Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Cyberpunk 2077 - Release, gameplay, trailers en alles wat we weten

Update: release.

Cyberpunk 2077 is dan eindelijk tijdens de E3 2018 officieel onthuld. Toegegeven, het project is al sinds 2012 bij CD Projekt Red in ontwikkeling. In 2013 werd een eerste teaser vrijgegeven, die overigens binnen een week maar liefst 12 miljoen keer werd bekeken. Sindsdien is er heel wat informatie naar buiten gekomen. Sterker nog, als de game niet uitgesteld was geweest, had je de game al kunnen spelen. Gelukkig hoef je niet lang meer te wachten. Hier lees je alvast alles wat je over de game moet weten.

Inhoud

Cyberpunk 2077 release - Wanneer komt de game uit?

In het begin van het jaar werd de Cyberpunk 2077 release uitgesteld. Aanvankelijk zou de game vervolgens op 17 september lanceren, maar Cyberpunk 2077 werd uitgesteld naar november. Zelfs dat blijkt niet haalbaar, want CD Projekt Red heeft de game nog een keer uitgesteld. De voorlopige Cyberpunk 2077 releasedatum is nu 10 december.

CD Projekt Red wil namelijk de game verder afwerken. "Een enorme wereld betekent een groot aantal dingen die moeten worden gladgestreken en we zullen de extra tijd besteden om precies dat te doen," aldus CD Projekt Red. De ontwikkelaar wil nagaan of alle mechanieken goed werken en dat de game zo bugvrij mogelijk is. De game komt uit op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Volgens CD Projekt Red CEO Marcin Iwiński moet de game er op de huidige generatie consoles goed uitzien, maar is er extra aandacht voor de krachtigere PlayStation 4 Pro en Xbox One X. Daarnaast verwacht Iwiński dat Cyberpunk 2077 in de voetsporen van Grand Theft Auto: V treedt en op twee consolegeneraties uitkomt.

Dat betekent dat je tijdens de PlayStation 5 release en Xbox Series X release ook van Cyberpunk 2077 mag genieten. Voor de Xbox Series X is er overigens sprake van Smart Delivery. Dat houdt in dat als je Cyberpunk 2077 voor Xbox One koopt, je gelijk toegang tot de volledige next-gen-versie krijgt. Wanneer die versie lanceert, is nog niet bekendgemaakt. In ieder geval niet in 2020. Voorlopig zal je het dus met backwards compatibility moeten doen.

Cyberpunk 2077 trailers - Hoe ziet het eruit?

De eerste teaser uit 2013 schetst direct een grimmige en serieuze toon. De politie arriveert op een bloederige plaats delict en treft daar een dame aan met bionische armen en een gepantserde huid die kogels doet afketsen.

Cover image for YouTube videoCyberpunk 2077 Teaser Trailer

De E3 2018 trailer is een stuk kleurrijker en doet op momenten aan een Grand Theft Auto-game met een sciencefictionsetting denken. Je ziet een grote stad die overduidelijk centraal staat, heel wat voertuigen en NPC's, wilde achtervolgingen en vooral veel geweld. De stijl heeft wat weg van een cyberpunktoekomst zoals die in de jaren tachtig werd voorgesteld. Nog steeds grimmig, maar een stuk luchtiger.

Cover image for YouTube videoCyberpunk 2077 — Official E3 2018 Trailer

Ook heeft ontwikkelaar ook een zeer uitgebreide gameplaytrailer online gezet - maar liefst 48 minuten met gameplaybeelden. De onthulling vond eerst plaats op Twitch, waar de game al snel 288 duizend kijkers trok. Met herhaalde streams steeg dat aantal naar 459 duizend waardoor Cyberpunk 2077 zelfs het populaire Fortnite ruimschoots voorbijstreefde. Op het officiële YouTube-kanaal van de game nadert de video op het moment van schrijven 19 miljoen views. Er is dus overduidelijk veel belangstelling en hype voor Cyberpunk 2077.

Cover image for YouTube videoCyberpunk 2077 Gameplay Reveal — 48-minute walkthrough

Tot slot is er nog de Deep Dive Video, waarin je V op meerdere manieren een missie ziet oplossen. Tegelijkertijd krijg je een voorproefje van het district Pacifica en de facties die daar met elkaar in conflict zijn.

Cover image for YouTube videoCyberpunk 2077 – Deep Dive Video

Cyberpunk 2077 setting en verhaal - Waar gaat het over?

