Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De 20 beste gratis pc games

De beste free-to-play MOBA's, MMO's en shooters.

Free-to-play pc games zijn tegenwoordig volwaardige en kwalitatieve games. Maar zeker niet allemaal en er zitten nog heel wat rotte appels tussen. Als je door het bos de bomen niet meer ziet, zijn wij er om jou te helpen. Dit zijn de beste gratis pc games die je momenteel kunt spelen.

Want wie tegenwoordig slim is, heeft geen geld meer nodig om games te spelen. Je kunt fantastische games spelen zonder ook maar iets illegaals te doen. Sommige games zijn zo goed dat je je afvraagt hoe iemand ooit nog een game verkocht krijgt. Enkele van de titels in deze lijst waren zelfs ooit betalende games, totdat uitgevers besloten dat ze meer zouden opbrengen onder een free-to-play model.

Want maak je geen illusies: free-to-play is geen synoniem voor liefdadigheid. Vaak zitten er heel specifieke zakelijke motieven achter. Een valkuil bij dit soort games is bijvoorbeeld dat de makers geld proberen af te troggelen door ze voor oneerlijke bonussen te laten betalen of de game zo saai te maken dat je geld moet investeren om het leuk te houden. We zijn volledig akkoord dat games geld moeten opbrengen, maar de consument mag hier niet het slachtoffer van zijn. Games met een onbetrouwbaar betalend model komen in deze lijst niet in.

Sommige uitgevers bieden gratis een beperkte versie van hun game aan, waarbij je vervolgens met geld dat je tijdens het spelen verdient nieuwe delen of personages koopt. Meestal kan je dit overslaan door meteen enkele euro's er tegenaan te smijten. In deze lijst vind je echter enkel free-to-play games waarvan wij vinden dat je alles op een realistische manier kan vrijspelen zonder ooit een cent uit te geven, mits je natuurlijk genoeg geduld hebt.

Andere games zijn wel van in het begin helemaal toegankelijk, maar bieden cosmetische spulletjes aan voor zij die graag wat geld spenderen aan exclusieve hoedjes of flitsende wapeneffecten. Dit model zorgt er in ieder geval voor dat iedereen ten alle tijden met gelijke wapens strijdt.

Het aanbod aan free-to-play games is tegenwoordig overweldigend en als drukbezette mens in de 21ste eeuw kan je niet alles spelen. Het model beperkt zich bovendien ook niet tot één genre. Alles van MMO's, MOBA's, online shooters, RPG's en zelfs singleplayer games experimenteren tegenwoordig met free-to-play. Om het weinige kaf van een immense hoeveelheid koren te scheiden, hebben we dus een lijst opgesteld met de top 20 beste pc games die je gratis kan spelen.

Alvast veel plezier!

Oh ja, en suggesties voor toekomstige updates van deze lijst zijn meer dan welkom!


World of Tanks

Als je in een metalen doos op rupsbanden andere mensen wil opblazen, dan is World of Tanks zeker iets voor jou. Geen enkele andere soortgelijke game biedt zoveel omvang en diepte.

Gebruik je credits en ervaringspunten om nieuwe technologie en upgrades voor je tank te onderzoeken. Zoals in een echte RPG kies je zelf hoe je je tank verder uitbouwt. Ga je voor snel en wendbaar of ontwerp je een immense mastodont? Of kies je voor een manusje-van-alles en loop je het risico om niet echt in één specifiek ding uit te blinken? Wat je speelstijl ook is, je kan een voertuig ontwerpen dat perfect bij jou past.

Maar in World of Tanks draait het uiteindelijk allemaal om teamwerk. Enkel goede communicatie en een sterke teamgeest van alle soldaten verzekerd de overwinning. Achter al het explosieve geweld zit een game met een diepe strategie. Iets wat gamers massaal lijkt aan te trekken. Er moet immers een gegronde reden zijn waarom 140 miljoen gamers in hun virtuele tank kruipen.


Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!
Reacties