend mooie game trouwens in 4K aan 60fps. Een ongeziene technische triomf en heerlijk popcornentertainment.

Lees hier de Gears of War 4 review.

Forza Horizon 3 en 4

Een diepgaande racingsimulatie in een prachtige open wereld waar elke activiteit de moeite waard is? Het klinkt bijna te goed om waar te zijn, maar Forza Horizon 3 en 4 vormen werkelijk het summum van die formule. In deel 3 verken je de gouden stranden van Australië, terwijl deel 4 je doorheen de seizoenen het prachtige platteland van het Verenigd Koninkrijk voorschotelt. Niet te missen, zelfs als je niet per se een racefan bent.

Lees hier deForza Horizon 4 review.

Ori and the Will of the Wisps

Met Ori and the Will of the Wisps heeft Microsoft een van de allerbeste metroidvania's van de afgelopen jaren in zijn catalogus. De grafische stijl van de game is betoverend en dat geldt eveneens voor het design van de wereld. Je wordt naadloos van locatie naar locatie geloodst dankzij nieuwe vaardigheden die een plezier zijn om mee te experimenteren. Een ideale game om samen met je partner te spelen.

Lees hier de Ori and the Will of the Wisps review.

Inside

Een van de sterktes van de Xbox One is dat het de console bij uitstek is om indiegames op te spelen. Inside was lange tijd enkel op Microsofts console speelbaar en neemt nog steeds een plek in als één van de beste games van deze generatie. Te veel zeggen zou de verrassing verpesten, maar laten we het hierbij houden: dit is een van de meest unieke en choquerende puzzelgames die je ooit zult spelen.

Lees hier de Inside review.

Forza Motorsport 5, 6 en 7

Als racefanaat weet je het al langer: de strijd tussen Forza Motorsport van Xbox en Gran Turismo van PlayStation is al lang geen echte wedstrijd meer. Waar Gran Turismo sinds deel 4 op z'n retour is en het oude dametje onder de racegames is, blijft Forza Motorsport met elk deel de limieten van circuitracers opzoeken. Elke keer opnieuw een grotere line-up van extreem gedetailleerde voertuigen, dozijnen aan circuits en een verslavende Career die je om de vijf minuten een nieuw racemonster voorschotelt... Forza is nog nooit zo goed geweest. Delen 5, 6 en 7 zijn stuk voor stuk de moeite waard.

Lees hier de Forza Motorsport 6 review.

Rare Replay

Er staan weinig titels op deze lijst die zoveel waar voor je geld bieden als Rare Replay. De collectie bevat 30 games en verzamelt zo bijna de gehele catalogus van gevierd ontwikkelaar Rare. Onder andere klassiekers als Perfect Dark, Banjo-Kazooie, Killer Instinct en Conker's Bad Fur Day maken hun opwachting en gaan liefdevol gepaard met bonusmateriaal dat meer inzicht geeft in de ontwikkeling van deze klassiekers.

Lees hier de Rare Replay review.

Cuphead

Ook deze indiehit was lange tijd enkel via de Xbox One speelbaar. Laat de charmante, getekende graphics je echter niet misleiden: Cuphead is een bikkelharde game waar 'trial and error' de orde van de dag is. Speel het in co-op om samen deze sadomasochistische tocht te doorstaan en een band voor het leven met je gamingpartner op te bouwen.

Rise of the Tomb Raider

Een jaar lang was deze sequel op de Tomb Raider-reboot exclusief speelbaar op Xbox One. Dat werd Microsoft niet altijd in dank afgenomen, maar tegelijk had die exclusiviteit wel een bijzonder voordeel: deze versie van Rise of the Tomb Raider is veruit superieur tegenover de PlayStation 4-versie. De spierballen van de Xbox One X zorgen ervoor dat deze bloedstollend mooie game helemaal tot zijn recht komt, met features die normaal gezien enkel mogelijk zijn op high-end pc's. Het helpt dat de game zelf ook een ijzersterke mix van actie, puzzelen en platforming is.

Lees hier de Rise of the Tomb Raider review.

Dragon Quest 11 S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition

Game Pass heeft ervoor gezorgd dat gevierde Japanse games ook eindelijk hun weg naar Microsofts console beginnen te vinden. Een van de opvallendste toevoegingen is Dragon Quest 11, wiens Definitive Edition eind 2020 naar de Xbox One komt. De JRPG-reeks blaakt van traditionele charme en verdient simpelweg je tijd en aandacht.

Lees hier de Dragon Quest 11 S - Definitive Edition review.

The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3 is een briljante game, maar het avontuur van Geralt op console spelen is niet altijd even aangenaam. Bepaalde regio's (we kijken naar jou, Novigrad) doen de framerate flink kelderen, waardoor je soms naar een diavoorstelling zit te kijken. De Xbox One X-versie van The Witcher 3 is echter een technisch pareltje. Je kunt de game spelen in 4K aan 30fps, of aan een heerlijk vloeiende 60fps met een variabele resolutie. Veruit de beste manier om deze bloedmooie en gigantische game op console te beleven.

Lees hier de The Witcher 3: Wild Hunt review.

Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 is een grafische tour de force en ook hier is de Xbox One X de ideale manier om deze epische game op consoles te beleven. Met een 4K-resolutie en de hoogste kwaliteit van assets zag het Wilde Westen er nog nooit zo goed uit op je televisiescherm. Banken overvallen, jagen op herten en met je medebandieten rond een warm kampvuur socializen... Hoe kun je in godsnaam nee zeggen tegen dit epos?

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

Metal Gear Solid 5 is lang niet de enige openwereldgame in dit lijstje, maar wel een van de meest unieke. De uitgestrekte vlaktes worden niet overstelpt door missies en hersenloze taakjes, maar vormen een ware speeltuin voor een van de allerbeste stealthgames ooit gemaakt. Je kunt elke situatie op dozijnen manieren benaderen en het voltooien van vijandelijke kampen wordt al gauw extreem verslavend doordat je resources steelt voor je eigen Mother Base. Het verhaal eindigt weliswaar met een domper, maar dat doet weinig af aan de 50 fantastische uren die je daarvoor beleeft.

Lees hier de Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain review.

Doom en Doom Eternal

Doom (2016) is misschien wel de allerbeste comeback van een gamereeks ooit. Flitsend snelle combat, uitmuntend level design en emmers gore; deze reboot weet het succesvolle recept van de legendarische eerste twee delen perfect naar het heden te vertalen. Opvolger Doom Eternal borduurt netjes op dat elan voort, met vooral extra lagen strategie en een nieuwe focus op mobiliteit. Allebei uitmuntende shooters.

Lees hier de Doom review.

Lees hier de Doom Eternal review.

Titanfall 2

Geen enkel 'best of'-lijstje van deze generatie mag compleet zijn zonder Titanfall 2. Deze 'first-person shooter' levert niet enkel een ware adrenalinerush van een multiplayer af, maar ook een singleplayermodus die zich bij de beste shootercampagnes aller tijden mag voegen. Via post-launchondersteuning kreeg de game eveneens een gratis co-opmodus en heel wat nieuwe maps. Een pareltje dat nog veel spelers moeten ontdekken.

Lees hier de Titanfall 2 review.

Read this next