Skip to main content

Cyberpunk 2077 release is vandaag - Dit moet je weten

5 dingen die je moet weten.

Jazeker, Cyberpunk 2077 is vandaag officieel uitgekomen. Acht jaar en drie hartverzakkingen later (de kleur geel zal nooit meer hetzelfde zijn) ligt CD Projekt Reds nieuwste game eindelijk in de winkels. Het heeft even mogen duren, maar het lange wachten wordt beloond. In dit artikel leggen we je 5 dingen uit die je moet weten over Cyberpunk 2077.

Let op: dit artikel bevat mogelijke spoilers, dus als je helemaal blind de game wilt beleven, dan raden we je aan om hier te stoppen met lezen. Je bent in ieder geval gewaarschuwd.

De officiële Cyberpunk 2077 Gameplay TrailerBekijk op YouTube

Cyberpunk 2077 is een voortzetting van Mike Pondmiths werk

Cyberpunk 2077 is geen opzichzelfstaande game, maar maakt deel uit van het Cyberpunk-universum. Oftewel, de game speelt zich af in Night City en is gebaseerd op de tabletop-RPG van Mike Pondsmith. Zijn bekendste werk is Cyberpunk 2020 uit 1990, waarin megacorporaties elkaar het leven zuur maken.

Tijdens de Fourth Corporate War van 2021 tot 2023 vechten de twee grootste beveiligingsbedrijven Militech en Arasaka een onderling conflict uit, maar creëren daarbij zoveel slachtoffers dat de wereld meer dan een decennium van herstel nodig heeft. Arasaka wordt als zondebok neergezet en de regeringen controleren vervolgens de machtige corporaties. Night City komt dan ook niet ongeschonden uit deze oorlog, maar is volledig vervallen en heeft tijd nodig om zichzelf weer op te bouwen. Helaas zonder de hulp van de president en de New United States of America: Noord-Californië is namelijk een vrije staat en een welvarende stad zoals Night City is een doorn in het oog.

Rond 2070 presenteert de nieuwe president Rosalind Myers een unificatieprogramma om de federale heerschappij over de vrije staten uit te breiden. Noord-Californië en Zuid-Californië raken daardoor met elkaar in conflict en het is een kwestie van tijd voordat Night City erbij betrokken raakt. De burgemeester roept de hulp in van Arasaka en voorkomt daarmee een nieuwe globale crisis. Night City behoudt zo zijn status als internationale vrije stad, waarbij de wetten van Noord-Californië en de New United States of America niet gelden, en creëert een omgeving waarin megacorporaties opnieuw kunnen floreren. Een ontwikkeling waar niet iedereen even blij mee is.

Cyberpunk 2077 speelt zich af in Night City en is gebaseerd op het werk van Mike Pondsmith.

Cyberpunk 2077 draait om de huurling V

In Cyberpunk 2077 kruip je in de huid van V die zich in 2077 als huurling in de markt zet. De game bevat een uitgebreid systeem waarmee je het personage V volledig naar smaak kunt aanpassen. Volgens CD Projekt Red heb je naast vijf soorten schaamhaar de keuze uit verschillende huidtypen, haarstijlen, ogen, wenkbrauwen, monden, kaken, oren, cyberware, littekens, tattoos, piercings, tanden, make up, tepels en geslachtsorganen. Keuzestress genoeg dus.

In Cyberpunk 2077 speel je als de volledig aanpasbare huurling V.

Cyberpunk 2077 is bovenal een RPG

Net zoals de tabletop-RPG is Cyberpunk 2077 bovenal een RPG. Dat houdt in dat je tijdens je speelsessies uitgebreide statistieken bekijkt en skill points verdeelt. De verschillende attributen verhoog je door te levelen of cyberware te installeren. Gaandeweg krijg je door middel van je Street Cred en XP ook toegang tot perks die je speelstijl beïnvloeden.

Bovendien bepaal je welk levenspad jouw V heeft bewandeld. Elk pad heeft een afzonderlijke proloog en je keuze voor een Lifepath resulteert in unieke dialoogopties. Dat betekent echter niet dat alles vast staat. Volgens ontwikkelaar CD Projekt Red is het RPG-aspect van Cyberpunk 2077 vloeiend, waardoor je altijd een andere richting op kunt.

Cyberpunk 2077 is in zijn kern voornamelijk een RPG.

Cyberpunk 2077 bevat Keanu Reeves

Je kunt er natuurlijk niet omheen: Keanu Reeves speelt een rol in Cyberpunk 2077. Hij kruipt in de huid van Johnny Silverhand, een rebelse rocker, die meer is dan een schim uit het verleden. Hij is - naast V - de tweede protagonist, aangezien hij altijd bij je is om commentaar te leveren. Dat doet Silverhand via een chip in je lichaam, waardoor hij letterlijk in je hoofd leeft. Volgens CDPR heeft Johnny zijn eigen agenda en zal je op basis van je keuzes ervoor zorgen of hij je vriend of vijand is.

Johnny Silverhand maakte overigens deel uit van Cyberpunk 2020 en is sindsdien al een favoriet personage onder de fans. Dat de charismatische Keanu Reeves die rol vertolkt, maakt het dus nog interessanter. "Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn," aldus Silverhand.

In Cyberpunk 2077 vertolkt Keanu Reeves de rol van Johnny Silverhand.

Cyberpunk 2077 komt ook naar PlayStation 5 en Xbox Series X|S

Hoewel Cyberpunk 2077 vanaf vandaag op PlayStation 5 en Xbox Series X|S speelbaar is, gaat het om de backwardscompatibiliteit van deze consoles. Een 'echte' current-genversie van Cyberpunk 2077 blijft nog even uit. Sterker nog, CD Projekt Red weet zelf nog niet wanneer de versies voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S uitkomen.

"Je kunt er gerust van uitgaan dat we op een gegeven moment iets gaan doen met next-gen, maar we kunnen niet erg specifiek zijn over wat dat zou kunnen zijn, of wanneer dat precies zou is," aldus CFO Piotr Nielubowicz van CDPR. Je moet dus nog even geduld hebben.

Voor de ongeduldigen onder ons is er echter goed nieuws. CDPR heeft aangegeven dat Cyberpunk 2077 via de 'day-one patch' enkele verbeteringen voor de nieuwe consoles krijgt. Je kunt er dus van uitgaan dat je vanaf vandaag in ieder geval snellere laadtijden, betere framerate en ietwat grafische verbeteringen ervaart.

Cyberpunk 2077 komt ook naar PlayStation 5 en Xbox Series X|S, maar niet in 2020.

Wil je meer over Cyberpunk 2077 weten? Lees dan ons artikel over de Cyberpunk 2077 gameplay en alles wat we weten.

Read this next