Skip to main content

David Bowie en games

Een laatste saluut aan Major Tom.

Vandaag is bekend geraakt dat de Britse muzikant en acteur David Bowie op 69-jarige leeftijd is overleden. Bowie diende voor een groot aantal mensen als inspiratiebron, zij het op muzikaal of op persoonlijk vlak.

Ook de game-industrie heeft door de jaren heen veelvuldig gebruik gemaakt van zowel Bowie's verschijning als zijn uitgebreide muziekcatalogus.

Zo verwijst de paramilitaire organisatie Diamond Dogs in Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain naar het gelijknamige album dat David Bowie in de jaren '70 uitbracht. De game bevat tevens een cover van The Man Who Sold The World, oorspronkelijk een nummer van Bowie.

Bekijk op YouTube

In Metal Gear Solid 3: Snake Eater gebruikt het personage Major Zero ook tijdelijk de codenaam Major Tom. Dit is een verwijzing naar het nummer Space Oddity, waarin ene majoor Tom de ruimte in wordt geschoten.

Metal Gear-bedenker Hideo Kojima brengt nu via Twitter een laatste eerbetoon aan Bowie. Op de afbeelding zie je het album Blackstar, dat afgelopen vrijdag is uitgebracht. Vaste Bowie-producer Tony Visconti laat eveneens via Twitter weten dat het album een afscheidscadeau van David Bowie aan zijn fans is.

Bowie's muziek komt vaak in games als Rock Band en Guitar Hero voor. Hij is tevens een speelbaar karakter in LEGO Rock Band. Ook komen twee nummers van het album Young Americans langs in twee verschillende Grand Theft Auto-games. Zo zit het nummer Somebody Up There Likes Me in GTA: San Andreas en draait een radiozender in GTA 4 het nummer Fascination.

Bekijk op YouTube

Voor sci-fi game Omikron: The Nomad Soul leent Bowie zowel zijn stem als zijn gelijkenis uit. Hij krijgt tevens enige zeggenschap over het verhaal en het universum in de game.

Bowie komt uiteindelijk tweemaal langs in Omikron: als revolutionair Boz en als naamloze zanger van de band The Dreamers. Ook verzorgt hij een deel van de soundtrack voor de game. Deze nummers komen later in bewerkte vorm op het album Hours... te staan.

Bekijk op YouTube

Het immer veranderende uiterlijk van Bowie is vermoedelijk ook een inspiratie voor een groot aantal gamepersonages geweest. Zo zijn er op het internet meerdere lijsten te vinden die beweren dat David Bowie in elke game zit. Vooral Bowie's rol als trollenkoning in de film Labyrinth wordt vaak genoemd als bron voor gamekarakters.


Nog wat tijd over? Geef deze artikels een kans:

Read this next