Skip to main content

Cedric's Favorite Five van 2011

...én zijn persoonlijke vooruitblik op 2012!

Het jaar 2011 zal ik vooral onthouden als het jaar van de ongespeelde games. Er kwam dit jaar zoveel lekkers uit dat een arme student als ik niet eens alle toppers kon proberen, laat staan de sleeperhits ontdekken. Dit jaar is mijn Steam bibliotheek nochtans wel gevoelig uitgebreid. Games als Limbo, Frozen Synapse en Terraria staan nu ook in mijn virtuele gameskast te pronken. Helaas zullen ze daar ook virtueel stof vergaren, een feit waar in de eerste plaats de geniale marketingstrategie die Steam anno 2011 perfectioneerde voor verantwoordelijk is. Maar ook tijds- en geldgebrek zijn er verantwoordelijk voor dat ik potentiële favorieten als Assassin's Creed: Revelations, Battlefield 3, Dead Island en Batman: Arkham City niet kon testen. Deze lijst is dus zeker niet volledig, maar de volgende vijf zijn stuk voor stuk wel games die je gespeeld moét hebben. Dat er maar liefst drie RPG's tussen zitten kan ik alleen maar toejuichen. Mijn favoriete genre is duidelijk helemaal terug van weggeweest. Maar genoeg getalmd, let's roll.

Nummer Vijf - The Witcher 2: Assassins of Kings (PC, X360)

Op nummer vijf komt, niet verrassend voor wie de review las, The Witcher 2. Deze RPG bracht ons dit jaar immers niet gewoon terug naar Temeria, maar deed dat ook in stijl. Een sterke plot liet ons de Noordelijke Koninkrijken verkennen op zoek naar de moordenaar van koning Foltest. Hoewel, hard werd er niet gezocht naar de snoodaard, want menig speler zal meer aandacht hebben gehad voor de prachtig vormgegeven spelwereld. The Witcher 2: Assassins of Kings is dan ook verbluffend mooi. Wie uiteindelijk toch op pad gaat om zijn queeste te vervullen maakt kennis met bekende en nieuwe gezichten en kan naar believen genieten van de vele sidequests. Geralt kan vechten als de beste, waardoor menig vijand achterblijft met een al dan niet zilveren zwaard tussen de oren. Niet dat het altijd nodig is om een vijand te doden. Zo kun je ook het huwelijk van een mensenetende trol terug op de rails helpen om je opdracht te voltooien en hoeft niet elke succubus aan dezelfde degen geregen te worden. The Witcher 2 is een erg volwassen en traditionele RPG die je gewoon niet gemist mag hebben.

Nummer Vier - Minecraft (PC, X360)

Goede wijn behoeft geen krans, zo gaat het spreekwoord. Waarom wordt er van mij dan verwacht dat ik hier een alinea over volschrijf? Minecraft is kinderlijk eenvoudig, maar biedt fenomenaal veel gameplezier. De enige voorwaarde is het hebben van voldoende creativiteit en fantasie om op tijd en stond een nieuw project te bedenken. Wie zich echter verdiept in het spel, leert langzaamaan dat zelfs Minecraft complex kan zijn. Voor wie de tijd neemt om zich de principes van redstone, spawners en sporen eigen te maken gaat immers een geheel nieuwe wereld open. Maar wat Minecraft zo speciaal maakt is niet dat er zoveel mogelijk is, maar wel dat helemaal niets verplicht is. Want zelfs wie al gelukkig is met het verkennen van het willekeurig gegenereerde landschap wordt op zijn wenken bediend en ziet indrukwekkende bergformaties en uitgestrekte vlaktes voor zich opdoemen. De multiplayermodus van het spel is dé manier bij uitstek voor het spelen van de game en dat is dan ook de reden voor de populariteit van onze eigen Eurogamer server.

Nummer Drie - Deus Ex: Human Revolution (PC, PS3, X360)

Deze game was voor mij dé verrassing van 2011. Het spel vloog onder mijn radar tot vlak voor zijn release en ik had ook de voorloper nog niet gespeeld. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik de expertise van Eidos Montreal mocht beleven. Door zijn sterke soundtrack, mooi vormgegeven steden en ijzersterke storytelling bevat dit spel bakken sfeer. Hoofdpersonnage Adam Jensen hackt, schiet, klopt en verkent vol overgave, zolang je maar voldoende chips en robotica bij hem inplant. Deus Ex: Human Revolution biedt een hoop gameplezier en doet ons terugdenken aan de tijd voor de zielloze adrenalinerushes die vandaag de norm zijn geworden. De game is dan ook een steengoede science-fiction action RPG en mag zich naast de Mass Effect reeks scharen als besten in hun genre.

