Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Chivalry 2 review - Middeleeuws gruwelballet

There will be blood.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Toegankelijk, dynamisch en nooit saai. Een ideale multiplayergame voor wie snel wat koppen wil afhakken.

De Chivalry 2 review van Bruce (pc, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X en S) vindt een van de meest entertainende en toegankelijke multiplayergames in tijden.

Makkelijk om te leren, moeilijk om te beheersen. Het is een uitdrukking die te pas en te onpas op games wordt geplakt. Nochtans is dit cliché de grote aantrekkingskracht van Chivalry 2. Wie bij het zien van screenshots of trailers echter hoopt op een historisch correcte weergave van middeleeuwse gevechten of een singleplayercampagne, moet ik meteen teleurstellen. Chivalry 2 draait volledig rond chaotische en spectaculaire multiplayermatches. En dat doet het met verve.

Twee teams van 32 spelers bekampen elkaar in twee verschillende modi. Enerzijds zijn er de Team Deathmatch-maps, zoals een uitgestrekt slagveld of een groezelige gladiatorenarena. De bedoeling is om als eerste een bepaald aantal tegenstanders af te slachten. Dergelijke matches zijn vaak van korte duur en zelden weet een zijde hier volledig te domineren, waardoor ze tot het einde spannend blijven.

Door de niet aflatende actie vormen de Team Deathmatch-maps een ideale speeltuin om de verschillende klassen uit te proberen. Samengevat kies je tussen een klassieke ridder met snelle wapens en schild, een barbaar met gigantische slagzwaarden en hamers, een soldaat met lange speren en halberdiers, en de vreemde eend in de bijt: de boogschutter die ook met een kruisboog of werpspeer uit de voeten kan. Elke klasse komt ook in drie varianten die elks nog eens vier verschillende wapens hebben. Het tempo waaraan je nieuwe wapens en klassen vrijspeelt, is hoog, waardoor je als beginner steeds geprikkeld wordt om iets nieuws te proberen.

Hoewel veel wapens aanvankelijk sterk op elkaar lijken, merk je na een tijdje subtiele verschillen op. Dat tikkeltje meer bereik van een hakbijl tegenover een slagzwaard bepaalt bijvoorbeeld hoe je een groepsgevecht aangaat. Uiteindelijk heeft iedereen wel zijn favoriete moordwapen. Dat wil echter niet zeggen dat je tot het einde van je dagen met Chivalry 2 aan één wapen vasthoudt. Het is immers net leuk om af en toe een exotisch wapen op te pikken, en omdat het vechtsysteem met zijn drie soorten slagen zo makkelijk onder de knie te krijgen is, ben je hoe dan ook niet nutteloos. Mijn favoriet? De barbaar met slaghamer in de ene hand en werpdolk in de andere. Totaal atypisch voor de klasse en daarom des te verrassender.

Chivalry 2 review - De Team-Objective maps zorgen voor constante actie rond sleutelpunten.

Op de Team Objective-maps draait het niet louter rond elkaar de kop inslaan. Tijdens die matches moet het aanvallende team een reeks aansluitende doelen voltooien, terwijl de verdedigers dat moeten voorkomen. De maps en vooropgestelde doelen zijn divers: van goud stelen of een caravan verdedigen, tot een kasteelpoort innemen of een heerser in zijn eigen troonzaal verslaan. En daar komt Chivalry 2 helemaal tot zijn recht, vooral omdat minder getalenteerde moordenaars door slim samenspel toch een grote impact op het verloop van een match kunnen hebben. Een team dat koppig in de vuurlinie van verdedigende boogschutters blijft aanvallen, is kansloos, terwijl een kleine flankerende groep een match helemaal kan doen keren. Een Team Objective-map is dus zelden statisch, altijd dynamisch en voortdurend spannend.

De presentatie van de game zet de spanning van het slagveld dan weer extra kracht bij. Ridders beuken op elkaar in gedetailleerde en diverse omgevingen. Bloed en gensters vliegen alle kanten uit, en dat zonder enige vertraging of haperingen. Zelfs het emoticonswiel zorgt voor de nodige hilariteit. Met een twintigtal strijdbroeders al brullend de vijandelijke flanken tegemoetrennen is dan ook niet alleen grappig, maar geeft ook een heerlijke adrenalinestoot. Ten slotte zorgen de vele manieren waarop je de personages kunt uitdossen voor een kleurrijk schouwspel dat nooit saai oogt.

Chivalry 2 review - Je kunt naar hartenlust zelf de uitrusting van je ridders kiezen.

En 'nooit saai' dekt perfect de lading van Chivalry 2. Doet de game iets revolutionairs? Niet echt. Is het aantal maps en klassen bij launch wat magertjes? Jazeker, al belooft ontwikkelaar Torn Banner Studios alvast een hoop gratis updates. Kun je ervan op aan dat het hakken en slaan steeds plezierig is? Wees maar zeker. De ideale game voor wie op zoek is naar toegankelijk en dynamisch geweld, zonder dat je uren hoeft te investeren om ook maar een schamele kans op glorie te hebben. Chivalry 2 is een heerlijk middeleeuws gruwelballet.

De Chivalry 2 review vond plaats op de pc.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Chivalry 2

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
Over de auteur
Bruce Vandeweyer avatar

Bruce Vandeweyer

Afgekickt

Speelt zelf steeds minder en minder games, maar blijft als liefhebber het wereldje volgen.

Reacties