Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Cedric's Favorite Five of 2010

...én zijn persoonlijke vooruitblik op 2011.

Wanneer Steph in zijn top vijf stelde dat 2010 een mager gamejaar was zat ik te mee te knikken achter mijn computerscherm: 2010 stelde me inderdaad teleur op vlak van games. Niet dat er te weinig games zijn verschenen of dat deze van povere kwaliteit waren, maar echt veel verrassingen kregen we nu ook niet voorgeschoteld. Bovendien blijkt dit jaar meer dan één uitgever beslist te hebben om de PC-versie van hun game uit te stellen of achterwege te laten. Red Dead Redemption of Assassin's Creed: Brotherhood zul je hier dus niet zien verschijnen, hoewel uit de lijstjes van andere redacteurs blijkt dat dit twee stevige kanshebbers waren om erin te belanden. Uiteindelijk schra(a)pte ik toch een waardige top 5 bij elkaar, die het waard is in de collectie te belanden. Let's roll!

Nummer vijf - Napoleon: Total War (PC)

Toen ik vorig jaar Empire: Total War in mijn top 5 stopte, was reeds bekend dat Napoleon: Total War er zat aan te komen. Net als veel fans van de game had ik mijn twijfels over de snelle sequel: zou Napoleon een flauw afkooksel worden van Empire? Wel, niets is minder waar gebleken. Napoleon: Total War slaagt er in Empire op elk front te overtroeven. Gevechten, AI en uitwerking zijn beter en de toevoeging van een bescheiden verhaal gedreven campagne voegde een mooie extra toe aan de franchise. De enige reden waarom Napoleon 'slechts' op nummer vijf staat is simpel: The Creative Assembly deed met Napoleon: Total War niets meer dan de game maken die Empire: Total War had moeten zijn.

Nummer vier - Metro 2033 (PC, X360)

Eerlijk: wie kent dit spel? Metro 2033 is één van de meest miskende games van de afgelopen jaren. De game kreeg een stille release en ging op in de tientallen andere games van dit jaar zonder brokken te maken. Nochtans is Metro 2033 een dijk van een game die je op het puntje van je stoel houdt van begin tot eind. De game speelt zich af in de metrotunnels van een verwoest Moskou. Bovengronds is er een nucleaire winter gaande, ondergronds lopen steeds meer vijandige mutanten rond. Als Artyom, een bewoner van de metrotunnels, trek je er op uit om alvast de mutanten terug te drijven. Het Ukraïnse 4A Games leverde met Metro 2033 een zeer sfeervolle game af, die je eerst laat hopen zo snel mogelijk uit de benauwende tunnels te raken om je er, eens buiten, aan te herinneren hoe warm en knus het wel was onder de grond. De game wordt nog altijd geplaagd door een grote hoeveelheid bugs maar, echt waar, dit is een ongeslepen diamant.

Nummer drie - Mass Effect 2 (PC, X360)

Wie mij een beetje kent kon al weten dat Mass Effect 2 in mijn top 5 ging belanden. Niet moeilijk, want met Mass Effect 2 zette BioWare, alweer, een nieuwe standaard voor de westerse RPG. Verhaal en bijhorende storytelling zaten weer perfect, het universum werd verder uitgediept, de combat verliep zoals het een shooter-RPG betaamt en de Normandy zat in een nieuw jasje. Wat wil een mens nog meer? Nee, Mass Effect is geen hardcore RPG, maar dat is geen enkele recente game van BioWare. Mass Effect 2 is perfect in zijn specifiek genre en dat is wat telt. Enige minpunt aan de game? Dat het vervolg er pas binnen een jaar is.

Nummer twee - Assassin's Creed II (PC)

Helaas, deze PC-gamer moest wachten tot 2010 om Assassin's Creed II te spelen. Maar mijn God, wat was deze game het wachten waard! Ubisoft slaagde er in om de eerste Assassin's Creed volledig te overtreffen. Naast een interessantere, mooiere en grotere wereld werd ook de gameplay sterk verbeterd. Ezio weet vijanden keer op keer op nieuwe manieren te vellen en blijkt ook niet bang voor wat bloed. Bovendien zijn er meer moorden te plegen en is het niet meer nodig telkens hetzelfde lijstje voorbereidingen af te werken voor we kunnen toeslaan. Kortom, virtuele(!) mensen vermoorden was nog nooit zo leuk. Krijg je uiteindelijk toch genoeg van de verhaallijn, dan is het minstens even heerlijk om te verdwalen in de steegjes van het oude Firenze of het Dogepaleis van Venetië te beklimmen.

Nummer een - Fallout: New Vegas (PC, X360, PS3)

Dé beste game van het jaar 2010 is met ruime voorsprong Fallout: New Vegas geworden. Origineel was de game nochtans niet: Fallout:New Vegas ziet en voelt compleet hetzelfde aan als Fallout 3. En toch is dit spel beter. De verhaallijn spreekt meer aan en de nieuwe westernstijl in New Vegas past perfect in het post-apocalyptische plaatje. De game zit ook vol met quests die vaak heel leuk blijken te zijn. Anders dan in sommige andere games voegen deze sidemissions zelfs iets toe aan het spel, in plaats van gewoon als vulling voor de speelwereld te dienen. Maar wat New Vegas echt zo heerlijk maakt, dat is gewoon de mogelijkheid om het Mojave wasteland te verkennen. De kaart zit volgepropt met interessante locaties en interessante mensen. Of het nu gemuteerde monsters of Powder gangers zijn, niets is zo leuk om ze met een welgemikt schot letterlijk een kopje kleiner te maken. Dat alles op de tonen van Johnny Bond's 'Stars of the midnight ranges', uiteraard.

Bovendien leent Fallout: New Vegas zich perfect voor mods, iets waar helaas enkel PC-gamers kunnen van genieten. Zowat alles aan het spel werd intussen al aangepast of uitgebreid. De extra wapens, wapenrustingen en radiostations vergroten de herspeelbaarheid zo mogelijk nog meer. Correctie, met de juiste cocktail aan mods wil je dit spel gewoon niet meer uitspelen, je wil er enkel in verdwalen. De sfeer die New Vegas uitademt is fenomenaal. Perfect. Heerlijk.

En wat nog in 2011?

2011 belooft een prachtig gamejaar te worden. Allereerst blijkt gewerkt te worden aan sequels voor vier van de vijf titels hierboven. Total War: Shogun 2 belooft een spectaculaire terugkeer naar de roots van Total War te worden, terwijl Mass Effect 3 de epische finale moet worden van een driedelige RPG. Laten we ook Assassin's Creed: Brotherhood niet vergeten, een game die zich al volkomen bewezen heeft op consoles en dat waarschijnlijk ook zal doen op de PC. Of Metro 2034 nog voor 2011 is blijft voorlopig onduidelijk, maar dit redactielid is alvast benieuwd naar wat het wordt.

Verder belooft ook Portal 2 een droge-humor-puzzelervaring van de bovenste plank te worden. Aperture Science blijkt immers nog steeds in de euh... handen van GlaDos die vastbesloten is de gebeurtenissen uit Portal 1 te vergeten in naam der wetenschap. Maar als er één game is die door mij op zijn releasedag al meteen zal worden uitgespeeld dan is dat The Witcher 2. Deze opvolger van The Witcher belooft immers een sterk staaltje vakmanschap te worden van het Poolse CD Projekt. Huh? The Witcher? En Modern Warfare 3 zit er toch ook aan te komen? OH, Come On!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed II

PS3, Xbox 360, PC, Mac

Assassin's Creed: Brotherhood

PS3, Xbox 360, PC

See 8 more

Fallout: New Vegas

iOS, PS3, Xbox 360, PC

Mass Effect 2

PS3, Xbox 360, PC

Mass Effect 3

PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U, PC

Metro 2033: The Last Refuge

Xbox 360, PC

Portal 2

PS3, Xbox 360, PC

The Witcher 2: Assassins of Kings

Xbox 360, PC

Total War: Shogun 2

PC, Mac

Related topics
Over de auteur
Cedric Vanhoorebeeck avatar

Cedric Vanhoorebeeck

Editor & Community Manager EG Benelux

Cedric verzorgt je dagelijkse portie vers nieuws en onderwerpt af en toe ook eens een game aan zijn kritische blik. Je houdt hem beter te vriend, want hij is ook de moderator van dienst op deze site. Bovendien is hij ook jouw aanspreekpunt voor de Eurogamer crew. Het Eurogamer forum is dan ook zijn natuurlijke habitat.

Reacties