Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Call of Duty: Black Ops - Escalation DLC

Opbouwend naar een climax?

Voor Activision kan het alvast niet meer stuk; sinds deze week is Call of Duty: Black Ops de best verkochte game ooit, volgens hun eigen cijfers. Die zijn nog niet officieel vrijgegeven, maar wij twijfelen alvast niet aan dat nieuws. De oorlogsreeks is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen en wordt meermaals ondersteund door downloadable content. Deze keer staat de Escalation DLC op het menu, een pakket dat tijdelijk voor Xbox 360 beschikbaar is en begin juni naar PlayStation 3 en PC komt.

Naar goede gewoonte zitten daar geen opmerkelijk nieuwe wapens in of een skin, maar een viertal nieuwe maps én wat voor de horrorfans. De vier nieuwe omgevingen voor spelers heten als volgt: Zoo, Convoy, Hotel en Stockpile. Opvallend is dat deze allemaal veel meer passen in het plaatje van Black Ops qua stijl en ook veel meer de nadruk leggen op de samenwerking van een team.

Waar je in First Strike (de vorige DLC) maps had die veeleer spelers een vrijgeleide geven om als eenzame krijgers op jacht te gaan tegen het andere team, biedt dit pakket strijdarena's aan die je haast dwingen om een CQC-aanpak te hanteren. Hierbij staat de afkorting uiteraard voor Close Quarter Combat. Tactisch spel is dus opnieuw een belangrijke factor om te zegevieren in één van de vier maps. Het is namelijk zo dat je in deze downloadable content af te rekenen krijgt met zogenaamde "flessenhalzen" of knelpunten in de maps. Dichte doorgangen waar je als team strategisch gebruik van moet maken om een hopelijk minder gecoördineerde vijand de laatste slag toe te dienen.

Dan volgt wellicht de hoofdmoot van Escalation: de zombie mode genaamd Call of the Dead. Wat deze toevoeging zo uniek maakt, is dat je deze keer niet kruipt in de huid van de Amerikaan, de Japanner, de Duitser of de Rus, zoals we die vier overlevenden kennen uit de vorige horrorscenario's. Enkele iconen uit de horrorfilmwereld krijgen een vereeuwiging in Call of Duty: Black Ops. Sarah Michelle Gellar stapte na ettelijke jaren stilte terug in de schoenen van Buffy. De Mexicaanse Danny Trejo, die nog recentelijk in een bepaalde messenfilm allerlei buiken wild lag open te rijten, krijgt ook een rol. Daarnaast vinden we Michael Rooker terug, beter bekend als Merle Dixon uit de zombiereeks The Walking Dead. En tenslotte speelt niemand minder dan Robert Englund opnieuw Freddie Krueger.

Dit vierkoppig team van zombiemoordende filmsterren krijgt de hoofdrol en alles vindt plaats aan een verlaten klif, compleet met vuurtoren en gestrand schip. Belangrijk detail: George A. Romero, beschouwd door velen als een grondlegger van de moderne horrorfilms, krijgt een rol als vijand. Deze regisseur valt andere spelers lastig met een elektrisch geladen wapen indien ze te dicht in de buurt komen of hem aanvallen. Je kan hem terug doen afkoelen (zowel letterlijk als figuurlijk) door hem te lokken in het ijswater, en hij is zo goed als onoverwinnelijk. Daarbovenop gooit Treyarch de spelers meteen in de volle actie.

We krijgen de vier nieuwe maps te zien van deze DLC.

In de gekende zombierondes bouwt de moeilijkheidsgraad traag op, maar hier krijg je na een paar rondes meteen af te rekenen met grote vlagen aan vleesetende soldaten. Iedereen heeft er dus baat bij om samen te blijven, zeker terwijl George Romero je volgt en je pad probeert te belemmeren. Er zitten enkele nieuwe wapens in deze zombie mode, zoals de V-R11 die zombies terug verandert in gewone mensen en de Scavenger die vergelijkbaar is met de reeds gekende kruisboog. Het principe blijft echter hetzelfde: verzamel punten door zombies neer te halen, koop sterkere wapens en baan je een weg naar veiliger oorden met het hele team. Dit is zonder twijfel de leukste zombietoevoeging tot nu toe in de Call of Duty-reeks, maar je zal wel wat geld moeten neertellen.

Die map packs geven me telkens opnieuw een dubieus gevoel, en zeker als er een prijskaartje van 1200 Microsoft Points aan vast hangt. De Escalation DLC is geen uitzondering, met z'n vier maps en zombietoevoeging "Call of the Dead". Als je dan toch het pakket zou willen binnenhalen, doe het dan voor het nieuwe zombiefestijn. Dat neemt niet weg dat de prijs nog steeds relatief overdreven is voor hetgeen je krijgt, maar goed. Met vier bekende gezichten uit de filmwereld de bloeddorstige nazi's op hun donder geven is gelukkig een degelijke, doch magere troost.

7 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur

Joachim Beunckens

Hoofdredacteur Video

Reacties