Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Call of Duty: Modern Warfare - Release date, multiplayer, co-op en alles wat we weten

Bravo Six going dark.

Onze vermoedens zijn volledig bevestigd: 2019 is het jaar waarin de Modern Warfare-reeks terugkeert. Onlangs heeft een reveal trailer bevestigd dat ontwikkelaar Infinity Ward aan Call of Duty: Modern Warfare werkt, een reboot van de toonaangevende first-person shooter uit 2007. Hier vertellen we je alles dat we weten over de game.

Inhoud

Call of Duty: Modern Warfare release

De reveal trailer van Call of Duty: Modern Warfare windt er geen doekjes om. De game komt op 25 oktober uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

De game bevat een singleplayer, multiplayer en een co-op modus. Activision heeft ook meteen bekend gemaakt dat er geen Call of Duty: Modern Warfare Season Pass komt. De game krijgt wel degelijk post-launch content, maar deze is volledig gratis zodat de playerbase altijd samen kan blijven spelen.

De PlayStation 4-versie van Call of Duty: Modern Warfare heeft op het gebied van DLC wel nog altijd een streepje voor. Daar is nieuwe content namelijk een week eerder beschikbaar.

Call of Duty: Modern Warfare pre-order en special editions

Er zijn drie versies van Call of Duty: Modern Warfare bekendgemaakt, beschikbaar voor alle platforms.

De standaardeditie is zowel fysiek als digitaal beschikbaar. Als je deze versie besteld, krijg je daar een Tactical Knife voor in de game bij. Je kunt de fysieke Call of Duty: Modern Warfare Standard Edition bestellen op onder andere bol.com.

Naast het voorgenoemde Furvival Knife krijg je bij de Call of Duty: Modern Warfare Operator Edition ook drie Operator Packs. Elk Operator Pack bevat een speciale skin, cosmetische aanpassingen voor bepaalde wapens en 'extra bonus content'. De Operator Packs zijn gebaseerd op de Call of Duty missies 'All Ghillied Up', 'Crew Expendable' en 'War Pig'.

De Call of Duty: Operator Enhanced Edition bevat de Survival Knife, de drie Operator Packs en 3000 Call of Duty points, die te spenderen zijn zodra de in-game winkel opent. Afgaande van eerdere Call of Duty-games is de kans groot dat dit niet direct bij release beschikbaar is.

Call of Duty: Modern Warfare singleplayer

Black Ops 4 was de allereerste Call of Duty zonder singleplayer campaign. Hoewel de game daar niet per se onder leed, werd dat wel op veel kritiek onthaald. Activision heeft bevestigd dat Call of Duty: Modern Warfare een singleplayercampaign heeft, die bovendien 'sterk gegrond is in de geschiedenis van de reeks'.

De game is een reboot van Call of Duty 4: Modern Warfare uit 2007. Aldus de Narrative Director van Infinity Ward is 'aan het einde van Modern Warfare 3 het gehele verhaal wel verteld. We moesten opnieuw ontwerpen wat Modern Warfare kan zijn'. Dat betekent echter niet dat de game helemaal met een blanco vel papier begint: personages zoals Captain Price keren namelijk terug.

In de singleplayer campaign speel je niet alleen als de getrainde Tier 1 Operators die vaak aan het roer staan van een Call of Duty game. In één van de missies speel je namelijk als een kind in de jaren 90 die haar vader verliest tijdens een Russische invasie. Jaren later staat zij met haar broer aan het hoofd van het rebellenleger, dat ook een grote rol in het verhaal heeft. De rebellen hebben geen hoogstaande militaire gadgets, maar vechten met geïmproviseerde wapens zoals Molotov Cocktails en moeten vaak sluipen om te overleven.

De algehele toon van Call of Duty: Modern Warfare legt de nadruk op het realisme van oorlogssituaties. Activision laat weten dat je een 'gedurft, cultureel relevant en provocerend verhaal' kunt verwachten. 'Oorlog is rommelig, oorlog is onplezierig. Dit is niet alleen een verhaal over helden. Er wordt verlies geleden. Er zijn morele grijsgebieden.' De game speelt zich in 'iconische Europese steden' alsook het midden-oosten af.

Call of Duty: Modern Warfare multiplayer

Wie Call of Duty zegt, zegt ook competitieve multiplayer. De allereerste Modern Warfare tekende al in 2007 het sjabloon uit waarop elke Call of Duty sindsdien verdergaat. Relatief kleine maps, waarbij spelers op voorhand hun loadout selection bepalen en extra beloningen kunnen verdienen door goed te spelen.

De stabiele 60 frames per seconde en bliksemsnelle gevechten die nog geen seconde duren zijn daarbij de handelsmerken bij uitstek geworden van de reeks. Call of Duty: Modern Warfare zal daar moeiteloos op doorgaan. Het is wel de vraag of de game ook de keuzes van Black Ops 4 zal implementeren, zoals een fog of war op de kaart en het verdwijnen van automatisch healen.

Ditmaal wordt het verhaal van de singleplayer campaign met de multiplayer verweven. Hoe dat exact in zijn werk gaat is nog niet bekend, maar het doel is om de gehele game een coherente ervaring te maken. Het is niet zo dat de modi in Call of Duty: Modern Warfare niets met elkaar te maken hebben zoals in voorgaande games.

Bovendien heeft Infinity Ward laten weten dat Call of Duty: Modern Warfare cross-play krijgt, gebaseerd op de invoermethode van de speler. Of dat betekent dat consolespelers gebruik kunnen maken van een toetsenbord en muis is niet bekend.

Call of Duty: Modern Warfare - Geen Call of Duty zonder multiplayer.

Call of Duty: Modern Warfare battle royale

Call of Duty: Black Ops 4 - Blackout was het antwoord van Activision op de battleroyalehype waarmee games als PlayerUnknown's BattleGrounds en Fortnite massale successen werden. Blackout maakte indruk met een enorm gepolijste ervaring die ook erg spannend en gebalanceerd was, al heeft de modus sinds release wel kritiek gekregen vanwege de zeer karige updates die Treyarch heeft doorgevoerd. Het staat in schril contrast met de fenomenale wijzigingen die Fortnite constant krijgt.

Nu dat er meer bekend is over Call of Duty: Modern Warfare lijkt het onwaarschijnlijk dat er een Battle Royale-modus in de game beschikbaar is. Bij de aankondiging is er gesproken over drie modi, namelijk singleplayer, multiplayer en co-op. Aangezien een Battle Royale-modus niet perse onder co-op valt en er met multiplayer ongetwijfeld de traditionele Call of Duty Multiplayer-ervaring bedoeld wordt, ziet het ernaar uit dat er geen plek overblijft voor de populaire spelmodus.

Call of Duty: Modern Warfare - Battle royale is hoogstwaarschijnlijk afwezig.

Call of Duty: Modern Warfare Zombies

Call of Duty: Modern Warfare krijgt een co-opmodus, maar hier is er flink ruimte voor speculatie. Activision heeft namelijk laten weten dat Call of Duty: Modern Warfare geen Zombies-modus krijgt.

Dit is de ideale gelegenheid om terug te grijpen naar een unieke co-opmodus die Modern Warfare 2 introduceerde: Special Ops. Dat zijn korte missies waarbij spelers onderling moeten coördineren om een pittige opdracht te voltooien. Hoe beter je het doet, hoe meer sterren je krijgt en daarmee speel je vervolgens de rest van de missies vrij.

Special Ops was een extreem verslavend en sterk uitgewerkt element van zowel Modern Warfare 2 als 3, en het is bijzonder jammer dat de reeks er voorts nooit van heeft gebruikgemaakt. De missies waren bovendien zeer uitdagend, waardoor het een plezier was om ze samen met vrienden opnieuw en opnieuw te spelen, tot je de hoogst mogelijke score wist te halen.

Call of Duty: Modern Warfare - De Special Ops waren hoogtepunten in Modern Warfare 2 en 3; komen ze ooit terug?
Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties