Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De beste Xbox Game Pass games die je in 2021 moet spelen

Update: Dragon Quest 11 S en Crusader Kings 3.

Gamers in het bezit van Xbox Game Pass mogen steeds vaker in hun handjes wrijven. De collectie games waar je via de abonnementsdienst toegang tot krijgt, wordt namelijk maandelijks flink uitgebreid. Dat betekent tegelijkertijd dat het steeds lastiger wordt om door het spreekwoordelijke bos de bomen te zien. Geen zorgen! Een overzicht met de beste Xbox Game Pass games vind je hier.

Dragon Quest 11 S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition (pc, Xbox)

Een warm dekentje van nostalgie voor RPG-fans, dat is Dragon Quest 11 in een notendop. Deze turn-based-RPG doet geen grote experimenten en haalt geen trukendoos boven. Daardoor lijkt de gameplay recht uit de jaren 90 te komen, een gouden tijdperk voor de JRPG. Dragon Quest 11 perfectioneert die klassieke formule echter, en overgiet het met de charmantste saus: sympathieke personages, een prachtige presentatie en knotsgekke monsterdesigns van Akira Toriyama.

Dragon Quest 11 S: Definitive Edition voegt daarnaast nog een aantal 'quality of life'-verbeteringen toe waardoor zelfs de paar storende elementen uit de originele versie volledig opgelost worden. Dit is zowel een moderne klassieker als een klassieke moderne game.

Cover image for YouTube videoDRAGON QUEST XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition | Xbox Announcement

Crusader Kings 3 (pc)

In Crusader Kings 3 sta je aan het hoofd van één van de honderden dynastieën die de wereld rijk is in het jaar 867 en het is helemaal aan jou wat je met die macht doet. Start je als een koning en zorg je dat je rijk niet uiteenvalt? Of wil je net starten als een simpele graaf en door middel van slim uithuwelijken opklimmen tot keizer?

Wat je ook wil doen, ontwikkelaar Paradox zorgt dat je er alle middelen voor hebt. Laat je zoon trouwen met een uitzonderlijk slimme prinses en je bent zeker dat je kleinzoon de nodige intelligentie heeft om een goed heerser te worden. Of speel het sluw en schakel je rivalen uit met een welgemikte druppel vergif. En wat ga je doen met het resultaat van die scheve schaats die je twintig jaar geleden gereden hebt en die nu je legitimiteit en reputatie beschadigt? Misschien is het slim om een eigen religie te starten waarin bastaardkinderen net een ereteken zijn. Een must-try voor iedereen die Game of Thrones op z'n best vond toen het nog gewoon over rivaliserende families ging.

Cover image for YouTube videoCrusader Kings III - Release Trailer

Celeste (pc, Xbox)

Het zijn momenteel lastige tijden en we hebben er als geen ander begrip voor als je niet lekker in je vel zit. Dat laatste geldt ook voor Madeline die Celeste Mountain wil beklimmen. Ze worstelt met zichzelf en ziet de berg als een uitdaging die ze hoe dan ook moet trotseren. Celeste maakt indruk met fantastische gameplay, heerlijk leveldesign en een prachtig verhaal dat nog lang nasuddert. Verplichte kost dus.

Cover image for YouTube videoCeleste Launch Trailer

Deep Rock Galactic (pc, Xbox)

Wie naar een game à la Left 4 Dead zoekt, is bij Deep Rock Galactic aan het juiste adres. De game is een first-person shooter voor 1 tot 4 spelers waarin je in de ruimte met je mededwergen naar zeldzame mineralen op zoek gaat. Alleen steekt de lokale buitenaardse fauna daar natuurlijk een stokje voor. Deep Rock Galactic is absurd, chaotisch, en door de procedureel gegenereerde omgevingen elke keer een verrassing om te spelen. Dat je daarnaast de mogelijkheid hebt om een hele hoop wapens en gereedschap voor de vier classes vrij te spelen, is de spreekwoordelijke kers op de taart. For rock and stone.

Cover image for YouTube videoDeep Rock Galactic - Gameplay Trailer

Hollow Knight (pc, Xbox)

De prachtige metroidvania Hollow Knight is ondertussen een begrip geworden. Niet alleen is de game beeldschoon vormgegeven, maar Hollow Knight bevat ook heel strakke gameplay, waarbij je flink wat moet platformen door de vele regio's van Hallownest. Onderweg word je uitgedaagd door de vele vijanden en pittige eindbazen. Je kruipt dus ongetwijfeld meermaals door het oog van de naald. Ja, Hollow Knight is pittig, maar het is het zo ontzettend waard.

