Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Beste Micro SD kaart voor Switch in 2024: de beste prijs voor de beste kaart

De grootste opslag voor de laagste prijs.

Een SD kaart voor je Nintendo Switch kopen is misschien wat verwarrend. Wat is de beste SD kaart (Switch) in 2024? En welke Micro SD kaarten helpen met snellere laadtijden? Dat leggen wij je in deze gids uit.

De Nintendo Switch is een succesverhaal voor Nintendo. De draagbare console verkoopt nog steeds als zoete broodjes en dat is welverdiend dankzij slim design en goeie games. De console heeft echter ook nadelen. Een van de grootste minpunten is dat er maar 25.9 GB aan vrije ruimte is, waardoor het moeilijk is om meerdere digitale games tegelijk op je Switch te installeren. Er zijn zelfs titels (NBA 2K19 bijvoorbeeld) die gewoon niet op het interne geheugen passen.

Gelukkig heeft Nintendo een Micro SD kaart gleuf in de Nintendo Switch geplaatst, waardoor je met een simpele Micro SD kaart het geheugen van de Switch kunt uitbreiden.

Deze gids geeft je een overzicht van de beste micro SD kaarten voor de Switch die in 2024 te koop zijn. Er zijn micro SD kaarten voor Switch die wel 1TB aan data kunnen opslaan, maar er zijn ook goedkopere opties die een mooie balans tussen prijs en geheugen hebben. Wat je ook nodig hebt, we heben een goede aanbeveling voor je. Het is ook erg fijn dat de micro SD kaarten met hoge opslagcapaciteit tegenwoordig een stuk goedkoper zijn dan enkele jaren geleden.

We delen ook de resultaten van onze testen van Switch laadtijden met SD kaarten, zodat je weet of je je games het best opslaat op een SD kaart of op het interne geheugen van de Nintendo Switch. Zoals de data toont, geven SD kaarten in feite iets snellere laadtijden dan de cartridges. Verbazend, maar ook erg goed om te weten!

Op deze pagina:

Nintendo Switch beste Micro SD kaarten - De Nintendo eShop heeft vaak zeer mooie kortingen, maar digitale games nemen geheugen in. Een Micro SD kaart is dus essentieel.

Switch SD kaart - Wat is de beste micro SD kaart voor Switch?

Hieronder vind je een handig overzicht van de beste Micro SD kaarten voor Nintendo Switch, hoeveel opslagcapaciteit ze hebben, de prijs, en hoeveel je eigenlijk per gigabyte betaalt. Op die manier kun jij de beste keuze maken (let op: de prijzen veranderen regelmatig op Bol.com, dus het kan zijn dat sommige informatie verouderd is):

Categorie Kopen op Bol.com Prijs Prijs per GB
Beste Switch Micro SD kaart 256GB Silicon Power MicroSDXC UHS-1 28,95 euro 0,11 euro per GB
Beste 256GB Switch Micro SD kaart 256 GB Sandisk MicroSDXC Extreme 32,99 euro 0,12 euro per GB
Beste 128GB Switch Micro SD kaart 128 GB Samsung EVO Plus MicroSDXC 11,99 euro 0,09 euro per GB
Beste 1TB Switch Micro SD kaart 1 TB SanDisk Micro SD Ultra 122 euro 0,12 euro per GB
Beste Switch Micro SD kaart met officiële licentie 128GB Sandisk microSDXC kaart voor Nintendo Switch 21,99 euro 0,17 euro per GB

Hoe meer capaciteit een Micro SD kaart heeft, hoe meer games je erop kunt installeren. Probeer dus de grootst mogelijke Micro SD kaart te kopen die betaalbaar is voor jouw budget. Bij lancering ondersteunde de Switch maar Micro SD kaarten tot 32GB, maar een software update heeft de limiet nu op 2TB gezet. Er is weliswaar geen enkele commercieel beschikbare Micro SD kaart met 2TB aan opslagcapaciteit, maar kaarten van 512GB zijn redelijk betaalbaar geworden zoals je kunt zien in onze gids.

Naast opslagcapaciteit is er echter nog een belangrijke factor: de snelheid van een Micro SD kaart. Hier maakt Nintendo een nogal verouderde designkeuze, doordat de Switch enkel UHS-1 SD kaarten ondersteunt. Die hebben maximumsnelheden van 104MB/s, vergeleken met de 312MB/s die moderne UHS-2 kaarten gebruiken. Wat onze selectie betreft hoef je je echter niet teveel zorgen te maken: de kaarten die wij hebben uitgekozen, verschillen maar heel beperkt qua snelheid.

Cover image for YouTube videoSwitch Loading Times! Cartridges vs Micro SD vs Internal Storage!
Nintendo Switch beste Micro SD kaarten - Digital Foundry vergelijkt laadtijden van Micro SD kaarten versus het interne geheugen van de Switch en een fysieke cartridge.

Hoe maak ik laadtijden sneller met een Switch Micro SD kaart?

Naast het onderzoeken van wat de beste Micro SD kaarten voor de Switch zijn, hebben we ook twee andere belangrijke factoren onderzocht om Switch games te spelen: de snelheid van het interne geheugen van de Switch en het rechtstreeks gebruiken van de game cartridge. We hebben The Legend of Zelda: Breath of the Wild gebruikt voor deze test. Daarbij vergeleken we hoe snel de game opstart, alsook het gebruik van fast travel tussen verschillende gebieden.

