Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Chime Super Deluxe

DJ Hero meets Tetris.

X360-bezitters kunnen al even genieten van het originele Chime, maar de eer voor een nog voller pakket gaat naar de PS3-speler. Dankzij Chime Super Deluxe krijgt dat laatstgenoemde publiek al hetgeen er in de eerste editie zat, en er zitten zelfs enkele extra's inbegrepen. Dat maakt het er misschien niet makkelijker op om uit te leggen wat Chime precies inhoudt, aangezien ik zelfs aan persoonlijke vrienden eerst moest tonen wat de bedoeling precies is.

Vandaar dat het misschien het veiligst is om jullie mede te delen dat deze titel het principe van DJ Hero mixt met dat van Tetris. Je plaatst blokken tegen elkaar om zogenaamde quads te vormen (vierkanten van minstens negen blokken) en daardoor alle figuren op het bord zich vertalen naar geluids- en muziekeffecten zodra de baslijn over hen heen beweegt gedurende het liedje. Het einddoel van je speelsessie is om zoveel mogelijk van het speelveld te bezetten met quads. Het klinkt misschien moeilijk, maar gelukkig zijn er wel enkele instellingen om rekening mee te houden.

Eerst en vooral kies je de moeilijkheidsgraad die zich vertaalt in het aantal minuten in "Time Mode". Negen minuten is vergeleken met de schamele drie minuten die je krijgt de simpelste sprint tegen de klok. Om naar de volgende song te gaan, moet je minstens vijftig procent van het speelveld bezitten op het einde van de timer. Slaag je er alsnog in om de 100% te halen, dan ga je over naar het volgende level van dezelfde song met de resterende tijd. Als je bovendien een quad hebt gevormd, kan je die over de hele lengte en/of breedte nog uitbreiden zolang de quad actief is. Dat spaart niet alleen wat werk uit, maar gooit er nog eens een verdubbelaar bovenop én extra punten. Altijd mooi meegenomen.

"Toch blijft het artistiek een gewaagde en vooral geslaagde zet om alle blokken in actie deel te laten uitmaken van de muzikale compositie die verder stroomt terwijl je speelt...."

Maar wie dat wil kan ook rustig van de gameplay en muziek genieten dankzij de "Free Mode". Daarin kan je zonder kopzorgen de vijf levels per song uitspelen, goed voor een klein uurtje speelplezier. Elke song heeft zo vijf niveaus, en als je weet dat er 10 liedjes inbegrepen zitten, kan je zelf wel uitrekenen hoeveel levels er beschikbaar zijn. Er zit een lichte variatie aan genres in, maar veel alom gekende artiesten zal je niet meteen terugvinden. Alhoewel Moby toch bij sommigen bekend in de oren zou moet klinken.

Hoe aantrekkelijk het geheel ook moge zijn, ik kan er niet rond dat niet iedereen door deze game zich aangesproken zal voelen. Want zeg nu zelf: het klinkt als een goedkope manier om puzzelgames nogmaals in de schijnwerpers te zetten. In principe let je na een bepaalde speeltijd niet meer op de muziek en ben je enkel bezig met zoveel mogelijk quads te maken. Toch blijft het artistiek een gewaagde en vooral geslaagde zet om alle blokken in actie deel te laten uitmaken van de muzikale compositie die verder stroomt terwijl je speelt.

Daar stopt de inhoud van de Xbox 360-versie, maar we hebben het dan ook over de aangevulde PS3-versie die extra geschut met zich meebrengt. Het is namelijk mogelijk om dankzij die subtitel "Super Deluxe" nu ook met vrienden een song tot een goed einde te brengen. Figuurlijk dan.

De multiplayer laat tot en met vier lokale spelers toe om samen te werken in co-op richting meer punten en een hoger level vooraleer het liedje onherroepelijk stopt. Zodoende is het de bedoeling om vormen met elkaar te combineren om sneller vooruitgang te boeken. Of je begint elk op een ander deel van het speelveld zelf uit te bouwen. Het kan allemaal. Maar het is nog veel leuker om tegen elkaar te spelen.

De trailer voor Chime Super Deluxe.

Zodra je de Versus mode opstart, is het ieder voor zich en telt er enkel het percentage van het veld dat je zelf in bezit hebt. Hier zijn verschillende tactieken mogelijk: je bouwt zelf uit en probeert af en toe een vriend te dwarsbomen door willekeurig blokken te droppen in het gebied waar hij actief is. Of nog beter: je gaat aan zijn quads uitbreiden en ervoor zorgen dat je zijn punten en bekeerd veld steelt. Het blijft alleszins tot op het bittere eind spannend in Versus waardoor het met meerdere vrienden een waar plezier wordt om te spelen. Alleen jammer dat het enkel lokaal te spelen valt en je met verre vrienden geen DJ Tetris kan spelen.

Eerlijk gezegd: ik had van Chime amper gehoord. Dat ik dan nog eens meteen de Super Deluxe-versie mocht uittesten, was meteen de ultieme stap naar deze puzzelwereld. De meeste grote titels van het voorjaar hebben we intussen gehad en dan komt een inventieve afwisseling zoals Chime Super Deluxe als een geschenk uit de hemel. Al moeten we er dus bij vermelden dat niet iedereen hier voor te vinden zal zijn. Voor zijn prijs is het een uiterst amusante game die het oude principe van puzzelen een muzikale twist geeft. Meer van dit, alstublieft. Maar dan liefst geen rechtstreekse sequel, want een Chime 2 zou teveel van het goede zijn.

De review van Chime Super Deluxe doorgenomen, en je hebt interesse in het spel? Dan kun je op PSN terecht voor de game, en daarvoor schuif je €8,99 over de digitale toonbank.

8 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur

Joachim Beunckens

Hoofdredacteur Video

Reacties