Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De beste games van 2010

Eurogamer België velt het finale oordeel.

2010 is bijna ten einde, en gedurende de voorbije twee weken heeft elke redacteur van Eurogamer België de kans gegrepen om zijn persoonlijke toppers van het voorbije jaar op te lijsten. De meningen waren uiteenlopend en de keuzes wisten voor wat opvallende verrassingen te zorgen, maar wat is het resultaat nu eigenlijk wanneer we al die meningen samenvoegen? Op die vraag krijg je in dit artikel een antwoord!

Het finale oordeel van Eurogamer België omtrent gamejaar 2010 kwam tot stand door te onderzoeken welke titels het meest voorkwamen in de persoonlijke lijstjes van elke redacteur. Doken verschillende spellen net evenveel keer op in de afzonderlijke lijstjes, dan keken we naar welke plek ze binnen de top vijf wisten te versieren. De titel die vervolgens na alle posities op te tellen het laagste cijfer wisten te versieren komen in deze algemene rangschikking te staan. Maar laten we eerst kort wat algemene bevindingen erbij halen.

In totaal kwamen er 29 spellen aan bod, waarvan er zeven exclusief op de PC verkrijgbaar zijn. Ook kwamen er drie spellen voorbij waarmee enkel PS3-bezitters aan de slag konden gaan, terwijl ook twee Wii-only games boven water kwamen. 2010 bleek volgens ons team voor de X360- en DS-eigenaars slechts één exclusieve toptitel in petto te hebben, terwijl geen enkele PSP-game in de voorbije 365 dagen een blijvende indruk achter wist te laten op de redacteurs van Eurogamer België. Wil je zoveel mogelijk van onze net geen dertig uitgekozen spellen spelen, dan moet je een Xbox 360 in huis halen gezien de console van Microsoft qua multiplatform genot nog steeds de ultieme top is.

Nu je dat allemaal weet rest ons enkel nog de opsomming van de beste games van 2010 volgens Eurogamer België!

Nummer tien - Battlefield: Bad Company 2 (PC, X360, PS3)

Jasper: "Het was al sinds Call of Duty 4: Modern Warfare geleden dat ik zoveel tijd gestopt heb in online gaming. Dit spel is gewoon ontzettend gebalanceerd. Het maakt niet uit hoelang je de game al speelt, een team dat kan samenwerken heeft altijd een kans om te winnen". Edelbert: "Waar de game op vlak van singleplayer misschien geen hoogvlieger is, steekt deze toch op vlak van multiplayer met hoofd en schouders boven vele van zijn soortgenoten uit. Beter dan Black Ops? Zeker en vast. Daar de multiplayer in Black Ops te veel gericht is naar de individuele vaardigheden van de speler, draait de multiplayer van BC2 volledig rond het presteren in teamverband".

Nummer negen - Fallout: New Vegas (PC, X360, PS3) / Assassin's Creed II (PC)

Fallout: New Vegas: Odin: "Dit is alles wat Fallout 3 zo goed maakte, en meer. De keuzes zijn mede dankzij het reputatiesysteem zo talrijk geworden dat je het spel eigenlijk minstens drie keer opnieuw zou moeten uitspelen om de belangrijkste inhoud gezien te hebben. Het nieuwe kleurenpalet, de verslavende casino's en de verse wezens zorgen voor een welkom nieuw sfeertje". Cedric: "De game ziet en voelt compleet hetzelfde aan als Fallout 3. En toch is dit spel beter. De verhaallijn spreekt meer aan en de nieuwe westernstijl in New Vegas past perfect in het post-apocalyptische plaatje. (...) Maar wat New Vegas echt zo heerlijk maakt, dat is gewoon de mogelijkheid om het Mojave wasteland te verkennen."

Assassin's Creed II: Cedric: "Ubisoft slaagde er in om de eerste Assassin's Creed volledig te overtreffen. Naast een interessantere, mooiere en grotere wereld werd ook de gameplay sterk verbeterd. Ezio weet vijanden keer op keer op nieuwe manieren te vellen en blijkt ook niet bang voor wat bloed. Bovendien zijn er meer moorden te plegen en is het niet meer nodig telkens hetzelfde lijstje voorbereidingen af te werken voor we kunnen toeslaan". Korneel: "Een enorm pluspunt voor mij: wie droomt er nu niet van om de Dom van Firenze op te klimmen en dan een prachtig uitzicht over de stad te hebben? Quasi alle minpunten uit het origineel werden weggewerkt (Ezio kon zelfs zwemmen!) en het verhaal werd zo mogelijk nog beter".

