Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Beste PlayStation VR games (PS VR, PS4 Slim, PS4 Pro) - De beste virtual reality games op console

VRuitstrevend.

Je hebt vast en zeker gehoord: er is een grote PlayStation VR prijsverlaging gebeurd! Het is dus goedkoper dan ooit om een virtual reality headset voor je PlayStation 4 aan te schaffen, en we kunnen je dat enkel maar aanraden. Twijfel je nog? Lees hier dan de PlayStation VR review. Vergeet niet om ook ons overzicht met de 5 beste gaming headsets te lezen zodat je meteen een goede koptelefoon hebt voor je VR ervaring!

Bij Eurogamer Benelux geven we je ook een simpele PlayStation VR tutorial voor installatie en gebruik, zodat je weet waar elke draad en knop voor dient. Net zo belangrijk is het om PlayStation VR motion sickness te vermijden.

Zo, nu ben je klaar om volledig te genieten van de ervaring. De ondersteuning voor Sony's virtual reality technologie is bovendien op het punt gekomen waarbij je heel veel games ter beschikking hebt. Vooral de afgelopen weken kwam er heel wat bijzonders uit voor de virtual reality bril, en we hopen nog altijd dat de fantastische technologie een zo breed mogelijk publiek bereikt. Daarom kun je hieronder ons overzicht van de 15 beste PlayStation VR games vinden, inclusief links naar webwinkels om de game aan te schaffen.

Kom je gewoon even inspiratie opdoen vooraleer je de PlayStation VR koopt? Neem dan ook vooral een kijkje in onze PlayStation VR en PS VR accessoires koopgids.

Moss

Laat er geen twijfel over bestaan; Moss is een fantastische game, en een 'mosst-have' als je een PS VR hebt. De game speelt zich af binnen de pagina's van een prachtig boek, dat voor je ogen tot leven komt. De onvoorstelbare schattige heldin Quill is de ster van het verhaal, en lang nadat de aftiteling rolt, zul je nog aan haar denken.

Behalve Quill besturen, grijp je ook in de spelwereld in als Reader. Je verplaatst objecten, grijpt vijanden vast, en lost op die manier geweldige puzzels op. Leun je ver voorover en kom je te dicht bij Quill, dan schrikt ze zelfs even op. Onvoorstelbaar immersief, dus.

De game vindt een perfecte balans tussen uitdagende puzzels en toegankelijkheid, en hoort daardoor zowel thuis in de gamebibliotheek van nieuwkomers als veteranen. Door de kalme gameplay is er ook geen risico op motion sickness. De game kreeg als gevolg een welverdiende 'Aanrader' badge.

Lees hier de Moss review.

The Lost Bear

The Lost Bear is een fantastische introductie tot VR omdat het 2D platforming perfect mengt met virtual reality. De actie speelt zich zodanig dicht bij je af, dat het lijkt alsof er een poppentheater vlak voor je neus bezig is. Je gidst de kleine Walnut terwijl ze probeert om haar favoriete teddybeer te redden uit de klauwen van de kwaadaardige Toy Snatcher.

Het klinkt allemaal zeer gezapig, maar vergis je niet: het duurt niet lang voor de hele sfeer grauw en dreigend wordt, vergelijkbaar met de vibe van Limbo of Inside. Niet alles gebeurt bovendien op het virtuele vlak. We spoilen verder niks, maar de immersie die je ervaart laat een zeer bijzondere indruk na.

Statik

Statik is een puzzelgame zonder weerga. Naast geweldige immersie is de balans van de puzzels ook formidabel: uitdagend, maar nooit oneerlijk. Bovendien wordt de DualShock 4 op een briljante manier gebruikt om je een connectie met de virtuele wereld te bezorgen.

Jij speelt als een proefpersoon wiens handen vastzitten in een doos. Elk level brengt een meer uitdagende puzzels met zich mee, en je virtuele armen volgen de bewegingen van je echte armen. De enige manier om de dozen open te krijgen is door met de controller rond te spelen totdat je de juiste combinatie van knoppen vindt.

Het klinkt heel abstract, en dat is het in het begin ook. Op een bepaald moment maak je echter de click, en dan is Statik werkelijk een fantastische ervaring die het virtuele en het fysieke vlekkeloos doet samensmelten.

Rec Room

Rec Room bevindt zich op dit moment nog in bèta, maar als voordeel is de game daardoor volledig gratis. Je kunt nieuwe vrienden maken en activiteiten aangaan in een sociale ruimte, en alleen al daardoor valt de game op. De meeste VR-games zijn immers zeer eenzame aangelegenheden.

Oh wat zijn deze minigames verslavend. Disk Golf, Laser Tag en Paddle Ball zijn allemaal fantastisch, maar hou er wel rekening mee dat je je armen moet rondbewegten om te spelen. Bovendien heb je ook twee Move controllers nodig om Rec Room te spelen. Kijk daarom zeker in onze PlayStation VR en PS VR accessoires koopgids om de beste deal te vinden.

Er is echter meer dan genoeg content in Rec Room om die aankoop te rechtvaardigen, en bovendien krijgt de game elke week updates. Geweldig!