Zelda/Switch laadtijden Cartridge Interne opslag Sandisk 16GB Ultra SDHC Sandisk 64GB Extreme SDXC
Temple of Time (Eerste laadtijd) 35.7 30.7 34.1 34.4
Kakariko Village (Eerste laadtijd) 27.0 24.1 26.3 26.6
Owa Daim Shrine (Eerste laadtijd) 9.5 8.7 9.3 9.3
Great Plateau Tower (Fast-travel) 32.6 27.7 30.9 31.2
Dueling Peaks Tower (Fast-travel) 20.5 18.8 19.8 20.1
Shrine of Resurrection (Fast-travel) 24.2 21.8 23.0 23.8

In elke test kregen we dezelfde resultaten: het gebruik van de cartridge zorgde verrassend genoeg voor de traagste laadtijden, terwijl een game spelen via de interne opslag van de Switch steeds het snelst was. De twee Micro SD kaarten die we hebben getest, vertonen bijna identieke laadtijden: iets sneller dan de cartridge maar langzamer dan de interne opslag, soms met een aanzienlijke marge. In onze Temple of Time test bijvoorbeeld, was de interne opslag vijf seconden sneller dan de cartridge, en vier seconden sneller dan een van beide Micro SD kaarten. Wil je de laadtijden voor je favoriete games tot een minimum beperken, installeer de games in kwestie dan op in het interne geheugen van de Switch.

Belangrijk: Deze tests werden uitgevoerd vóór Nintendo de zogenaamde 'boost-modus' toevoegde aan Breath of the Wild, die de processor van de Switch tot het uiterste duwt om het laadproces te versnellen wanneer je voor het eerst een game binnengaat of naar een nieuw gebied reist. De volgorde van de resultaten blijft echter hetzelfde.

Nintendo Switch beste Micro SD kaarten - Je kunt de laadtijden in The Legend of Zelda: Breath of the Wild verbeteren dankzij snelle Micro SD kaarten.

Switch SD kaart - Hoe plaats ik Switch games op micro SD kaart

Zo! Je hebt een van de beste Micro SD kaarten voor de Switch gekozen, gekocht, en de kaart is gearriveerd. Maar je hebt nood aan een tutorial: hoe installeer je een Micro SD kaart in je Switch? Dat is veel eenvoudiger dan je zou denken!

Zo plaats je een Micro SD kaart in je Switch:

  1. Neem de Micro SD kaart uit de verpakking. Als je een model met een adapter hebt gekocht (in de verpakking is dit het grotere onderdeel) heb je die adapter niet meer nodig (althans niet voor gebruik op de Switch).
  2. Neem je Switch uit de dock, zodat je het in handheldmodus vast hebt.
  3. Leg de Switch nu met het scherm naar beneden. Doe dit best op een zacht oppervlak om krassen op het scherm of schade aan je sticks te vermijden.
  4. Hef nu de 'kickstand' achteraan de Switch op. Dit is het uitklapbare plastic waarmee je de Switch rechtop kunt plaatsen. Bij de originele Switch is dit een zeer klein balkje, bij de Switch OLED is het een veel grotere kickstand.
  5. Nu zie je een aanduiding waarop er staat 'Micro SD'. Neem je Micro SD kaart vast met het logo naar boven en schuif het in deze opening.
  6. Je Micro SD kaart is nu geïnstalleerd!

Het is normaal om een klein beetje weerstand te voelen bij die laatste stap, maar uiteindelijk klikt de Micro SD kaart erin.

Je Micro SD kaart is nu geïnstalleerd, maar opnieuw zoek je een tutorial: hoe kun je Switch games op je SD kaart plaatsen? En hoe kun je Switch games naar de SD kaart verplaatsen? Als je een Micro SDXC kaart hebt gekocht, dan moet je eerst een update downloaden om deze te kunnen gebruiken. Dit gebeurt automatisch als je Nintendo Switch met het internet verbonden is. Andere Micro SD kaarten zijn meteen bruikbaar, zonder update.

Als je vanaf nu games downloadt, dan zal de Switch de data automatisch op de Micro SD kaart installeren.

Zo verplaats je games van intern geheugen naar Micro SD kaart en omgekeerd

Als je reeds data op het interne geheugen van je Switch hebt staan en dat naar de Micro SD kaart wilt verplaatsen, dan volg je de volgende stappen:

  1. Ga naar 'Systeeminstellingen'
  2. Selecteer 'Geheugenbeheer'
  3. Selecteer 'Gegevens verplaatsen tussen systeem en Micro SD kaart'

Nu kom je automatisch op een scherm waar je de keuze hebt tussen het verplaatsen van data naar de Micro SD kaart, of naar het interne systeemgeheugen. De rest wijst zichzelf uit!

Nintendo Switch beste Micro SD kaarten - In dit menu kun je je Nintendo Switch Micro SD kaart beheren.

Om samen te vatten, de snelste opslagoptie is de 32 GB aan ruimte van het interne flashgeheugen van de Switch. Gebruik dit dus voor je meest gespeelde games met behulp van de hierboven beschreven methode als je de absolute hoogste laadsnelheden wil.

Micro SD kaarten komen op de tweede plaats, met vergelijkbare snelheden en een veel grotere capaciteit. Als het gaat om het kiezen van de beste Micro SD kaarten, zou ons advies zijn om in de eerste plaats te kiezen voor een gerenommeerd merk (naamloze kaarten moeten worden vermeden, vooral wanneer goede merken als Samsung, SanDisk en Kingston zo betaalbaar zijn geworden). Ten tweede, zolang je een UHS-1 kaart hebt, kun je het je veroorloven om lees- en schrijfsnelheden grotendeels te negeren en je in plaats daarvan te richten op het kiezen van de grootste capaciteit die je je kunt veroorloven. Onze tests zagen geen grote voordelen voor micro SD kaarten met een hogere specificatie.

Veel succes bij het kopen van de beste Micro SD kaarten voor Switch!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties