Skip to main content

De beste gametrailers van 2011 volgens Odin

Deze mag je niet gemist hebben!

Het is algemeen geweten op de redactie dat ik het vreemdste redactielid ben dat ooit al een letter op een Eurogamerwebsite heeft getypt. Vandaag doe ik die naam alle eer aan, want terwijl zowat alle andere redacteurs van Eurogamer Benelux druk in de weer zijn door het schrijven van hun persoonlijke top vijf met de volgens hen beste games van 2011, gooi ik het deze keer over een andere boeg. De linkse, aangezien ik voorheen altijd de rechtse verkoos.

Eén top vijf minder zal wel niet zoveel uitmaken dacht ik bij mezelf, en bovendien zijn er nog tientallen andere aspecten van het gamelandschap waaruit eindejaarslijstjes gepuurd kunnen worden. Na enkele brainstormsessies kwam ik uiteindelijk met het fenomeen van de gametrailers aandraven (trouwens, sorry voor het hevige onweer de laatste tijd, dat waren mijn hersenen).

2011 was namelijk een opmerkelijk goed jaar op het gebied van filmpjes die games promoten, en het was dan ook alles behalve een sinecure om het kaf van het koren te scheiden. "Het lijkt wel alsof de kunst van het monteren die van het eigenlijke ontwikkelen van games heeft overstegen", wist Elio Di Rupo me onlangs te vertellen in gebrekkig Nederlands tijdens een meeting. Een dag later werd de regering gevormd, dat zegt voldoende denk ik zo. Als je wil dat de regering niet onmiddellijk valt, maar eigenlijk vooral ten gunste van je eigen culturele opvoeding, mag je onderstaande trailers niet gemist hebben voor je met een gerust hart in 2012 kunt duiken!

Nummer 10: Saints Row: The Third

Saints Row: The Third is misschien wel het grappigste spel van het jaar, maar dat het ook gewoon enorm cool kan zijn liet het zien in deze trailer. Op de beats van Kanye Wests 'Power' banen enkele criminelen zich een weg naar een superexclusief feestje, om vervolgens amok te maken en het luxehotel voor zichzelf in te palmen. Het interessantste van dit alles: in het spel zelf mag je deze scène naspelen. Exclusief slow motion effectjes helaas.

Nummer 9: Duke Nukem Forever

We hebben nooit zo lang op een game moeten wachten dan in het geval van Duke Nukem Forever. De teleurstelling was dan ook groot toen duidelijk werd dat de blonde spierbal slechts een flauw afkooksel bleek van wat hij ooit geweest was. Zoiets doet ons met nostalgie terugdenken aan de trailer die het spel eindelijk officieel aankondigde, toen The Prodigy, humor en ass-kicking nog hand in hand gingen.

Nummer 8: Prey 2

Het eerste wat we van het langverwachte Prey 2 te zien kregen was een teaser in een vliegtuig. Toen hadden we nog geen idee dat die ietwat weinig zeggende opwarmer het begin zou betekenen van één van de beste E3-trailers van het jaar. De compleet onverwachte beelden die een science fiction / western verhaal uit de doeken doen worden perfect bijgestaan door het contrast tussen ouderwetse countrymuziek en hypermoderne aliens, vliegende auto's en coole lichteffecten.

Nummer 7: Metro: First Light

Metro 2033 was survival op zijn best, en z'n beklemmende, donkere tunnels zorgden voor een heel deprimerend sfeertje. De teaser voor diens opvolger, Metro: First Light, geeft die sfeer perfect weer. Maar de echte reden waarom dit filmpje hier de zevende plek wist te bemachtigen is de meesterlijke montage, die ijzingwekkende muziek, screenshots en gameplaybeelden op onnavolgbare wijze met elkaar versmelt. De beste teaser van het jaar? Wees daar maar zeker van.

Nummer 6: Deus Ex: Human Revolution

Wanneer gametrailers live action bovenhalen is dat meestal een goed teken. Ze bewijzen dat games volwassener worden en komen een pak filmischer over. Maar de trailer van Deus Ex: Human Revolution doet veel meer dan dat. Ze confronteert ons op bikkelharde wijze met de problematiek die ook in het spel uitstekend aan bod komt: wat als mensen langzaam maar zeker in robots veranderen?

Nummer 5: Star Wars: The Old Republic

Star Wars: The Old Republic trakteerde ons tijdens de E3 op een CGI-trailer die er een pak beter uitziet dan het spel zelf. Natuurlijk is dat geen probleem, want enerzijds draait een MMO nu éénmaal niet om graphics en anderzijds kregen we enkele enorm coole beelden op ons bord. Elk filmframe bevat zoveel details dat het een op zichzelf staand schilderij zou kunnen vormen en wanneer halverwege de meest epische versie van de Star Wars soundtrack wordt bovengehaald horen we in de verte een plonsje. Dat is George Lucas die zijn tapijt onderkwijlt.

Nummer 4: Assassin's Creed: Revelations

De makers van Assassin's Creed zijn meesters in het fabriceren van geslaagde gametrailers, maar met dit filmpje hebben ze zichzelf echt wel overtroffen. Iron van Woodkid is op zich al een nummer met heel wat karakter, maar wanneer de muziek versmelt met de mooie CGI-panorama's, gevechten en close-ups uit Assassin's Creed: Revelations krijg je een combinatie die in de hemel gemaakt lijkt. Het einde van het filmpje is onverwacht en sluit af met de spannendste gametrailercliffhanger van 2011.