Job Simulator

Waarom zou je na een lange dag werken een game willen spelen die Job Simulator heet? Wel, er is niks banaal of saai aan deze ongelofelijk grappige VR game. Met twee Move controllers grijp je objecten vast, open je kasten, duw je op knoppen en haal je hendels over terwijl je de slappe lach krijgt van alles wat er op het scherm gebeurt.

Dit is de ideale game voor wie net begint met VR gaming, omdat je op een zeer toegankelijke manier leert omgaan met een gesimuleerde 3D ruimte. De ervaring is bovendien zo immersief dat je waarschijnlijk al snel vergeet dat je überhaupt in VR zit.

Ultrawings

Als het gaat over flight simulators is Ultrawings misschien niet de meest opvallende kandidaat ooit, maar op PS VR is er simpelweg geen betere optie beschikbaar. Achter de nogal eenvoudige graphics schuilt er namelijk een game die het gevoel van vliegen perfect simuleert. Probeer maar eens een looping te maken en je voelt je maag effectief verschuiven.

In het begin lijkt het misschien wat te intens, maar zodra je bent opgestegen zul je merken dat alles veel vlotter loopt. Bovendien zijn de uitdagingen die je moet voltooien kort. Als dat niet helpt, dan vast en zeker wel de verslavende factor om zoveel mogelijk missies te voltooien, zodat je cash krijgt om nieuwe vliegtuigen te kopen en te upgraden, en ook nieuwe landingsbanen vrij te spelen.

Er zijn bovendien veel opties beschikbaar zodat je je comfortabel kunt voelen. En wil je echt volledig relaxen? Hier is onze tip: zet de in-game muziek af, laat je favoriete Spotify playlist spelen en geniet van de vrijheid die vliegen boven de oceaan je biedt.

Farpoint

Farpoint blijft iets zeer bijzonder. Hoewel de game op zich een simpele, lineaire shooter is, heeft de game een troef die het bijzonder memorabel maakt: de Aim controller. Dit plastieken accessoire ziet er misschien wat maf uit, maar eenmaal je in VR bent ondergedompeld geloof je elke seconde dat je een uit de kluiten gewassen futuristisch geweer in je handen hebt.

Dat vertaalt zich ook in uitstekende gunplay in de game. De aliens en robots waar je tegen vecht, zijn geweldige tegenstanders. Elk gevecht is daardoor een plezier.

Bovendien heeft Farpoint in de laatste paar maanden veel gratis content gehad. De challenge maps bieden meer speelduur na de korte campaign, en de uitstekende PvP modus toont dat er een toekomst is voor een volwaardige multiplayer shooter met de Aim Controller.

Lees hier nog eens de Farpoint review.

Until Dawn: Rush of Blood

Dit was een van de launchtitels voor de PSVR en is nog steeds een interessante game. Rush of Blood is visueel aantrekkelijk en bevat een spookachtige atmosfeer, die perfect de spanning opbouwt terwijl je over een rammelende achtbaan zoeft. Plotselinge jumpscares gecombineerd met een constant gevoel van onbehagen maken deze game een stuk meer intens dan de gemiddelde on-rails shooter, en is tegelijkertijd een stuk geloofwaardiger.

Er komt een gevoel van tastbaarheid in je op wanneer vijanden vol in je gezicht springen en hoe je moet bukken en leunen om cirkelzagen te ontwijken, wat het realisme ten goede komt. Met twee Move controllers schieten voelt ook geweldig aan en aangezien je wordt aangespoord om in de rustige momenten van de game de omgeving overhoop te schieten, is de game ook niet gauw saai.

Voor de horrorfans is dit een must-buy, maar iedereen die van een goed geproduceerde VR game houdt komt hier ook aan z'n trekken. Hou wel handen en voeten binnenboord!

Lees hier nog eens de Until Dawn: Rush of Blood review

Rez Infinite, Polybius en Thumper

Deze drie games stoppen we even samen, want we kunnen simpelweg niet kiezen welke van de drie we het beste vinden. Deze drie actiegames leveren een vergelijkbare ervaring, maar zijn dusdanig anders gepresenteerd dat het op jouw persoonlijke voorkeur neerkomt.

Rez Infinite is een VR remake van de Dreamcast-cultklassier, en fungeert als een stukje nostalgie maar ook als een mooi voorbeeld van hoe oudere games naar VR gebracht kunnen worden.

Polybius is een psychedelische shooter van Jeff Minter en een ware trip voor je ogen. De game verhoogt zijn intensiteit wanneer je beter speelt en als je lang genoeg speelt ga je geheid barsten in je realiteit zien.

Tot slot is er Thumper, waarin je over een rail dendert terwijl je in leven probeert te blijven op het ritme van beklemmende drumbeats. De gehele game is enerverend en blijft in je achterhoofd spoken wanneer je de VR headset afdoet.

Als je een PSVR hebt of wilt kopen, moet je op z'n minst een van deze games geprobeerd hebben.

Star Trek: Bridge Crew

Star Trek: Bridge Crew is een unieke VR game die je echt met meerdere mensen wilt spelen om het meeste eruit te halen. Jij en drie andere spelers spelen de rol van officieren van de Federation aan boord van de USS Aegis, en moeten samenwerken terwijl het schip door onbekend terrein reist.

Communicatie is van essentieel belang hier. De kapitein deelt de orders uit die de drie andere bemanningsleden moeten uitvoeren, terwijl de missies steeds moeilijker en gevaarlijker worden. De game speelt het beste met twee Move controllers zodat je beide armen onafhankelijk van elkaar kunt bewegen. Zo interacteer je met de besturingspanelen, signaleer je naar andere spelers of doe je kleine dansjes als je even een moment van rust hebt.

In je eentje is de game verwaarloosbaar, maar met vrienden en zelfs met vreemden leveren de missies een unieke ervaring die zelfs de aandacht van niet-Trekkies trekt.

Lees hier nog eens de Star Trek: Bridge Crew review

Resident Evil 7

Resident Evil 7 is het beste voorbeeld van een triple-A ervaring op de PSVR. Alles eraan, van de graphics en de audio tot de actie schreeuwt kwaliteit uit. En schreeuwen zul je. De game is gelijk aan de 2D-versie van de game, maar de extra immersie schroeft de angst naar het uiterste op. Hoe je om hoekjes kunt spieken en achter obstakels kunt verschuilen terwijl een onoverwinnelijk monster naar je zoekt, voegt enorm veel toe aan de sfeer en spanning van Resident Evil 7.

Er zit een enorme hoeveelheid detail in het level design en de opbouw van de wereld is fenomenaal, waardoor elk hoekje van de boerderij van de Bakers net echt aanvoelt. De game is niet voor degene met een zwak gestel, maar als je dapper genoeg bent om dit in VR te spelen mag je je klaar maken voor een masterclass in immersie.

Lees hier nog eens de Resident Evil 7 VR review

The Inpatient

De Until Dawn-reeks staat eigenlijk twee keer in deze lijst, want ook The Inpatient is een spin-off van de reeks. Hier echter geen achtbanen met creepy begeleiders en tonnen monsters om af te knallen: The Inpatient plaatst je namelijk quasi-weerloos in een mentale instelling.

Als die opzet je even doet slikken, dan is dat volkomen terecht: ontwikkelaar Supermassive Games levert namelijk een uiterst beklijvende game af. Hoewel er zeker enkele haken en ogen aan te pas komen - zoals het zwakke verhaal en de oppervlakkige gameplay - is dit wel dé game bij uitstek als je bezoek over de vloer hebt en ze even wilt confronteren met hoe angstaanjagend horror in VR is. Sorry, oma!

Skyrim VR

Een algemeen kritiek op de meeste VR games is dat ze te kort zijn, maar dat probleem ga je niet met Skyrim VR hebben. Het RPG-epos van Bethesda is volledig in PSVR nagebouwd en in die wereld duiken is adembenemend. De meeste VR games hebben een goed gevoel van diepte en schaal, maar Skyrim VR is echt van de bovenste plank dankzij uitgestrekte landschappen en reusachtige tempels. Het land van Skyrim was altijd al een magische plek om te ontdekken, maar VR geeft het echt een eigen leven.

Het feit dat je de game met twee Move Controllers kunt spelen voegt aan de immersie toe, ook al voelt het soms wat knullig aan. Maar goed, hoeveel games zijn er nou waar je écht een magische draak op z'n snuit kunt tikken met een magisch zwaard? Dacht ik ook.

Superhot

De PSVR heeft geen tekort aan shooters. Het zijn er gigantisch veel en laten we wel wezen, ze lijken allemaal op elkaar en worden snel saai. Superhot is echter anders dan alle andere shooters die je al hebt gespeeld. Er is namelijk een enorme twist: de tijd staat volledig stil, zolang ook jij stil staat. Zodra je beweegt, beweegt ook de tijd weer aan een normaal tempo.

Voor je het weet ben je weg met deze unieke twist, en dat levert een onvoorstelbaar spectaculaire en coole game. De normale versie van Superhot was namelijk al briljant, maar in VR is dit unieke project nog zoveel beter.

Sprint Vector

Van alle games die in deze lijst staan, vereist Sprint Vector de meeste fysieke inspanning. Het speelt als een mix tussen Mirror's Edge en Mario Kart, aangezien je meedoet aan een dodelijke race die je met je eigen lichaamsbewegingen moet besturen.

Je houdt beide Move Controllers in je handen en beweegt je armen heen en weer alsof je hard rent. Zo bouw je snelheid op terwijl je door fantasierijke omgevingen rent en tegenstanders neerschiet met power-ups. Je voelt je oppermachtig zodra je het ritme door begint te krijgen. Sprint Vector geeft een adrenalineboost en een bezweet voorhoofd, en bovendien een unieke en belonende ervaring.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Farpoint

PS4

Moss

PS4, PC

See 4 more
Awaiting cover image

Project Morpheus

PS4

Resident Evil 7: Biohazard

Video Game

Star Trek: Bridge Crew

PS4, PC

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties