Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Call of Duty: Elite

De toekomst van de FPS-ervaring?

Onder de codenaam "Call of Duty: Beachhead" kregen we een uitnodiging om op de E3-beurs het geheime project onder ogen te krijgen. De wildste geruchten deden de ronde, men vermoedde zelfs op een bepaald moment dat er onder die bewuste naam een Third Person Shooter of actiegame van Call of Duty in de maak was. Bij het betreden van de presentatiekamer wordt echter duidelijk dat het project intussen al officieel werd voorgesteld via de trailer die onderaan het artikel te vinden is. Beachhead is namelijk het speciale online project dat intussen door het leven gaat als Call of Duty: Elite.

Eerst en vooral: een belangrijk detail ophelderen. Geloof het of niet, maar de service is volledig gratis. Dat klopt, de ontwikkelaars stelden ons meteen gerust dat de geruchten op het internet voor het grootste gedeelte fout zijn. Bij deze verspreiden wij ook het bericht en kunnen we jullie melden dat er geen maandelijks bedrag aan vast hangt. Als je echter alles uit deze dienst wil halen, dan bestaat er een Premium Membership die voor wat extra's zorgt, en die leggen we met veel plezier even uit.

Elite dient als een sociaal platform waarop je je eigen prestaties en Call of Duty-activiteit deelt met de rest van de wereld. Alles kan dan geüpload worden op Facebook, Youtube en misschien nog andere sociale media. Men onderzoekt welke andere platformen geschikt zijn om je verrijkende ervaring online te zetten, en mijn instinct vertelt me dat we wellicht ook voor Twitter ondersteuning gaan mogen verwachten. Het systeem zal te gebruiken zijn via pc's, tablet pc's en smartphones zodat je overal ter wereld up-to-date kan blijven omtrent alle gebeurtenissen en gegevens van iedereen. Het doel van de service bestaat er dus in om je hele Call of Duty-leven te raadplegen eender waar je bent en dat te vergelijken met andere spelers.

Het systeem biedt daarnaast een meer persoonlijk profiel aan, zoals groepen en clans waar je aan kan toetreden. Op basis van allerlei karakteristieken of eigenschappen is het mogelijk om spelers met gelijkaardige interesse te vinden. Tijdens onze presentatie daagde men ons uit om een voorbeeld te geven, waarop iemand riep: "Whisky!" Die tag gaven ze in en er kwamen meteen enkele groepen spontaan opduiken. Of je maakt zelf een eigen groep aan als die nog niet zou bestaan. Het spreekt voor zich dat sommige termen verboden terrein zullen zijn. Iets zoals "kinderlokker" of "necrofilie" zal door de waakzame werknemers van de Elite-dienst meteen verwijderd worden en negatieve gevolgen hebben voor de groepstarter met het zieke brein van dienst.

Via Elite gaat men bovendien wedstrijden organiseren en prijzen weggeven. En dan hebben we het niet alleen over simpele ordinaire dingen zoals t-shirts of sleutelhangers. Er was sprake van iPad's weg te geven en zelfs een heuse jeep. Het spreekt voor zich dat een betalend lid kan meedingen naar de duurste prijzen, maar men belooft alleszins om voor de andere, minder fortuinlijke groep spelers ook heel wat moois weg te geven. En je hoeft daarvoor zelfs niet de beste speler te zijn.

Er zijn verschillende categorieën waarbinnen er allerlei dingen te rapen vallen. Twee voorbeelden zijn simpele events waarin de speler met bijvoorbeeld de coolste screenshot de prijs wegkaapt, maar er zijn ook zogenaamde Lone Wolf Operations die meer de nadruk leggen op je prestatie. En dan nog moet je niet per se het meeste spelers verslaan. In een testsessie heeft een speler zelfs onlangs een iPad gewonnen, terwijl hij tijdens de match allesbehalve de beste speler was.

Activision stelt op treffende wijze Call of Duty: Elite aan ons voor.

Hij concentreerde zich gewoonweg het beste op de missiedoelen van toepassing en mocht zo even met een peperdure tablet pc naar huis gaan. Sommige prijzen kunnen ook enkel door meerderjarigen gewonnen worden en er hangt ook veel af van de nationale wetgeving in je land. Stel dat men een nachtkijker van Modern Warfare 2 wegschenkt, dan is de kans erg groot dat Belgische deelnemers uit de boot vallen. Jullie kennen ongetwijfeld de historie omtrent het verboden "speelgoed" in ons eigen landje.

Men kon ons niet alles demonstreren, maar het Theater-gedeelte spreekt wellicht voor zich. Je hebt dan de mogelijkheid om de meest indrukwekkende momenten uit een speelsessie te bewaren en rechtstreeks te uploaden naar Youtube zodat je dat kan delen met iedereen. Over een specifieke prijs van het Premium Membership bleef men opzettelijk stil, maar men kijkt aandachtig naar de concurrentie en heeft opnieuw gezworen op het communiezieltje dat het goedkoper zal zijn dan gelijkaardige services van concurrenten.

Aan zulk project hangt uiteraard ook een testversie vast en die zou tegen de publicatie van dit artikel al gestart moeten zijn. Voor de geïnteresseerden, je kan surfen naar de website van Call of Duty: Elite om zelf te ervaren hoe het precies werkt. Tegen november 2011 staat de service gepland om online te gaan voor iedereen. Ondanks deze fijne impressie ontbreekt er nog wat informatie zoals de prijs van het Premium Membership. Daartegen staat wel vast dat de volledige dienst gratis is in tegenstelling tot wat er beweerd wordt. Mijn grootste minpunt valt daardoor helemaal weg. En voor ik het vergeet: ik moet mij eens dringend inschrijven voor die bèta. Dat zouden jullie nu ook moeten doen.

Call of Duty: Elite zal gelijktijdig met Modern Warfare 3, rond 8 november beschikbaar zijn. Voor een preview van Call of Duty: Modern Warfare 3 kun je hier klikken.

Read this next