Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Creative Sound BlasterX Kratos S3 speakers review

Goed partijtje boxen.

De ruis valt soms op, maar de mooie looks en goede performance maken van de Kratos S3 een aantrekkelijke speakerset.

Met de Sound BlasterX Kratos S3 wil hardwareontwikkelaar Creative vooral gamers aanspreken die naar een simpele, maar degelijke geluidsinstallatie op zoek zijn. Creative spreekt zelf over 'entry-level' speakers: niet overdreven duur of gesofisticeerd, maar toch kwalitatief sterk genoeg om de doorsnee gamer aan te spreken. Vooral pc-gamers zijn bij de luidsprekers gebaat, aangezien zij met de Sound BlasterX Acoustic Engine Lite-driver bepaalde effecten aan de speakers kunnen meegeven.

De Kratos S3 is geen pompeus surroundsysteem, maar een eenvoudige 2.1-speakerset. Dat betekent dat je in het pakket twee luidsprekers en subwoofer vindt. Beide luidsprekers hebben een apart kabeltje waarmee je ze individueel aan de subwoofer aansluit. Dat is een verademing als je van een geluidssysteem komt waarbij beide luidsprekers door een kabel met elkaar verbonden zijn. De individuele kabeltjes van de Kratos S3-luidsprekers besparen je heel wat gehannes en bieden je de mogelijkheid om ze elegant in de rest van je kabelboom in te werken.

De rechterluidspreker heeft een draaiknop waarmee je het systeem inschakelt en het volume bepaalt. Een rode led geeft aan of de speakerset is ingeschakeld. Bovendien is er naast de draaiknop ook een ingang voor een hoofdtelefoon voorzien. Dat lijkt op het eerste gezicht een handige toevoeging, maar het heeft één groot nadeel: het staat alleen 'uitgaand' geluid toe. Als je er een headset op aansluit, kun je de microfoon dus niet gebruiken. Het gros van de pc-gamers verkiest ongetwijfeld om zijn headset op een aparte poort aan te sluiten. Een extra optie is natuurlijk nooit een slechte zaak, maar in dit geval biedt de hoofdtelefoonaansluiting door het gebrek aan microfoonondersteuning weinig meerwaarde.

Het fundament van de Kratos S3-speakerset is de subwoofer. Je sluit er beide luidsprekers op aan, en heeft naast de stekker ook een standaard 3.5 mm jack. Je kunt het geluidssysteem dus op alle toestellen met een gangbare audio-ingang aansluiten: pc's, smartphones, tablets en zelfs op PlayStation 4- en Xbox One-controllers, zoals de handleiding van de luidsprekerset aangeeft. Al lijkt dat wel wat omslachtig, aangezien je televisie zelf al geluid produceert en het een pak handiger is om de speakers daar gewoon op aan te sluiten.

Daarnaast heeft de subwoofer ook een draaiknop om de intensiteit van de bas aan te passen. Die gaat van 'lichte trilling' tot 'aardschok', dus je kunt naargelang het geluid dat je afspeelt de gepaste bas vinden. Het is goed dat die draaiknop er is, want als je de Kratos S3-speakerset niet op een pc aansluit, zijn de softwarematige mogelijkheden om met de bas te spelen veelal beperkter.

De geluidskwaliteit van de Kratos S3-speakerset is top. De luidsprekers produceren een warm en aangenaam stereogeluid dat zowel films, muziek als games naar een hoger niveau tilt. Zeker in games zoals Skyrim wordt het potentieel van het systeem ten volste benut. Wanneer een rustige wandeling door de bergen plots in een duel met een draak verandert, ruimen de blazers plaats voor percussie-instrumenten. Als je op zulke momenten je bas volledig hebt opengedraaid, voel je de draak bijna naast je vliegen. Zo zorgt het geluid dat de Kratos S3 produceert voor een intensere ervaring.

Als je de set op je pc aansluit, kun je het geluid met de Sound BlasterX Acoustic Engine Lite-driver nog verder verfijnen. Er zijn instellingen voor verschillende genres zoals 'Adventure and Action', 'First Person Shooter' en 'Real Time Strategy', die de nadruk op uiteenlopende elementen leggen. Het verschil tussen de instellingen is echter heel miniem, dus een echte meerwaarde biedt de driver niet. Handig voor als je snel tussen verschillende profielen wilt veranderen, maar er zijn betere programma's beschikbaar om je geluidsoutput optimaal te verfijnen.

Het valt wel op dat de luidsprekers tamelijk wat ruis produceren als er geen geluid afgespeeld wordt. Het is niet luid genoeg om echt te storen, maar ook niet stil genoeg om niet op te vallen. Het is niet duidelijk of dat bij alle Kratos S3-sets zo is, of dat enkel het review-exemplaar met het probleem te kampen heeft. Het is daarom een goede zaak dat het geluidssysteem een slaapmodus heeft. Als er een kwartier lang geen geluid afgespeeld wordt, gaan de luidsprekers uit. Goed voor de elektriciteitsrekening en om het sluipende gesis tegen te gaan. Die tijdspanne van een kwartier is trouwens hardcoded, dus kun je niet aanpassen.

De Kratos S3-speakerset heeft een simplistisch maar degelijk design. Het systeem is strak zwart van kleur, waardoor het in bijna elk interieur past. Als je een fan bent van minimalistische uitvoeringen zonder gekke leds of andere tierlantijntjes, ben je bij deze geluidsinstallatie aan het goede adres.

Creative biedt met de Sound BlasterX Kratos S3-speakerset een meer dan degelijke geluidsinstallatie af. De driver en de hoofdtelefoonaansluiting bieden weinig meerwaarde, maar het is oneerlijk om die extra's als minpunt te beschouwen. De ruis is soms wel een doorn in het oor, maar de slaapmodus verhelpt dat probleem. De eenvoudige looks, uitstekende klank en aanpasbare bas zijn stevige pluspunten, die ervoor zorgen dat de Kratos S3 een aantrekkelijk pakket is.

De Sound BlasterX Kratos S3 speakers zijn nu verkrijgbaar tegen een adviesprijs van 89,99 euro.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Getagged als
Over de auteur
Bert Van der Hoogerstraete avatar

Bert Van der Hoogerstraete

Redacteur

Bert is niet meer zo actief voor Eurogamer Benelux als vroeger, maar schrijft wel nog steeds graag reviews. Hij wisselt kleurrijke Nintendogames af met de duisternis van Bloodborne en wacht al tien jaar tevergeefs op een nieuwe Golden Sun.

Reacties