Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Call of Duty Modern Warfare 2 Campaign Remastered - Hoge kwaliteit, mager beestje

Campagne voeren.

Modern Warfare 2 is liefdevol geremasterd. Het gebrek aan Spec Ops en betekenisvolle extra content maken dit echter een zeer mager beestje.

De Modern Warfare 2 Campaign Remastered review van Carl loodst je mee naar de sequel op een van de meest invloedrijke shooters ooit gemaakt. Houdt dit vervolg tien jaar later stand?

Pas op! Deze Modern Warfare 2 Campaign Remastered review bevat spoilers voor het verhaal, en is vooral bedoeld voor wie het origineel reeds heeft gespeeld.

Toen Call of Duty: Modern Warfare 2 uitkwam in 2009, katapulteerde het de reeks naar blockbusterstatus. De oorspronkelijke filosofie van de reeks om oorlogsvoering authentiek weer te geven, ging overboord terwijl het spektakelniveau naar elf werd gedraaid. Sindsdien is de formule amper nog gewijzigd, waardoor de vraag zich stelt of deze remaster er wel echt moet komen. Het antwoord luidt volmondig ja, al zijn er enkele kanttekeningen.

Modern Warfare 2 is ondertussen meer dan tien jaar oud, maar van een verouderd gevoel is hier geen sprake. De campagne houdt namelijk rotsvast stand door de rotvaart waarin je van spectaculaire scène naar spectaculaire scène geloodst. De gevechten in de favela's, Russen bevechten in fastfoodrestaurants en het Witte Huis, de aanval op de Gulag... Zoveel scènes uit de game zijn ondertussen deel van moderne popcultuur geworden dat de campagne niet anders dan 'iconisch' kan worden genoemd, en zelfs tien jaar later blijft de constante variatie aan scenario's erg genietbaar.

Cover image for YouTube videoOfficial Trailer | Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered

Er is nog een andere reden waarom het zo aangenaam is om de campagne van Modern Warfare 2 te herspelen. Waar het genre van de militaire shooter in de jaren na deze game oververzadigd geraakte, is het intussen verrassend stil geworden rond lineaire singleplayer shooters. Integendeel, nu zijn het openwereldgames en competitieve shooters die je aandacht opeisen, waardoor een lineaire ervaring van slechts een handvol uren plots extreem verfrissend is. Modern Warfare 2 Campaign Remastered komt simpelweg op het juiste moment.

De sterke technische kant van de game draagt eveneens bij tot dat succes. De remaster van de eerste Modern Warfare was al sterk, en ontwikkelaar Beenox gebruikt dat voorbeeld om zelf een uitstekende remaster neer te zetten. Alle textures zijn messcherp en de ondersteuning voor HDR is uitstekend. Beenox gaat echter nog een stapje verder dan gewoon oppoetsen, want bepaalde omgevingen hebben ook meer puin en andere belichting, of voegen zelfs kleine actiescènes toe. Het begin van de missie Takedown is een uitstekend voorbeeld, waarbij er meer auto's te vinden zijn op straat, de belichting veel warmer is, en Soap zelfs over de motorkap van een auto glijdt. Allemaal kleine, maar liefdevolle toevoegingen. Bovendien wijkt Modern Warfare 2 Campaign Remastered zelden of nooit af van de 60 frames per seconde, wat zich in een heerlijk vlotte game vertaalt. Vooral voor wie de game voordien op PlayStation 3 speelde, is deze remaster een heuse verademing, aangezien de waanzinnige actie op dat platform vaak tot problemen met de framerate leidde. De combinatie van hoogwaardige visuals en de ijzersterke framerate zorgt ervoor dat deze remaster met gemak voor een moderne blockbuster kan doorgaan.

Cover image for YouTube videoCall of Duty Modern Warfare 2 Remastered: PS4/Pro vs Original - A Great COD Campaign Reimagined

Toch schiet Modern Warfare 2 Campaign Remastered op één vlak ernstig tekort. De titel zegt het natuurlijk al: je krijgt hier enkel de campaign van de originele game in een nieuw jasje. De multiplayer zit er niet bij, om geen concurrentie met Modern Warfare te veroorzaken. Dat is perfect acceptabel, zeker aangezien maps als Rust via gratis updates in de Modern Warfare-multiplayer worden geïncorporeerd. Onbegrijpelijk is echter dat de Spec Ops-modus van het origineel niet deel is van deze remaster. De Spec Ops co-op-modus was een briljant en belangrijk onderdeel van de oorspronkelijke Modern Warfare 2 en blijft tot op heden de memorabelste PvE-modus van Call of Duty naast Zombies. De pittige moeilijkheidsgraad om hoge scores te halen en nood aan samenwerking met je partner maakten dit een erg verslavende modus die indertijd garant stond voor vele uren plezier. Spec Ops wordt dan ook heel hard gemist, en het feit dat de campagne geen betekenisvolle nieuwe content krijgt, strooit des te meer zout op de wonde.

Daarnaast blijft het verhaal van Modern Warfare 2 een groot pijnpunt. De plot van Modern Warfare 2 is niet enkel flinterdun, maar vooral ook extreem geforceerd. De centrale opzet dat het incident in de beruchte 'No Russian'-missie voor een internationaal conflict zorgt, blijft sterk gevonden en confronterend om te spelen. De daaropvolgende invasie van de VS is echter niet alleen onwaarschijnlijk, maar bovendien al na enkele missies voorbij, waardoor je nooit echt gelooft in het centrale element van het verhaal. Nog onwaarschijnlijker is hoe de Amerikaanse generaal Shepherd uiteindelijk achter alles blijkt te zitten, met als einddoel om meer rekruten en financiering voor het leger te krijgen. Juist ja: 'absurd' is een beleefd woord om het te beschrijven. Tegelijk is de kans groot dat je niet begrijpt wat je in een missie nu precies aan het doen bent - laat staan waarom - omdat het verhaal op een onduidelijke en ondoordachte manier wordt verteld. De beruchte raketlancering van Captain Price blijft wat dat betreft nog steeds een absoluut dieptepunt. In tegenstelling tot de eerste Modern Warfare hoef je hier dus niet terecht voor een degelijk verhaal of enige boodschap.

Maar het zwakke verhaal ten spijt blijft de campagne van Modern Warfare 2 goed overeind staan. Het waanzinnig hoge tempo voert je van de ene spectaculaire scène naar de andere, en de timing van deze remaster valt perfect: in een gamelandschap dat gedomineerd wordt door boodschappenlijstjes in open werelden, die 40 uur duren om te voltooien, zijn de vijf strak geregisseerde uren van Modern Warfare 2 een ware verademing. Het ontbreken van Spec Ops is echter een enorm gemis en onverklaarbaar, en wordt niet gecompenseerd door de zwakke Spec Ops van de Modern Warfare reboot. Daardoor wordt het moeilijk om het prijskaartje van deze remaster volledig te slikken.

Carl recenseerde Modern Warfare 2 Campaign Remastered op de PlayStation 4.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article
Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties