Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Call of Duty: Modern Warfare 3

De trilogie komt tot een einde.

Het is voor Infinity Ward een bewogen twee jaar geweest. Vijf maanden na de release van hun indrukwekkende game Modern Warfare 2 liep de halve studio leeg door interne strubbelingen. Hoe snel dat de studio weer tegen volle kracht zou kunnen werken, was op dat moment niet duidelijk. Maar met behulp van Sledgehammer staat dan toch twee jaar na de laatste game van de originele studio de derde Modern Warfare in de steigers. Activision strooide gretig met informatie van hun nieuwste Call of Duty-game, en sommige details zijn vrij verrassend.

Eerst en vooral deinst men er niet voor terug om iedereen te overtuigen van het hoger gelegde niveau. In totaal heb ikzelf niet minder dan drie volledige levels mogen aanschouwen van Modern Warfare 3. Eentje daarvan, genaamd Black Tuesday, kan je gratis bekijken op enkele selecte websites. De andere twee maakten deel uit van een speciale presentatie achter gesloten deuren. Dat eerste level vindt plaats in New York City waar je probeert te overleven in de ruïnes van de eens o zo bruisende Big Apple. Het zijn vooral de twee andere levels die een indruk wisten na te laten.

In het level genaamd Hunter Killer speel je als een duiker die met zijn team langs een ondergelopen metrostation infiltreert en een duikboot saboteert. Eens dat je de bom hebt geplaatst, komt het grote gevaarte deels bovendrijven. Samen met de andere teamleden ontruim je de duikboot, plaats je explosieven en ontsnap je met een motorbootje nauwelijks aan de dood. Dat vertaalt zich dan weer verder in een intense achtervolging op het water in de haven van New York City. Gestrande schepen ontploffen, grote watergolven proberen als gevolg je om te kantelen en uiteindelijk vaar je recht een gelande helikopter in die dan met je team opstijgt naar veiliger oorden.

Ontdek de presentatie die wij op de E3 te zien kregen van de nieuwe Call of Duty.

Hier zagen we niet erg veel speciaals, maar zoals geweten speelt het derde deel zich overal ter wereld af. Naast de VS bezoek je Londen, Parijs, een deel van Duitsland, het Himalaya-gebergte en nog een heleboel locaties die men bewust geheim houdt. Het tweede level dat men demonstreerde, vindt plaats in de Britse hoofdstad. Het doelwit is een geheim individu dat het team moet zien te vatten, en na enkele stevige vuurgevechten vlucht de terrorist in een metrotrein. Ook hier wordt de achtervolging ingezet, zij het met een wagen. De hele rit toonde wel meteen aan dat dit de controversiële tegenhanger kan worden van de No Russian-luchthavenscène uit Modern Warfare 2, door de perrons vol gillende mensen langs waar de metrotrein dondert.

Het was dit bepaalde level waardoor mijn mond openviel van verbazing. De truck waar je partner mee rijdt, wisselt van het ene spoor naar het andere. Op enkele momenten ontwijkt die nauwelijks tegenliggende treinen terwijl jijzelf blijft vuren op de metrotrein tot die op het einde ontspoort, wat ondersteunende pijlers mee kaapt en uiteindelijk tot stilstand komt. En tot daar dan de drie levels die we tot nu toe te zien kregen.

De vraag die ik me vooral stelde na afloop is: ondanks het grootse spektakel dat opnieuw terug is, hebben we dan al niet teveel gezien van de verhaallijn? Wie ervaring heeft met de vorige Modern Warfare-games, weet immers dat de levensduur van zulke singleplayer campagnes afklokt op een zestal uur. Men heeft intussen bij Infinity Ward nog niet kunnen mededelen hoeveel levels er uiteindelijk zullen zitten in deze game omdat men nog steeds druk in de weer is met het afwerken van de game. Maar één ding is wel zeker: dit zal het laatste deel zijn van deze trilogie. Het verhaal van Soap en Price wordt afgerond en zal zijn climax kennen tijdens het opsporen en vinden van de terroristenleider Makarov. Hoe kan het ook anders, met de Derde Wereldoorlog die in alle hevigheid losbarst?

Zoals steeds zit er een zeer diepe multiplayer in de game verwerkt en ondergetekende mocht even aan de slag gaan met een nieuwe Spec Ops modus, die volledig terugkeert. Samen met een ontwikkelaar van het team speelde ik het coöperatieve gedeelte genaamd Survival. De naam spreekt wellicht voor zichzelf: samen met een andere speler moet je zo lang mogelijk zien te overleven in specifieke maps bekend uit de multiplayer.

Onze eigenste Joa over zijn ervaring met Modern Warfare 3.

De vorige Spec Ops uit Modern Warfare 2 had hetzelfde concept met de omgevingen uit de verhaalmissies, maar nu worden daar dus de multiplayer levels aan toegevoegd. De oorspronkelijke opzet blijft wel bewaard, maar wordt aangevuld. De naam van de nieuwe modus spreekt voor zichzelf: probeer zo lang mogelijk te overleven. Bekijk het als de Zombie Mode uit World at War of Black Ops, maar dan met realistische personages en moderne gameplay. Er zijn geen ramen terug te herstellen of andere doorgangen te versperren voor vijanden, je moet wel degelijk je ogen goed openhouden.

In de eerste rondes krijg je normale soldaten en honden te verteren, maar het wordt moeilijker. De beruchte Juggernauts komen opdagen en later zelfs de meer ordinaire vijanden met bommen. Zodra je een van die laatste neerschiet, zal de bom vastgegespt aan hun lichaam afgaan. Later volgen er golven met combinaties van vijanden, die je dan moet aangaan door met het verdiende geld tijdens de ronde nieuwe wapens, ammunitie en assistentie te kopen zoals turrets en ondersteunende troepen. Zelf had ik nog meer willen spelen, en er zit volgens de studio nog meer nieuws te wachten, maar daarover repte men nu geen woord.

Met al die footage en gameplay kwam onze blik achter de schermen tot een einde. Modern Warfare 3 gaat, op basis van hetgeen getoond en gespeeld werd, helemaal over de top. Maar duidelijk is wel dat men op elk vlak ervoor wilt zorgen dat deze game alles rond zal brengen. Nu moeten we het nog enkel zien uit te houden tot begin november wanneer het spel in onze winkelrekken ligt. Het turbulente leeglopen van Infinity Ward deed me aanvankelijk vermoeden dat men zou moeten inboeten aan kwaliteit, maar na deze E3 2011 moet ik die mening misschien toch grondig bijschaven. Geduld is niet bepaald mijn sterkste punt, en Modern Warfare 3 heeft dat gegeven gewoon nogmaals bevestigd.

Call of Duty: Modern Warfare 3 verschijnt op 8 november voor de PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur

Joachim Beunckens

Hoofdredacteur Video

Reacties