Cover image for YouTube videoHollow Knight - Release Trailer

Forza Horizon 4 (pc, Xbox)

Forza Horizon is Playground Games' antwoord op het gigantische gat dat Burnout Paradise heeft achtergelaten. Na de exotische locaties van de vorige delen neemt Forza Horizon 4 je mee naar het charmante Verenigd Koninkrijk. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar door de toevoeging van seizoenen is Forza Horizon 4 een waar spektakel. Bovendien is Forza Horizon 4 geoptimaliseerd voor de Xbox Series X/S. De perfecte reden om eens door het Verenigd Koninkrijk te scheuren.

Cover image for YouTube videoXbox Game Pass - Forza Horizon 4 Trailer

Tetris Effect: Connected (Xbox)

Je vraagt je misschien af wat Tetris in dit lijstje doet, maar stille wateren hebben diepe gronden. In het geval van Tetris heeft dat vooral te maken met de 'flow state' die de game veroorzaakt. Oftewel, je beleeft een zen-achtige ervaring waarbij er niks anders meer toe doet. Bovendien is Tetris Effect: Connected een genot om naar te kijken en te luisteren, waardoor het de perfecte game is om mee te ontspannen.

Cover image for YouTube videoTetris Effect: Connected Launch Trailer

Resident Evil 7 Biohazard (pc, Xbox)

Resident Evil 7 is een van de beste horrorgames van de afgelopen jaren. Als Ethan Winters ga je in het diepe Zuiden van de Verenigde Staten op zoek naar je verdwenen vrouw Mia. Daarbij stoot je op het landgoed van de familie Baker en al snel wordt duidelijk dat er iets grondig mis is met dit gezin. De traditionele 'third-person camera' van Resident Evil wordt hier ingewisseld voor een first-person view', en dat komt de bloedstollende sfeer enkel maar ten goede. Terwijl je het landgoed verkent, los je puzzels op en probeer je bovenal het gestoorde gezin te overleven. Een indrukwekkende heruitvinding van de reeks die tegelijk op perfecte wijze terug naar zijn roots grijpt.

Cover image for YouTube videoResident Evil 7 Gold Edition - Launch Trailer

DOOM Eternal (pc, Xbox)

Heeft Doom echt nog een introductie nodig? De grootvader van de first-person shooters heeft een onvoorstelbare comeback gemaakt met Doom (2016) en opvolger Doom Eternal. De basisformule is gekend: aan een hypersnel tempo slacht je demonen af met een arsenaal aan heerlijke wapens. Nieuw zijn enkele geslaagde platformsegmenten en kleine puzzels die wat extra variatie inbouwen. De tweedelige expansion 'The Ancient Gods' borduurt voort op de formule en sluit het verhaal in schoonheid af.

Cover image for YouTube videoDOOM Eternal - Official Trailer 2

Ori and the Will of the Wisps (pc, Xbox)

Ori and the Will of the Wisps is het schoolvoorbeeld van een perfecte sequel. Was de combat in voorganger Ori and the Blind Forest wat saai en ongeïnspireerd, dan is het hier net het hoogtepunt van de game. Unieke wapens en upgrades zorgen ervoor dat je met plezier elke nieuwe uitdaging in deze metroidvania aangaat. De game is bovendien een visueel pareltje en dus de ideale manier om je gloednieuwe Xbox Series X en 4K-televisie uit te proberen.

Cover image for YouTube videoOri and the Will of the Wisps - E3 2018 - Gameplay Trailer

A Plague Tale: Innocence (pc, Xbox)

A Plague Tale: Innocence is al vaak vergeleken met The Last of Us, maar zie die vergelijking vooral als een compliment voor deze actiegame. Asobo Studio is er immers met een beperkt budget in geslaagd om een ervaring neer te zetten die bij momenten kan concurreren met Naughty Dogs meesterwerk. De game volgt Amicia en Hugo De Rune in het Frankrijk van de veertiende eeuw. Verwacht je echter niet aan een plezierreisje, want zowel de Inquisitie als hordes ratten zitten je steeds op de hielen. Vooral die laatsten blijven je nadien nog lang (figuurlijk) achtervolgen met hun gekrijs en priemende ogen. Zeg dus niet dat we je niet hebben gewaarschuwd als je maanden later nog steeds badend in het zweet wakker wordt.

Cover image for YouTube videoA Plague Tale: Innocence - Launch Trailer

Control (pc, Xbox)

Een labyrintisch overheidsgebouw dat constant van vorm verandert. Schimmige visioenen van gekwelde monsters, badend in een helrood licht. Een verhaal dat je doet twijfelen aan de realiteit. Nee, we hebben het niet over Franz Kafka of David Lynch, maar wel over Control. De nieuwste worp van de legendarische Finse studio Remedy Entertainment is een 'trip', en wat voor eentje. Vooral visueel is dit een absoluut pareltje. Stapels papier, houtsplinters en brokken beton spatten tijdens de spectaculaire combat alle kanten uit en laten je ademloos achter. Vooral op pc is dit ook een work-out voor je systeem. Zet de ray tracing op 'high' en laat je onderdompelen in de unieke sfeer van The Oldest House.

