Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De beste 1 april-grappen van 2014

Pokémon in Google Maps, Blizzard Outcasts en meer!

Je veter zit los. Nee, serieus, kijk maar! Haha, 1 april! Ja, het is weer die dag. De grappen en grollen zijn niet van de lucht en traditiegetrouw springen ontwikkelaars en uitgevers daar graag op in. Aankondigingen van nieuwe games, downloadbare uitbreidingen of verfilmingen zijn slechts een greep uit de lange lijst 1 april-grappen uit de gamesindustrie. Eurogamer Benelux zet enkele uit 2014 voor je op een rij.

Pokémon in Google Maps

Een samenwerking tussen Google en Nintendo levert Pokémon op in je Google Maps-app op je smartphone. Door ver in te zoomen op de digitale kaarten zoek je naar 150 verschillende Pokémon. Voor degene die dat lukt, ligt een baan als Pokemónmeester bij Google in het verschiet. Maar dan wordt er wel van je verwacht dat je de Google-bazen verslaat in een gevecht, de ultieme sollicitatieprocedure.

Het is overigens niet de eerste keer dat Google games aangrijpt om een 1 april-grap om te verzinnen. In 2012 lanceerde de zoekgigant een speciale 8-bit versie van Google Maps, geïnspireerd door de Dragon Quest-games van weleer.

Blizzard Outcasts: Vengeance of the Vanquished

Blizzard werkt zogenaamd aan een vechtspel waarin 'vergeten' personages uit Diablo, Warcraft en Starcraft het tegen elkaar opnemen. De ontwikkelaar pakt groots uit met een uitgebreide website, waar karakters en screenshots van de game te zien zijn.

Daarnaast is Blizzard Outcasts: Vengeance of the Vanquished speelbaar met een unieke Fight Stick, waarvan de joystick is voorzien van bloederige stekels voor hardcore spelers. Ook zit er een creditcard-gleuf in, waarmee je direct in-game aankopen doet. Zo is op een van de afbeeldingen zichtbaar hoe je je levensbalk kunt aanvullen de creditcard te 'swipen.'

Optimus Prime DLC voor Titanfall

Respawn Entertainment toont een idee dat zomaar eens werkelijkheid kan worden in de toekomst: Transformers-hoofdrolspeler Optimus Prime als downloadbare uitbreiding voor Titanfall. Gameswebsite IGN heeft de primeur.

De aankondiging is aangevuld met een trailer waarin Optimus Prime daadwerkelijk door Titanfall-wedstrijden stampt. En Optimus zou Optimus niet zijn als hij niet zou transformeren in een vrachtwagen, dus ook dat behoort tot de mogelijkheden!

De Frostbite-engine voor Wii U en Half-Life 3

Ietwat pijnlijke grappen uit de hoek van DICE: het team dat verantwoordelijk is voor de Twitterpagina van de Frostbite-engine kondigt twee zaken aan in de categorie 'you wish.' Zo zou de Battlefield 4 en Dragon Age 3-engine nu ook werken op de Wii U en laat een Frostbite Zelda of Mario niet lang op zich wachten.

"Frostbite now runs on the #WiiU since it is the most powerful Gen4 platform, our renderer is now optimized for Mario and Zelda. - FrostbiteEngine (@FrostbiteEngine) April 1, 2014"

De grap is met name een schop tegen het zere been van Nintendo. Omdat de Wii U niet krachtig genoeg is voor Frostbite, gaan veel games van Electronic Arts aan de spelcomputer voorbij.

Niet veel later gooit het team er nog een tweet uit. Dit keer met de aankondiging dat het langverwachte Half-Life 3 op Frostbite draait. De shooter van Valve komt in de zomer uit, exclusief voor de Wii U. Maar dat kan natuurlijk helemaal niet. Er bestaat immers niet zoiets als Half-Life 3...

Garrett in Final Fantasy

Wat hebben Thief en Final Fantasy met elkaar te maken, vraag je? Beide reeksen worden uitgegeven door Square Enix. Bijgevolg heeft de Japanse divisie hoofdrolspeler Garrett verwerkt in een speelbaar Final Fantasy-gevecht, inclusief 8-bit proloog.

De grap is de derde keer op rij dat Square Enix een hedendaagse game ombuigt naar de RPG-stijl van vroeger. Zo somde het bedrijf de plotlijnen van Final Fantasy XIII en XIII-2 op soortgelijke manier op en werd een gevecht uit Final Fantasy XIV: A Realm Reborn nagebootst, beide alsof het Super Nintendo-games betrof.

Karts in ArmA III

'Weet je wat ArmA III nodig heeft? Karts!' Ook ontwikkelaar Bohemia Interactive pakt uit met een website die vol staat van features, screenshots en de beste 1-april video van 2014. "Aangezien we zombies al hebben gehad in Dayz, leek karten de volgende logische stap," aldus de studio.

De karts-uitbreiding is volgens Bohemia de eerste betaalde downloadbare uitbreiding voor ArmA III. Als deze ooit zou verschijnen, dan zou dat inderdaad waar zijn: de campagnes Survive, Adapt en Win zijn ieder gratis beschikbaar gesteld.

Liama Simulator van de makers van Tropico

Goat Simulator lanceert vandaag (dat is overigens geen grap) en Bear Simulator is nog onderweg. De nieuwste hype op simulatiegebied is officieel van start en uitgever Kalypso Media doet daar gretig aan mee door Liama Simulator aan te kondigen.

De game speel je van bovenaf of vanuit het gezichtspunt van de lama. Het doel? Nou, niets eigenlijk. De rijke features van Liama Simulator bestaan onder andere uit 'geen spannende missies of boeiende campagnes, en ook zeker geen intrigerend achtergrondverhaal of tussenfilmpjes.' Wel hoedjes en outfits om je lama mee uit te dossen. Hebben, of... 'lama' zitten? Hmmmm? Nee? Okay dan.

Verfilming Killzone door ene Tim Burtun

Tot slot nog een geintje van Hollandse bodem: Tim Burton (Nightmare Before Christmas, Alice in Wonderland) werkt aan een film in het Killzone-universum. A Helghastly Adventure is een film met poppen en natuurlijk zijn Johnny Depp en Helena Bonham-Carter (Bellatrix in Harry Potter, tevens de vriendin van Burton) opgetrommeld.

Volgens het Amsterdamse Guerrilla Games draait de film vanaf december in de bioscopen. Ontwikkelaar Steven ter Heide spreekt echter over 'Burtun,' 'Dep,' en 'Hala.' Sneaky! We waren er bijna ingestonken.

Dat was 'm dan, een kleine greep uit de rijke schatkist aan 1 april-grappen van 2014. Heb je er nog een paar gezien die het delen waard zijn? Plaats dan zeker even een reactie.

Over de auteur

Eurogamer-Team

Contributor

Reacties