De game is gebaseerd op het tabletopspel Cyberpunk 2020 van Mike Pondsmith. Zoals de titel al aangeeft, speelt de game zich 57 jaar later in hetzelfde universum af. De wereld van Cyberpunk is een retrofuturistische nachtmerrie, waarin de lijn tussen mens en machines door cybernetische modificaties volledig is vervaagd. Door aanhoudend economisch verval, opstanden en een langdurige staat van beleg hebben de Verenigde Staten van Amerika de macht uit handen gegeven aan megacorporaties. De rijken leven omringd door hoge muren en worden permanent bewaakt door een leger aan beveiliging. Buiten die muren heerst er complete chaos. Het is een dystopische samenleving waarin het ieder voor zich is en de restanten van de politie mankracht tekort komt om alle facties in het gareel te houden.

Tot dusver houdt CD Projekt Red de lippen stijf op elkaar over het verhaal van Cyberpunk 2077. Wel laat CD Projekt Red weten dat iedere keuze die je maakt van invloed is. Bovendien is het duidelijk dat je als V speelt, een huurling die in Night City op jacht is naar het grote geld. De achtergrond van V bepaal je uiteindelijk zelf. Via je zogenoemde 'lifepath' bepaal je enkele aspecten van de game, zoals je uitrusting en de allereerste quests. Ook start je op een andere locatie in Night City.

De stad is in het hedendaagse Californië gelegen en biedt een open wereld die in zes districten is opgedeeld. City Center is de thuisbasis van de megacorporaties. In Watson leven de immigranten, terwijl de rijken zich in het luxueuze, grotendeels Japanse, Westbrook vermaken. Heywood bestaat uit buitenwijken en Pacifica is waar bendes de dienst uitmaken. Tot slot is er nog het industriële Santo Domingo. Je zult met ieder district en iedere factie in aanraking komen in je zoektocht naar rijkdom. Je street credit is daarbij minstens even belangrijk. In de wereld van Cyberpunk geldt de regel 'stijl over inhoud'. Het gaat er niet alleen om wat je allemaal doet, maar vooral hoe cool je eruitziet. Reputatie is dus alles en levert je ook de nodige bonussen op.

(Cyberpunk 2077) - Night City slaapt niet.

Uitstraling speelt ook in de stad een belangrijke rol. De wereld zit boordevol details waardoor niet alleen districten, maar ook de gemeenschappen die erin leven er anders uitzien. Night City is immers een smeltpot van verschillende culturen waardoor je allerlei soorten mensen tegenkomt. De NPC's in Cyberpunk 2077 hebben allen hun eigen routine. Een gedeelte van de stad is overdag bijvoorbeeld erg druk, terwijl je er in de avond rustig kunt rondlopen. NPC's doen boodschappen, staan met mensen te bellen of gaan naar afspraken toe. Night City heeft daardoor zijn eigen ritme en het doel is om een geloofwaardige stad neer te zetten. Cyberpunk 2077 is dan wel een RPG, het ontwerp van de stad lijkt meer op een interactieve simulatie.

Tot slot schuwt CD Projekt Red de politieke aard van Cyberpunk 2077 niet. De maatschappelijke ongelijkheid is inherent aan het genre en de ontwikkelaar neemt dat ter harte. Volgens ontwerper Patrick Mills is 'Cyberpunk 2077 een game over mensen met macht en de mensen zonder macht. Dat verschil kan door geld, hiërarchie, technologie of geweld komen'. Mills vergelijkt het met de opzet van The Witcher-serie waarin schrijver Andrzej Sapkowski indirect kritiek geeft op de wereld waarin hij leeft. De ontwikkelaar doet precies hetzelfde met de visie van bedenker Mike Pondsmith voor Cyberpunk 2077.

(Cyberpunk 2077) - Mensen met macht en mensen zonder macht.

Cyberpunk 2077 gameplay - Hoe speelt het?

Ondanks de enorme complexiteit bevat de wereld van Cyberpunk 2077 geen laadschermen. Je kunt naadloos tussen de verschillende omgevingen wisselen. In principe is dat te vergelijken met The Witcher 3, maar nu zijn er geen aparte kaarten zoals Velen en Skellige die alsnog ingeladen moeten worden. Cyberpunk 2077 speelt zich volledig in Night City af. Hoewel de stad is onderverdeeld in zes regio's, worden die dus niet apart ingeladen. Daarnaast zijn de meeste gebouwen in de game, die qua opzet erg verticaal zijn, te betreden. Sterker nog, er zijn enorme wolkenkrabbers die een miniwereld op zichzelf vormen en het best te vergelijken zijn met de Mega-Blocks uit de Judge Dredd-serie. De stad is dus een personage op zich en om de schaal duidelijk te laten zien, is er bewust voor een first-person-perspectief gekozen.