Nummer Twee - The Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, X360)

Het zal niemand verbazen dat ook Skyrim zich een weg heeft geknokt tot in deze top vijf. De game is dan ook met reden de populairste RPG in jaren. Verhaalgewijs stelt Skyrim nochtans niet veel voor en ook niet alle quests zijn even goed. Gelukkig maakt het spel alles goed door zijn enorme grootte. Enerzijds is de spelwereld zo groot en zo volgestampt met (geheime) locaties dat je er uren (dagen!) in kan verdwalen zonder je te vervelen. Anderzijds zijn er zoveel skills en upgrades om je alter ego uit te bouwen dat je de verschillende speelstijlen gewoonweg niet allemaal in één speelsessie gepropt krijgt. De prachtige graphics, intense gevechten en soepele gameplay heffen Skyrim nog hoger. En heb ik de machtige soundtrack al genoemd? O, en er zijn draken!

Nummer Eén: Total War: Shogun 2 (PC)

Ik heb lang getwijfeld of ik Skyrim op de eerste plaats in deze top vijf zou plaatsen. Tot ik Total War: Shogun 2 weer opstartte. Dit spel kwam al op 15 maart van dit jaar uit en ligt dus niet meer zo vers in het geheugen, maar dat betekent niet dat Shogun 2 geen belachelijk goede game is. Iedereen die de Total War reeks kent weet hoe leuk het is om met je leger de hele wereldkaart te veroveren. In Shogun 2 is dat niet anders. Bovendien is de AI beter dan ooit, zijn de bugs door een half jaar aan patches uiteindelijk verdwenen en bieden de Japanse eilanden een uitdagende en door ontwikkelaars nog onaangeroerde speelwereld. Of je er een mondje Japans aan zal overhouden valt te betwijfelen, maar ik weet ten minste waar Fukushima nu echt ligt in Japan. Deze game is een sterk staaltje RTS die deze eerste plaats verdiend mag innemen.

En wat nog in 2012?

Ongespeelde games ten spijt zit ondergetekende wel weer verlekkerd uit te kijken naar wat op ons afkomt. Blijkbaar gaan de ontwikkelaars in 2012 hun inspiratie putten uit de recente gamegeschiedenis. Zo mogen we een vervolg verwachten op Max Payne 1&2. Max Payne 3 belooft trouw te blijven aan zijn beroemde voorgangers, maar wil tegelijk de serie herpositioneren als een hedendaagse shooter. Ik ben benieuwd wat het wordt, al hoop ik dat de film noir stijl uit de vorige games behouden blijft. Een andere game uit de al wat oudere doos is Hitman Absolution. Veel is er over deze game nog niet geweten, maar ik duim alvast voor een heerlijk dodelijke game. En ook Guild Wars uit 2005 keert in 2012 terug. Net als zijn voorganger wordt Guild Wars 2 opnieuw een gratis MMO. Het spel belooft een hoop vernieuwende elementen te lanceren in het MMO-wereldje. Zo zou de plot zich veranderen aan de hand van de acties van de speler. Heel ongewoon in de MMO wereld, dus ik ben benieuwd wat het wordt.

Wie zich nog mijn favorite five van 2010 herinnert weet dat ik vorig jaar al zat uit te kijken naar Metro 2034. Helaas heeft 2011 niet veel meer opgeleverd dan een officiële naam: Metro: Last Light. De game zou nu bijna zeker in 2012 uitkomen en dat betekent dat die opnieuw een plaatsje verovert in mijn top 5. Voorganger Metro 2033 was immers een heel sfeervolle game die enkel werd afgeremd door wat ruwe kantjes.

2012 wordt ook het jaar waarin de Mass Effect triade wordt afgesloten. BioWare belooft met Mass Effect 3 alweer een sterk staaltje fantasy-RPG neer te zetten. Als het hen ook nog lukt om een bevredigend einde aan de reeks te breien dan mag Mass Effect voor mijn part door de UNESCO als werelderfgoed bestempeld worden.

Read this next