Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De beste Star Wars games

Kevin benoemt zijn favorieten.

"A long time ago in a galaxy far far away…" Al sinds 1977 is deze zin zowat overal ter wereld bekend. De meningen over de films zijn verdeeld en dat is niet anders bij de talloze games die door de jaren heen gemaakt zijn. Eén ding is zeker: de reeks komt pas echt tot leven in de games. Met het oog op de release van Star Wars Battlefront kijkt Kevin terug naar zijn drie favoriete games uit het Star Wars-universum.

3. Star Wars: Battlefront 2 (2006)

Star Wars: Battlefront 2 brengt je nog steeds het dichtst bij het 'Wars'-gedeelte van Star Wars. Heel wat fantasieën van fans zijn hier mogelijk: van het vliegen in een X-Wing boven Yavin IV tot het afslachten van Clone Troopers met Darth Maul. De game laat je de twee grote oorlogen uit de films spelen: de Clone Wars en de Galactic Civil War. Iedere oorlog biedt een variatie aan levels, spelmodi en voertuigen. In geen enkel andere Star Wars game komen de oorlogen meer tot leven.

Dat alles komt het best tot zijn recht in Instant Action. In die modus beslis je op welke planeet je vecht, in welke oorlog je dat doet en welke modus je speelt. Wil je het iconische gevecht op Hoth naspelen? In Instant Action kan het. Als je van iets meer tactische gameplay houdt, is er de Risk-achtige Conquest Mode. Volg je liever een verhaal dan is er de singleplayer. Battlefront 2 is een ontzettend uitgebreide game en de natte droom van iedere fan.

2. Star Wars: Republic Commando (2005)

Star Wars-games leunen bijna altijd op het conflict tussen Jedi en Sith. Republic Commando laat dit los en volgt de avonturen van Delta Squad. Je stuurt als Delta 38 dat eliteteam van Clones aan. In tegenstelling tot veel andere first-person shooters is het IQ van je teamgenoten hoger dan dat van een goudvis. Als je in de problemen raakt, komen je kameraden ook echt helpen. Hierdoor voelen je bevelen ook nuttig aan. Als je tegen een commando zegt dat hij je vanaf een bepaalde positie dekking moet geven, kun je altijd op hem rekenen.

De game blinkt vooral in de multiplayer uit. Op de map Garden heb ik de meest zenuwslopende potjes Capture The Flag (CTF) uit mijn hele gamecarrière gespeeld. De vlag veroveren is zo ontzettend moeilijk dat je soms een hele middag bezig bent met één potje. Door de geweldige balans merk je dat je na elk potje weer een beetje beter wordt. Het is dan ook doodzonde dat Star Wars: Republic Commando niet meer online te spelen is.

1. Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)

BioWare gaat met Knights of the Old Republic compleet tegen de gevestigde orde van Star Wars-games in. In plaats van op veilig te spelen en een verhaal rond de films te maken, gaat de ontwikkelaar 4000 jaar terug in de tijd. De game heeft alle kenmerken van Star Wars, maar vertelt een diepgaand en uitmuntend uitgewerkt verhaal over de oorlog tussen de Republic en de Sith. Combineer dit met interessante gameplay en kleurrijke personages, en je hebt de beste Star Wars-game ooit te pakken.

De game confronteert je met zo'n goede plottwist dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Zelfs twaalf jaar later zou ik deze plottwist nooit opschrijven. Ten eerste omdat het moment niet in woorden uit te drukken is en ten tweede omdat je het zelf moet ervaren. Ik heb de game al meer dan tien keer uitgespeeld, maar dat moment blijft elke keer ongelooflijk sterk. Mensen die de game hebben gespeeld, weten waarover ik het heb. Star Wars: Knights of the Old Republic is niet alleen de beste Star Wars-game, maar ook een van de beste games aller tijden.

Runner-ups

Star Wars: Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords (2004) is in veel opzichten zelfs beter dan het eerste deel. Ware het niet dat ontwikkelaar Obsidian onder zo'n strakke deadline stond dat het einde aan alle kanten rammelt. Dit is later verholpen door de TSLRCM-mod, maar de game zal nooit helemaal af zijn. De grootste verdienste van de game is dat het de enige Star Wars-game is die de leerwijze van de Sith én de Jedi in twijfel trekt. Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast (2002) speelt zich af na de originele trilogie en vertelt het verhaal van Kyle Katarn. De game geniet vooral roem om de lightsaber-gameplay. De controle over het wapen voelt strak aan en geeft je het idee dat je met een machtig wapen aan het vechten bent. Het is alsof al je sciencefictiondromen uitkomen.

Star Wars Battlefront lanceert op 19 november voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Hier lees je alvast alles wat we weten over Star Wars Battlefront.

Over de auteur
Kevin van den Essen avatar

Kevin van den Essen

Redacteur

Games zijn een belangrijk onderdeel van Kevins leven. Het bepaalde de keuze voor zowel zijn afgeronde ICT-opleiding als zijn huidige journalistieke opleiding. Als hij niet met games bezig is, luistert hij graag naar progressieve rockmuziek.

Reacties