Het is niet mogelijk om de vliegende auto's die je in de trailer ziet zelf te besturen. Bepaalde missies spelen zich wel in de lucht af, maar voor je eigen vervoer ben je van auto's en motors afhankelijk. De game bevat nu al honderden verschillende voertuigen en CD Projekt Red zegt dat als je iets in de game ziet, je het ook kunt besturen. Zo kun je in de trailers al een glimp van de Pontiac Fiero en de Ford Crown Victoria opvangen.

In sommige gevallen neemt de computer de besturing van je over zodat jij je op schietwerk kunt richten. Afhankelijk van het voertuig schakelt het perspectief automatisch naar third-person. Als je wil, kun je overigens voetgangers aanrijden. Uiteraard moet je zelf ook opletten waar je loopt of rent. Daarnaast is er een duidelijke kaart van de metro te zien waarvan je ongetwijfeld gebruik kunt maken.

(Cyberpunk 2077) - Gepantserde huid of niet, dat wordt hoofdpijn de volgende dag.

Vrijheid staat centraal en je zit niet aan een bepaalde rol vast. Zo zijn er geen vaste klassen. In plaats daarvan is er een diepgaand klassensysteem, waarin je verschillende vaardigheden kiest. Zo bouw je V op basis van je favoriete speelstijl uit en kies je zelf of je een Netrunner, Techie of Solo wordt. Hoe je alle vaardigheden met elkaar combineert, bepaal je dus zelf. Punten verdeel je vervolgens over de statistieken Body, Intelligence, Reflexes, Technical en Cool.

Daarnaast koop je bij een Ripper Doc nieuwe snufjes. Zo kun je je oog door een implantaat vervangen, waardoor je de mogelijkheid krijgt om in te zoomen en kwetsbaarheden in kaart te brengen. Heb je echt te veel geld op zak, dan kun je nog een stapje verder gaan door op de zwarte markt illegale militaire verbeteringen aan te schaffen.

Met al die vaardigheden moet ook rekening worden gehouden tijdens de quests die je voorgeschoteld krijgt. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden en Cyberpunk 2077 gaat daar nog een stapje verder in. In plaats van bepaalde punten op een andere manier te laten verlopen, kun je een quest op een compleet andere manier spelen. Indien je bijvoorbeeld iets moet vinden, verschijnt dat niet ineens in de wereld op het moment dat de quest start. Als jij die locatie al bezocht heb, is de kans groot dat je het voorwerp reeds in je bezit hebt. Als je een bepaalde aanpak kunt bedenken, dan moet het ook mogelijk zijn volgens de ontwikkelaar. Je hebt dus niet alleen vrijheid in je dialoogkeuzes, maar ook in de gameplay zelf. Het leveldesign van de game houdt daar ook rekening mee. Locaties worden niet alleen ontworpen zodat je er kunt sluipen en vechten, maar het moet ook realistisch en dus als een echte locatie overkomen, waarin geleefd wordt.

(Cyberpunk 2077) - Redden wat er te redden valt.

Cyberpunk 2077 combat - Hoe vecht je?

De game lijkt aanvankelijk als een shooter te spelen, maar er zijn heel wat onderliggende RPG-systemen die de uitkomst van een gevecht bepalen. Net zoals in Destiny wordt de schade die je aan vijanden toebrengt in cijfers uitgedrukt, en heeft de uitrusting die je vindt een andere kleur naargelang zeldzaamheid. Iedere situatie vereist een andere aanpak die van zowel je eigen statistieken en vaardigheden als die van je tegenstanders afhankelijk is. Zo gebruik je onder andere vuurwapens om vijanden te verslaan. Verder zijn er zware Power Weapons, geavanceerde Tech Weapons en Smart Weapons die je vijanden volgen. Tot slot kun je ook op individuele lichaamsdelen mikken zodat je bijvoorbeeld met een zwaard een arm of been afhakt.

Ben je meer fan van de stille aanpak? Dan is het zelfs mogelijk om apparaten te hacken. Zo zie je onder andere in de Deep Dive Video V een halterbank hacken, waardoor een vijand wordt doodgedrukt. Via je Cyberdeck krijg je toegang tot het netwerk en afhankelijk van je hacking skills kun je camera's, implantaten en zelfs drankautomaten hacken. Die bezigheid blijft echter niet onopgemerkt, aangezien er in Cyberpunk 2077 altijd wel iemand meekijkt.

(Cyberpunk 2077) - Er kijkt altijd wel iemand mee.

Cyberpunk 2077 relaties - Hoe ga je met NPC's om?

De game maakt gebruik van cutscenes om niet alleen zijn verhaal te vertellen, maar ook om interacties met andere NPC's te hebben. Dat werkt echter anders dan je gewend bent. CD Projekt Red heeft namelijk een nieuw systeem ontworpen waarin cinematics met gameplay worden gemengd. Om je zoveel mogelijk in de wereld te betrekken, wordt niet alleen het first-person-perspectief gebruikt, maar heb je ook daadwerkelijk invloed op wat er in een cutscene gebeurt. Normaliter moet je simpelweg naar een NPC luisteren. Nu kun je echter midden in het gesprek besluiten om je pistool te trekken en in iemands gezicht te duwen, wat een heel andere dynamiek geeft aan hoe je een cutscene beleeft. Uiteraard hebben je acties ook gevolgen, waardoor de ervaring een stuk interactiever is.

Relaties spelen overigens een belangrijke rol in de game. Volgens ontwikkelaar CD Projekt Red was de vrijheid in The Witcher-serie beperkt doordat Geralt zijn geaardheid reeds in de boeken was gedefinieerd. In Cyberpunk 2077 heb je dat probleem niet omdat je zelf je personage V samenstelt. Zo bepaal je of V een man of een vrouw is. Verder kun je je uiterlijk, achtergrondverhaal en seksuele voorkeur instellen. NPC's kunnen hetero-, homo- of biseksueel zijn en daardoor wel of niet in jouw personage geïnteresseerd zijn. Relaties variëren van simpele onenightstands tot serieuze romances die zich doorheen de game ontspinnen. Je appartement is onder andere te gebruiken om die intimiteit verder uit te diepen, maar fungeert ook als garderobe, een opslagplaats voor je spullen en simpelweg als plek om wat plezier te hebben.

Tot slot speelt Keanu Reeves een belangrijke rol in Cyberpunk 2077. Als Johnny Silverhand is hij altijd bij je om je commentaar te leveren. Dat komt door een chip in je lichaam, waardoor hij letterlijk in je hoofd leeft. Volgens de ontwikkelaar heeft de rebelse rockerboy een eigen agenda en bepaal je zelf of hij je vriend of vijand is.

(Cyberpunk 2077) - Here's Johnny!

Cyberpunk 2077 rating - Hoe zit het met expliciete naaktscènes?

Net als in The Witcher-games komt er in Cyberpunk 2077 veel bloot voor. Zo is er een opdracht waarin jij een ontvoerde vrouw moet opsporen. Uiteindelijk vind je haar naakt in een badkuip vol met ijs terug. Het blijkt dat de ontvoerders haar cybernetische modificaties op de zwarte markt willen verkopen. Op dat moment haar geslachtsdelen censureren ondermijnt de serieuze toon van de scène. Er zit echter een grotere betekenis achter al dat bloot in de game. Als je bijvoorbeeld je personage zelf ontwerpt, krijg je ook gewoon alles te zien. In de wereld van Cyberpunk 2077 passen mensen namelijk voortdurend hun lichaam aan, waardoor het niet langer als iets heiligs wordt bestempeld. Het taboe dat wij nog kennen, is volledig doorbroken en die kille kijk op vlees wijst op de connectie die mensen met hun eigen lichaam zijn kwijtgeraakt.

Cyberpunk 2077 multiplayer - Speel je alleen of ook met anderen?

CD Projekt Red maakt bekend dat Cyberpunk 2077 een singleplayergame is. De nadruk ligt eerst volledig op het lanceren van een singleplayer-RPG-ervaring. Momenteel is er binnen de studio wel al een afdeling bezig met het testen van verschillende multiplayerconcepten, voor zowel Cyberpunk 2077 als voor andere projecten.

Kennelijk bevalt een van die concepten wel, want Cyberpunk 2077 krijgt multiplayer. Je moet alleen wel geduld hebben, want de multiplayermodus komt waarschijnlijk pas na 2021. Overigens staat de modus los van de singleplayer-RPG-ervaring. CD Projekt Red behandelt de multiplayer namelijk als 'AAA-release' en ontwikkelt de modus parallel met Cyberpunk 2077.

(Cyberpunk 2077) - Helder!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Cyberpunk 2077

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
Over de auteur
Marcel de Jong avatar

Marcel de Jong

Avonturier

Marcel maakt zich helemaal druk om dingen die er niet toe doen. Hij droomt nog dagelijks over een bestaan als avonturier, maar beklimt alleen de pen. Het liefste wil hij van alles weten over motorolie, media en de andere kant van de wereld.

Reacties