Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Call of Duty: Black Ops Cold War - Release, Warzone battle royale, multiplayer, Zombies, campaign en alles wat we weten

Koud maar krachtig.

Call of Duty: Black Ops Cold War. Het is een hele mondvol, maar wat we tot nu toe weten over de game is erg intrigerend. Gezien we ervoor willen zorgen dat je helemaal up-to-date bent met het laatste nieuws, verzamelen we in dit artikel alle info over de game. Dat betekent alle Black Ops Cold War Warzone, Zombies, Multiplayer, campaign en release info in één handig overzicht!

Inhoud

Call of Duty: Black Ops Cold War - Call of Duty in de jaren '80? Graag!

Black Ops Cold War release en special editions - Wanneer komt de game uit?

De Call of Duty Black Ops Cold War release ligt op 13 november voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game komt ook naar de PlayStation 5 en Xbox Series X en S, maar is op die platformen wel een tientje duurder.

Over de releasedata van Black Ops Cold War voor de volgende generatie consoles bestaat nog wat verwarring. De releasedatum van de Xbox Series S is al gelekt als 10 november, maar over de PlayStation 5 bestaat nog geen duidelijkheid.

De game is beschikbaar in verschillende edities. Let goed op, want er zijn grote onderlinge verschillen.

  • Digital Standard Edition: hier krijg je de game voor PS4, Xbox One of pc. Daarbij ontvang je de Confrontation Weapons Pack met twee Black Ops Cold War weapon blueprints, die bij launch beschikbaar zijn.
  • Physical Standard Edition: hier krijg je enkel de game voor PS4, Xbox One of pc.
  • Next-Gen Physical Standard Edition: hier krijg je enkel de game voor PS5 of Xbox Series X. Deze versie van de game ondersteunt wel next-genfeatures, zoals een betere framerate, ray-tracing, en kortere laadtijden.
  • Digital Cross-Gen Bundle: hier krijg je de game voor beide generaties van dezelfde consolefamilie (dus ofwel PS4 en PS5; ofwel Xbox One en Xbox Series X). De next-genversie ondersteunt features waaronder een betere framerate, ray-tracing, en kortere laadtijden. Je krijgt ook het Confrontation Weapons Pack, dat twee Black Ops Cold War weapon blueprints bevat, beschikbaar bij launch.
  • Digital Ultimate Edition: dit pakket heeft dezelfde inhoud als de Digital Cross-Gen Bundle hierboven, plus extra content: één Season van de Call of Duty: Black Ops Cold War Battle Pass Bundle - inclusief 20 Tier Skips - en het Land/Sea/Air Pack dat drie Operator Skins, drie Weapon Blueprints en drie Vehicle Skins bevat.
Call of Duty: Black Ops Cold War - Verwacht veel verschillende locaties.

Black Ops Cold War setting - Waar en wanneer speelt de game zich af?

Erg veel laat de titel van de game niet aan de verbeelding over. De nieuwste Black Ops speelt zich af tijdens de Koude Oorlog. Daardoor keert de reeks terug naar de tijdsperiode van de allereerste Black Ops, die uitkwam in 2010 en nog steeds als bestverkochte Call of Duty ooit geldt.

Voor wie een kleine geschiedenisles nodig heeft: de Koude Oorlog is de naam die gegeven wordt aan de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog tot aan de ontbinding van de Sovjet-Unie. Tijdens die periode liepen de spanningen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie hoog op. Beide grootmachten probeerden hun ideologie zoveel mogelijk te verspreiden rond de wereld via verdragen en gesponsorde conflicten. Er vond bovendien een wapenwedloop plaats, met de constante dreiging van een mogelijk nucleair conflict.

Er deden zich in die tijdsspanne verschillende grote conflicten voor: de Koreaanse oorlog, de gefaalde invasie van Cuba, de Vietnamoorlog, het conflict in Afghanistan... Meer dan genoeg potentiële locaties en conflicten waaruit de game inspiratie kan putten. Voor meer details over bevestigde locaties: zie de sectie onderaan over de singleplayercampaign.

Call of Duty: Black Ops Cold War - Favoriete personages keren terug.

Black Ops Cold War Warzone - Blijft battle royale?

Warzone gaat niet plotseling verdwijnen wanneer Black Ops Cold War uitkomt. Daarvoor doet de free-to-play battleroyalemodus (die ook onderdeel is van de Modern Warfare reboot) het simpelweg te goed. Daardoor zul je in de plaats aan de slag gaan met Warzone Chapter 2.

Voor uitgever Activision blijft Warzone immers hyperbelangrijk. Het bedrijf doet er dan ook alles aan om je te doen blijven spelen. Alle content die je hebt vrijgespeeld tijdens je tijd met Modern Warfare, blijft ook beschikbaar in de nieuwe Warzone. Al je Operators en Weapon Blueprints blijven dus behouden. Zie ook de info hierboven over verschillende edities om te weten te komen hoe je via een pre-order alvast enkele exclusieve nieuwtjes kunt unlocken.

Er komt uiteraard ook een splinternieuwe Battle Pass voor Warzone. Activision belooft daarnaast ook dat je progressie over verschillende modi heen zal tellen. Of je nu Warzone speelt, de competitieve klassieke Multiplayer of Zombies, alles levert je XP op die je Black Ops Cold War-carrière doet verdergaan.

We zitten echter wel nog met belangrijke vragen. Wat gebeurt er bij de release van Black Ops Cold War met de Warzone map? Krijgt Verdansk een grondige make-over die beter past bij de nieuwe tijdsperiode? Of komt er een tweede map om Warzone op te spelen? Heel veel vragen en voorlopig nog geen antwoorden. We houden je uiteraard op de hoogte zodra we meer weten.

Call of Duty: Black Ops Cold War - Rennen voor je leven; Warzone opgesomd in vier woorden.

Wil je meer over Call of Duty: Warzone weten? Start dan eens bij onze Call of Duty: Warzone gids en tips voor meer tips.

Black Ops Cold War multiplayer - Welke maps en wapens zijn er?

Op 9 september heeft ontwikkelaar Treyarch officieel de multiplayer van de game onthuld. De game focust zich logischerwijs op locaties en wapens die zich situeren in de tijdsperiode van de Koude Oorlog.

Enkele maps zijn alvast onthuld. Armada speelt zich af in de Atlantische Oceaan, waar je van schip tot schip manoeuvreert. In Crossroads staat een bevroren Sovjetwildernis centraal. Miami speelt zich af in het iconische South Beach deel van de stad: vol met art deco gebouwen, in neon overgoten. Moscow speelt zich af in de straten van de Russische hoofdstad. Satellite neemt je mee naar de woestijn van Angola.

Naast nieuwe maps bevat Black Ops Cold War ook enkele opvallende nieuwe modi. Combined Arms is een 12v12-modus met voertuigen en valt te spelen in combinatie met andere modi zoals Domination. VIP Escort is 6v6 en geeft je de taak om een andere speler (de vip) naar veiligheid te loodsen. Fireteam is dan weer een nieuwe modus met 40 spelers, met 10 teams van 4. Meer info (waaronder over het eerste gametype genaamd Dirty Bomb) volgt later.

Uiteraard bevat Black Ops Cold War enkele modi waar je al jaren van geniet: oerklassieker Team Deathmatch, Domination, Kill Confirmed en Search And Destroy.

Scorestreaks zijn terug maar hebben grote wijzigingen ondergaan. Je score blijft behouden, zelfs als je sterft. De beste beloningen moet je wel nog steeds verdienen via uitmuntende prestaties. Heb je een hoge killstreak, dan krijg je ook 'streak score'-bonussen. Er zijn weliswaar cooldowns, die ervoor zorgen dat je je Scorestreaks niet zomaar kunt spammen.

Beweeglijkheid is flink veranderd. Sprint Take Off betekent dat Operators nu sneller uit de startblokken schieten, vooraleer ze naar de normale sprintsnelheid gaan. Sliding start en eindigt nu gehurkt, om zo geloofwaardiger te zijn. Footstep Control is een belangrijke en zorgt ervoor dat sneller bewegen meer lawaai maakt en trager bewegen minder. Tot slot is Jumping ook gewijzigd: je Operator reageert nu trager na het landen op zijn of haar voeten.

Tot slot werkt het Create-a-Class-systeem nu met slots. Je kunt ook Wildcards gebruiken. Die hebben een van vier voordelen: acht attachments voor je primary wapen; maximum zes Perks; een dubbel aantal lethal en tactical equipment; of drie Perks van eender welke categorie.

De Gunsmith is uitgebreider dan ooit. Elk 'primary' wapen heeft nu tot 54 verschillende attachments, met acht verschillende 'nodes'. Verwacht alvast trouwe vuurwapens zoals de M16 en FAMAS.

Je kunt er ook van uitgaan dat verschillende geliefde maps uit de geschiedenis van de Black Ops-reeks hun opwachting maken - mogelijk met een nieuw likje verf. Summit, Nuketown, Firing Range, Havana... Al die klassieke maps hebben al in verschillende Black Ops-games hun opwachting gemaakt, waardoor het waarschijnlijk is dat sommige van hen ook in Black Ops Cold War de revue passeren.

Je hoeft niet lang te wachten om de Black Ops Cold War multiplayer zelf uit te proberen. Voor wie een PlayStation 4 pre-order plaatst, begint de bèta al op 8 oktober. Indien we kijken naar hoe vorige bètaperiodes voor Call of Duty-games verliepen, dan ziet het schema er naar alle waarschijnlijkheid als volgt uit:

  • PS4 pre-order beta: 8-9 oktober
  • PS4 open beta: 10-12 oktober
  • Xbox One / pc pre-order beta: 15-16 oktober
  • Tweede PS4 open beta: 15-19 oktober
  • Xbox One / pc open beta: 17-19 oktober
Call of Duty: Black Ops Cold War - Ook historische figuren maken hun opwachting.