Nummer 3: The Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim is voor velen de beste game van het jaar, en terecht. Het is de indrukwekkendste virtuele open wereld die we ooit hebben kunnen betreden. Maar wat we niet mogen vergeten is dat we in februari reeds de perfecte voorbode kregen van al dat lekkers. De eerste trailer waarin gameplayfootage getoond werd begint met een bombastische vertelstem, en net wanneer we denken dat we met een deftige trailer te maken hebben, kondigt een door merg en been gaande drakenschreeuw het begin aan van één van de beste momenten ooit waarop je 'mind = blown' kunt toepassen. De epische muziek van Jeremy Soul zorgt ervoor dat Skyrim nog indrukwekkender lijkt dan het al is, en da's een hele prestatie.

Nummer 2: Tomb Raider

Tomb Raider ging van mannelijk vertier en doelwit voor feministen naar voorbeeld van een verpeste gamereeks. Toen kwam er de miraculeuze redding door Crystal Dynamics en dacht iedereen dat het niet veel beter meer zou kunnen worden. Wel... Iedereen was mis. De aankondigingstrailer van de allernieuwste Tomb Raider verantwoordt niet alleen perfect de nieuwe richting die de reeks inslaat, maar doet dat op zo'n epische en kwalitatieve manier dat dit dé aangename verrassing van de E3-periode bleek te zijn. De spanning wordt meesterlijk opgebouwd en de nieuwe stemactrice zet een geloofwaardige, onervaren Lara Croft neer. Dit is VisualWorks, de briljante interne studio van Square Enix, op z'n best.

Nummero uno: Dead Island

Het is algemene kennis dat gametrailers meestal ongevoelig zijn, evenveel clichés bevatten als Epic Movie en analfabeten zijn op het vlak van filmtaal. Toch komt er, al lijkt het slechts enkele keren per decennia, een filmpje voorbij dat dergelijke vooroordelen aan diggelen trapt met de kracht van Chuck Norris. Het is een trailer die monden laat openvallen en met gemak het spel waarvoor het reclame maakt overtreft. Beelden waar nog jaren over gesproken wordt en zelfs de beste Hollywoodprent enkel maar van kan dromen. De aankondigingstrailer van Dead Island, bijvoorbeeld.

Special: De beste consolereclame van 2011

De marketingafdeling van Playstation is verdomd goed bezig. Niet alleen hebben ze het razend populaire personage Kevin Butler bedacht, ze kwamen dit jaar ook met één van de beste consolereclamefilmpjes aller tijden. Het uitgangspunt is eenvoudig, maar briljant: gamepersonages vereren de gamers die hen begeleid hebben, in goede en kwade dagen.

Special: De beste techdemo van 2011

Techdemo's zijn geweldig omdat ze ons een glimp bieden van de toekomst. Het zijn promotiefilmpjes voor engines die nog in ontwikkeling zijn, de bouwstenen van onze toekomstige games. Toen Epic Games dit jaar voor het eerst z'n Unreal Engine 4 liet zien werd menig gamer met verstomming geslagen. Van de gedetailleerde neonlichten tot het haarscherpe geluid: het is enorm jammer dat hier geen echte game van wordt gemaakt.

Special: De grappigste gametrailer van 2011 (intentioneel)

Eigenlijk horen zowat alle filmpjes uit Saints Row: The Third thuis in deze categorie, maar wie anders dan Dr. Genki kan de hoofdvogel afschieten? Het reclamefilmpje voor zijn Reality Climax show en pre-orderpakket is zo druk, van de pot gerukt, kleurrijk en beschamend dat het enkel als normaal kan beschouwd worden wanneer het uitgezonden zou worden op een Japans televisienetwerk. Voor alle andere mensen is het gewoon ronduit hilarisch.

Special: De grappigste gametrailer van 2011 (niet intentioneel)

Waar de vorige trailer een duidelijke persiflage was op de Japanse cultuur, is dit reclamefilmpje effectief afkomstig uit Japan. Het is dan ook volkomen serieus bedoeld, en dat maakt het des te grappiger. Als je dacht dat paardenraces alleen saai konden zijn zal je die mening al snel moeten herzien. Deze trailer tast de grenzen af van het concept 'absurditeit' en gaat daar met gemak voorbij, met tranen van het lachen tot gevolg.

Special: Beste gebruik van een celebrity in een gametrailer

En we blijven nog eventjes in het land van de rijzende zon. Want wie anders kan filmlegende Harrison Ford laten opdraven om eventjes Uncharted 3 te spelen? Het maakt niet uit hoe dik hij hiervoor betaald werd en hoe geacteerd zijn overdreven positieve reacties op het spel zijn, het is gewoon übercool om Indiana Jones op zijn oude dagen een personage te zien spelen dat door hem geïnspireerd werd. Als we een award zouden hebben voor de celebrity die het meeste in gamefilmpjes is opgedoken het voorbije jaar zouden we die graag overhandigen aan ene David Michael Hasselhoff, maar helaas, de man heeft naast de prijzen gegrepen.

Read this next