Cover image for YouTube videoControl: Launch Trailer

Donut County (pc, Xbox)

Een goede indiegame ontdekken is een heerlijk gevoel. Zonder enige verwachtingen stoot je op fijne mechanics, een verrassend verhaal of een unieke sfeer, en hopelijk alles tegelijk. Donut County heeft al die elementen in overvloed. Wanneer de lokale wasbeer van het dorp Donut County verslaafd raakt aan een app, loopt alles fout. Jij bestuurt een gat in de grond, waarmee je hele omgevingen probeert op te zuigen. Katamari Damacy-gewijs probeer je eerst kleine objecten door het gat te doen vallen, vooraleer je uiteindelijk hele huizen opslokt. De gameplay is heerlijk simpel en ontspannend en de personages zijn wonderbaarlijk memorabel en goed geschreven. Wat een fijne, kleine game.

Cover image for YouTube videoDONUT COUNTY | Full of Holes Trailer

A Way Out (Xbox)

Ontwikkelaar Josef Fares weet telkens opnieuw co-op in games op innovatieve manieren te benaderen. In Brothers: A Tale of Two Sons bestuurde je nog in je eentje twee personages. Opvolger A Way Out is dan weer volledig rond co-op met een vriend gebouwd. Zo speelt de game altijd in splitscreen, ongeacht of je de game nu lokaal of online speelt. Dat leidt tot enkele interessante twists op klassieke puzzels. Tijdens het ongeveer zes uur durende avontuur probeer je om protagonisten Vincent en Leo uit de gevangenis te laten ontsnappen en uit de klauwen van de politie te houden. De game bulkt weliswaar van de clichés uit alle mogelijke gangsterfilms, maar begeleidt je naar een zinderend en hartverscheurend slot.

Cover image for YouTube videoA Way Out Official Gameplay Trailer

Lonely Mountains: Downhill (pc, Xbox)

De perfecte arcadegame weet je in te palmen met simpele maar diepgaande gameplay en laat je niet meer los tot je een topscore hebt neergezet. Lonely Mountains: Downhill slaagt daar als geen ander in. Deze verborgen parel kan ongetwijfeld tot een ware obsessie uitgroeien, want door de vele challenges die beetje bij beetje in moeilijkheidsgraad escaleren, blijf je gewoonweg spelen. Nog één keertje proberen, mompel je tegen jezelf hoewel het ondertussen twee uur 's nachts is. En eenmaal je bij het laatste level bent, heb je zoveel bijgeleerd dat je zin hebt om elk level opnieuw te verkennen. Ja, Lonely Mountains: Downhill is erg verslavend. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd.

Cover image for YouTube videoLonely Mountains: Downhill - Release Trailer

Katana Zero (pc, Xbox)

Katana Zero haalt op meerdere vlakken inspiratie bij Hotline Miami, en dat is helemaal niet erg. In deze sidescroller is elke kogel dodelijk. Bereid je er dus op voor om levels ettelijke keren opnieuw te spelen tot je de perfecte manier hebt ontdekt om alle vijanden een kopje kleiner te maken. Daarvoor kun je onder andere de tijd vertragen of kogels terugkaatsen. Reken daarbij nog een uniek verhaal en meeslepende soundtrack en je hebt een van de beste indiegames van de afgelopen jaren.

Cover image for YouTube videoKatana ZERO - Launch Trailer

Brütal Legend (Xbox)

Wat krijg je als je een creatief genie als Tim Schafer carte blanche geeft? Glorieuze waanzin, zo blijkt. Brütal Legend is 50% actiegame, 50% RTS en 200% absolute coolheid. Met Jack Black als hoofdpersonage, de beste metalsongs als soundtrack en gastrollen voor onder andere Ozzy Osbourne en Lemmy verveel je je geen moment. De combinatie van alle verschillende gameplayelementen is niet altijd even geslaagd, maar wordt ruimschoots gecompenseerd door de unieke sfeer. De game bewijst tevens dat zelfs de meest middelmatige ontsnappingsscène memorabel wordt onder begeleiding van Through The Fire And Flames van Dragonforce.

Cover image for YouTube videoBrütal Legend Announcement Trailer [HD]

Wil je op de hoogte gehouden worden van de beste Xbox Game Pass games? Houd dan vooral dit artikel in de gaten voor regelmatige updates.