Black Ops Cold War Zombies - Welke personages en maps zijn er bij launch?

Black Ops en Zombies worden altijd in één adem genoemd, en met recht en reden. Hoewel de co-opmodus eerst opdook in World At War, werd de modus geperfectioneerd in Black Ops. Daarna heeft elke Black Ops geweldige Zombies-maps gehad. Zelfs Advanced Warfare, Infinite Warfare en Call of Duty WW2 hebben zich aan Zombies gewaagd.

Treyarch blijft echter de meester van deze modus en het is dan ook reikhalzend uitkijken naar welke creatieve maps de studio uit zijn mouw weet te schudden. Black Ops 4 bevatte standaard drie Zombies-maps. Hopelijk herhaalt de studio dat voor Black Ops Cold War.

Call of Duty: Black Ops Cold War - Wie Black Ops zegt, zegt Zombies.

Black Ops Cold War campaign - Is er weer singleplayer?

Goed nieuws: Black Ops Cold War heeft opnieuw een singleplayercampagne! Met Black Ops 4 nam ontwikkelaar Treyarch immers de gedurfde stap om voor het eerst in de geschiedenis van Call of Duty geen singleplayercampagne aan te bieden. Hoewel Black Ops 4 een succes bleef, zorgde het gebrek aan een campagne er wel voor dat de game ietwat zonder identiteit bleef.

Daar brengt Black Ops Cold War dus verandering in. De campagne is een directe sequel op de oorspronkelijke Black Ops en zet het verhaal van die game dus verder. Chronologisch komt Black Ops Cold War dus vóór de gebeurtenissen van Black Ops 2!

Pas op! In deze alinea volgen spoilers voor Black Ops 1. Om je geheugen op te frissen: in de eerste Black Ops speel je als Alex Mason, een Amerikaanse strijder die betrokken raakt bij de zoektocht naar het dodelijke gifgas Nova-6. Mason verzeilt in verschillende conflicten tijdens de Koude Oorlog, waaronder de gefaalde invasie van de Varkensbaai in Cuba en de oorlog in Vietnam. Tijdens de game blijkt dat Mason gebrainwasht is om de Verenigde Staten te saboteren en de Derde Wereldoorlog uit te lokken. Uiteindelijk kom je de Russische officier en slechterik van dienst Nikita Dragovich op het spoor, bezorg je hem een enkeltje hiernamaals en lijkt het gevaar geweken.Einde spoilers.

Volgens de officiële eerste info van Activision speelt Black Ops Cold War zich af aan het begin van de jaren 80. Tijdens de campagne spoor je een schimmige spion genaamd Perseus op, die het globale machtsevenwicht probeert te verstoren. Daarbij strijd je over de hele wereld in iconische locaties tijdens de Koude Oorlog zoals Oost-Berlijn, Vietnam, Turkije, een Sovjet KGB-hoofdkwartier en meer. Je ontmoet daarbij ook historische figuren zoals toenmalig president Ronald Reagan en iconische Black Ops-personages zoals Woods en Hudson. Je team wordt ten slotte door de mysterieuze nieuwkomer Russell Adler geleid.

Treyarch staat erom bekend dat het graag experimenteert met de singleplayercampagnes van Call of Duty. Black Ops 2 had een verhaal met keuzemogelijkheden, waardoor er verschillende mogelijke eindes zijn. Black Ops 3 ging dan weer oorspronkelijk een open wereld hebben, maar werd uiteindelijk teruggedraaid naar een (enorm incoherente) co-opervaring. Ook Black Ops 4 had oorspronkelijk een campagne, die volgens geruchten singleplayer en multiplayer zou vermengen, doordat je in co-op missiedoelen kon voltooien maar het ook tegen andere menselijke spelers moest opnemen. Gelekte alfafootage is ondertussen al van het internet verwijderd.

Ook Black Ops Cold War speelt met verwachtingen. Voor het eerst kun je in de campagne namelijk je eigen personage maken. Dat gaat verder dan enkel cosmetische keuzes, want je kunt je eigen Operator ook persoonlijkheidskenmerken zoals 'Paranoïde' of 'Lone Wolf' geven. Die hebben ook een impact op de gameplay: zo zorgt de eerste 'trait' ervoor dat je een snellere Aim-Down-Sights (ADS) tijd hebt, terwijl de tweede je dubbel zo lang laat sprinten.

De missies zelf geven je dan weer meer vrijheid. Zo zijn er vaak verschillende routes en krijg je soms ook dialoogkeuzes. Er zijn optionele missiedoelen en documenten om te vinden die twee optionele missies kunnen unlocken. Volgens ontwikkelaar Raven Software (die de singleplayer voor zijn rekening neemt) zijn er ook verschillende eindes. Sommige missies lijken zelfs inspiratie te putten uit de sandboxes van Hitman. Zo kies je in een KGB-hoofdkwartier zelf hoe je je doel bereikt (al eindigt de missie wel in een typische, spectaculaire shoot-out).

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties