Skip to main content

Call of Duty: Black Ops

Black Opsienbarend.

Met World at War deed Treyarch al een stapje terug van de typische Tweede Wereldoorlogshooter-setting, maar met Black Ops laat de ontwikkelaar deze periode compleet achter zich om verder te gaan met een conflict waar nog genoeg over te vertellen valt: de Koude Oorlog. De game zal plaatsvinden voor, na en tijdens de Koude Oorlog en je zult onder andere Vietnam, Laos, Rusland en Cuba met een bezoek vereren.

Tijdens onze presentatie op de gamescom gaf Community Manager Josh Olin aan dat het verhaal van de game een zeer belangrijk onderdeel is. Naast de setting heeft TreyArch zich een andere manier verschaft om een origineel verhaal te vertellen. Je speelt als lid van de geheime Black Ops, die er op uit gestuurd worden om missies uit te voeren die officieel niet plaats vinden. Dit geeft dus genoeg vrijheid om voor een verrassend avontuur te zorgen.

En het klopt, we zien inderdaad een hoofdpersoon die voor het eerst ook zelf een stem heeft en dialogen voert. Ook de verschillende leden van je squad lijken hun eigen karakter te hebben wat mogelijk uitgediept zal worden. Maar toch overheerst het spektakel: de shoot-outs, de explosies, het bijbehorende geluid en ga zo maar door.

We krijgen te twee missies voor onze kiezen, waarvan de eerste Victor Charlie heet waarbij het uiteindelijke doel is een of ander wapen te ontmantelen. Er is echter iets misgegaan want je begint in een neergestorte helikopter. De piloot heeft het niet overleeft en terwijl de bebloede copiloot naar adem hapt vliegen er kogels door de ruit om ook een einde aan zijn leven te maken.

Je baant je een weg uit de het neergestorte voertuig en duikt het water in. Al zwemmend onder water regent het kogels om je heen. Onbevreesd klim je op een boot, grijp je de eerste beste tegenstander vast en gebruik je hem als ‘meat shield’ . Zijn kompanen hebben weinig medelijden met hem en pompen hem vol met kogels. Je vuurt zelf nog een kogel af die door de camera in slow-motion gevolgd wordt om in de oogkas van een tegenstander te eindigen.

Vervolgens duik je weer het water in om aan het onderstel van een paalwoning wat C4 te plaatsen. Als je bovenkomt drijven zijn je belagers afgeschud en word je begroet door de overlevenden van je squad. Het tempo van de afgelopen minuten wordt iets teruggedraaid, want het is tijd om een vijandelijk kamp binnen te sluipen. Via wat scripted events worden de nodige tegenstanders om zeep geholpen door je teamgenoten.

Als je eenmaal goed en wel in het dorp bent krijg je het teken om de C4 af te laten gaan. De explosie wordt prachtig in beeld gebracht terwijl de Vietnamezen door de lucht vliegen. Natuurlijk breekt alle hel los en is het nu weer schieten geblazen. Uiteindelijk schiet je met een rocket launcher de luchtafweer kapot om zo de weg vrij te maken voor een aantal helikopters met versterkingen. Als de rust weder is gekeerd duiken we een tunnel in en volgt het stuk wat al eerder te zien was in een trailer. Hiermee sluit de missie voor nu af.

Call of Duty: Black Ops trailer.

Hierna kregen we Payback te zien, de missie waarin je zelf plaatsneemt in een helikopter – eerder te zien tijdens een trailer op de E3. Er werd beloofd dat je helemaal vrij bent om met de helikopter te vliegen. Het apparaat besturen lijkt redelijk soepel te werken, waardoor verschillende doelwitten snel worden geraakt. Een onbeperkt aantal raketten helpt hier ook aan mee. De explosies volgen elkaar in rap tempo op en werkelijk alles wordt vernietigd. We zien eigenlijk niks nieuws maar de “cinematografische actie” (zoals het werd genoemd) blijft indrukwekkend om te zien.

De singleplayer belooft dan ook een achtbaanrit vol spektakel te worden. In de presentatie die wij zagen zaten wel aardig wat scripted events maar ook de speelbare delen bevatten genoeg actie. Over de duur van de singleplayer wilde men niet al te veel kwijt maar uiteindelijk kwam er een indicatie van 6 tot 8 uur wat eigenlijk ook te verwachten valt.

Over de multiplayer werd weinig vrijgegeven. Zoals uit de trailer bleek zal er een replayer toegevoegd worden om matches terug te kijken. Ook zullen er voertuigen in de multiplayer zitten maar verdere details werden niet gegeven. Verder kon er over wapens en perks ook niks verteld worden. Meer daarover zal tijdens een eigen event op 1 september worden bekend gemaakt. Wel werd ons beloofd dat TreyArch goed geluisterd heeft naar wat de community wil.

Read this next