Skip to main content

Civilization V heeft multiplayer patch

Nieuwe gameplay modi geïntroduceerd.

Het is inmiddels al weer bijna drie jaar geleden dat Civilization V gelanceerd werd. Het spel werd niet door iedereen goed ontvangen, zeker niet door de diehard fan gemeenschap die gewend waren, meenden zij, aan diepere gameplay zoals in de voorganger Civilization IV. Na lancering heeft het spel flinke updates gekregen waarbij gameplay drastisch werd veranderd. Ook met de eerste uitbreiding, Civilizaion V: Gods & Kings werd de gameplay dieper door onder andere de (her)toevoeging van religie. Over een paar dagen, 9 juli, komt de tweede uitbreiding: Civilization V: Brave New World. Deze belooft nog meer opties.

Eén aspect van Civilization V kwam echter nooit echt van de grond, namelijk multiplayer. Alhoewel Civilization bekend staat als voornamelijk een singleplayer game, wordt multiplayer steeds populairder - mede dankzij het feit dat in Civilization IV dit stabiel te spelen valt. Multiplayer in Civilization V had echter aanzienlijke gebreken. Zo ontbraken er populaire manieren van spelen die wel aanwezig waren in Civilization IV en speelde de AI nog slechter dan in de singleplayer. Dit laatste is met patches verholpen. Twee dagen geleden is Firaxis met een echte multiplayer patch gekomen.

De nieuwe patch introduceert nieuwe functies en game modi voor multiplayer spellen. Waar het tot voor kort alleen mogelijk was om beurten tegelijk te spelen (een functie om gameplay te versnellen in multiplayer), is het nu ook mogelijk om het spel te spelen zoals singleplayer - namelijk om de beurt. Er is nu een nieuwe mogelijkheid om beurten wel tegelijkertijd te spelen maar wanneer twee spelers oorlog krijgen spelen die spelers elkaar om de beurt - wel zo eerlijk. Ook is de 'Pitboss' geherintroduceerd. Dit is een functie waarbij het spel op een server draait en spelers kunnen inloggen om hun beurt te spelen en vervolgens weer kunnen uitloggen. Opvallend is dat 'Play by Email', een populaire multiplayer variant van Civilization IV nog wel ontbreekt ondanks dat hier binnen de fan gemeenschap wel veel vraag naar was. Deze nieuwe game modi zijn niet de enige veranderingen. Er zijn ook basis functies toegevoegd zoals de mogelijkheid om een speler uit het spel te schoppen. Zie hier voor de volledige lijst van veranderingen (ook voor niet multiplayer gerelateerde zaken).

Zoals gezegd komt de nieuwe uitbreiding voor Civilization V over enkele dagen uit dus de timing van de nieuwe patch lijkt hier op ingesteld te zijn. Waarschijnlijk wordt de komende uitbreiding tevens de laatste.

Bekijk op YouTube

Read this next