Nummer acht - StarCraft II: Wings of Liberty (PC) / Super Meat Boy (PC, X360)

StarCraft II: Wings of Liberty: Korneel: "Werkelijk elk detail zit goed, tot de nieuwsuitzendingen en de arcade-kast in de cantina van je schip. Blizzard trekt hun drang naar perfectie ook door in de multiplayer. Perfect gebalanceerd en bikkelhard: hier geen trucjes, enkel je vaardigheden tellen". Michaël: "The King of Strategy is back baby! Tank pushes, Zealot/Stalker combo's, base bunkering, Zerg tunnels, Carrier rushes, dark stalker drops die dood en verderf zaaien, exploderende banelings die een heel leger kunnen ontwrichten...StarCraft II heeft het allemaal en beheerst het RTS-landschap volledig sinds enkele maanden. Tien jaar na het origineel pakt Blizzard alweer uit met een topper van formaat".

Super Meat Boy: Frederik: "Op het einde van de dag blijkt Super Meat Boy gewoon een enorm gepolijste game met een overvloed aan content en een hoge "nog één keertje en dan kap ik ermee"-factor te zijn. Je zou een game voor minder in je top 5 opnemen, nietwaar?". Steph: "Deze indiegame werd in de loop van twee jaar ineengeknutseld door twee fanatieke gamedesigners, samen gekend als Team Meat. Het resultaat is een humoristische DLC-game die steunt op snelheid, platformgameplay van de oude stempel en een (on)gezonde dosis trial & error. Als je een game kunt spelen die zowel audiovisueel als qua gameplaymechaniek in orde is, dan mag je jezelf al meer dan gelukkig prijzen".

Nummer zeven - Super Mario Galaxy 2 (Wii)

Jan-Bart: "Het spel overtrof relatief gemakkelijk het eerste deel uit de Galaxy-reeks, dat op zich al een fantastisch spel was. Mario blijkt zo het enige echte game-icoon te zijn die al decennia lang meerdere generaties van puur gamevernuft laat genieten". Maarten: De planeten en power-ups waren weer even mooi als knap bedacht. Maar vooral de terugkeer van Yoshi wist menig harten te veroveren. Super Mario Galaxy 2 is gewoonweg de enige Wii-titel uit 2010 die het waard is om een top vijf te sieren". Philip: "Geen enkel spel uit 2010 wist zo goed de essentie naar voren te brengen van wat een videogame nu precies moet zijn. Akkoord, Super Mario Galaxy 2 ziet er audiovisueel knap uit, maar het blijft toch de onovertroffen gameplay die van deze game mijn topper van dit jaar gemaakt heeft. Nergens, maar dan ook nergens faalt Mario zijn tweede intergalactisch avontuur op dat vlak, wat voor mij persoonlijk gelijk staat aan het ultieme genot als gamer".

Nummer zes - Assassin's Creed: Brotherhood (X360, PS3)

Joa: "Er valt ongelofelijk veel te beleven en in te investeren waardoor er snel een twintigtal uur van de klok afgaan zonder dat je het door hebt. En dan vergeten we even te vermelden dat er voor het eerst een multiplayer inzit, die zich bovendien nestelt in het concept van sluipen en besluipt worden. Het zorgt voor spannende momenten en intense gameplay, en die verfrissende adem was net hetgeen we zochten in een multiplayer". Jasper: "Assassin's Creed II was vorig jaar al één van mijn favoriete games en Brotherhood slaagde er zowaar in om nog zijn voorganger nog te verbeteren". Edelbert: "Het verkennen van het quasi perfect nagebouwd historisch centrum van de stad Rome in Assassin's Creed: Brotherhood was voor mij reden genoeg om deze game een plaatsje te gunnen in mijn top vijf". Maarten: "Deze titel komt dicht in de buurt van mijn nummer één, maar er is één mankement wat mijn spelplezier een beetje bederft. Het lange wachten om een multiplayermatch te starten werkt al gauw op mijn zenuwen. Dat neemt niet weg dat de multiplayer van een zeer degelijk niveau is".