Skip to main content

Call of Duty: Black Ops 3 - Wat we tot dusver weten

Terug naar de toekomst.

Elk najaar staat het rotsvast in de agenda van menig shooterfan: de releasedatum van de nieuwe Call of Duty. Infinity Ward en Sledgehammer Games namen respectievelijk Ghosts en Advanced Warfare voor hun rekening, dus is het dit keer de beurt aan Treyarch. De ontwikkelaar stond al aan het roer van de eerste twee Black Ops-delen en komt nu niet geheel verrassend met Call of Duty: Black Ops 3. Lees hier een overzicht van wat we tot dusver weten.

Verhaal en setting

Call of Duty: Black Ops 3 kent een dystopische, futuristische setting. Treyarch pakt de draad op waar het verhaal van het tweede deel in de tijdlijn van de Black Ops-serie eindigde. De wereld likt zijn wonden van de drone-oorlog die schurk Raúl Menendez in 2025 initieerde. Dat nooit meer, dachten de wereldleiders. Een effectief luchtafweersysteem onder de naam Directed Energy Air Defense (DEAD) legt het gebruik van onder meer drones aan banden.

Eind goed, al goed? Nee, verre van zelfs. De wereld in de nabije toekomst is namelijk in verval geraakt. Drinkwater en grondstoffen zijn schaars, maar ook het klimaat is flink van slag. Daarnaast vormt de wereld wederom het geopolitieke strijdtoneel van twee allianties. Enerzijds is er de Common Defense Pact dat raakvlakken met het Warschaupact heeft. En anderzijds is er het Winslow Accord dat veel wegheeft van de NAVO. Je staat dus midden in de koude oorlog van de toekomst.

Door DEAD komt de focus op grondgevechten te liggen. Het draait in de toekomstige oorlogsvoering weer volledig om 'boots on the ground'. De grondsoldaten zijn dankzij de technologische ontwikkelingen dodelijker dan ooit. Niet zozeer door een exoskelet zoals in Call of Duty: Advanced Warfare (review), maar dankzij de wondere wereld van de biotechnologie en cybernetica. Direct Neural Interface (DNI) zijn onderhuidse aanpassingen die hen sterker, sneller en slimmer maken. De grens tussen mens en cyborg vervaagt hierdoor steeds meer. Klinkt bekend. Deus Ex, ben jij dat?

Bekijk op YouTube

Singleplayer en co-op

Met deze technologische ontwikkelingen zouden het voor de Black Ops-soldaten gouden tijden moeten zijn, maar niets is minder waar. Een snowdeniaanse beerput gaat open wanneer de illustere Black Ops-missies grootschalig lekken. De elitesoldaten worden door hun opdrachtgevers volledig verstoten en steeds meer teams verdwijnen. Je komt in de campagne zowel letterlijk als figuurlijk onder vuur te liggen.

De grootste vernieuwing is dat de 'singleplayermodus' nu volledig coöperatief is. De campagne is nog steeds in je eentje speelbaar, maar kan dit keer ook met vrienden afgewerkt worden. Dit doe je met zijn tweeën in split-screen op de bank of tot vier spelers online. Dat geldt overigens alleen voor de pc-, PlayStation 4- en Xbox One-versie, aangezien Call of Duty: Black Ops 3 geen campagne op de PlayStation 3 en Xbox 360 heeft. Treyarch zegt dat door de focus op co-op de slagvelden groter en de kunstmatige intelligentie (AI) van de tegenstanders slimmer worden.

De ontwikkelaar neemt in Call of Duty: Black Ops 3 dus afstand van de vertakkende verhaallijnen van de games. Het draait dit keer meer om de personages. Zo is er voor het eerst in de serie ook een vrouwelijke hoofdpersoon speelbaar. Elk personage heeft daarbij zijn of haar eigen skill tree met upgradable Cyber Cores en Cyber Rigs. Denk hierbij aan het hacken van een vijandelijke drone of een zwerm nanobots die vijanden in de brand zetten.

Bekijk op YouTube

Multiplayer

Voor de multiplayermodus heeft Treyarch opnieuw naar de basiselementen gekeken. Call of Duty: Black Ops 3 kent nog steeds relatief kleine mappen met een beperkt aantal paden en maximaal twee verdiepingen. Dankzij het vernieuwde bewegingssysteem kun je niet alleen sprinten, springen, glijden en zwemmen. Ook een wallrun of boostjump behoren tot je vaardigheden. Het zijn echter de dode spelmomenten die onnodig de actie eruit halen. Dus waarom niet schieten tijdens het beklimmen van een muur of zwemmen onder water? Dat is in deze shooter geen beperking meer.

In de multiplayermodus zijn er geen naamloze soldaten meer, maar maken Specialists hun entree. In totaal zijn er negen personages die apart in level stijgen. Elke Specialist heeft zijn of haar eigen uiterlijk, stem en achtergrond. Daarnaast heeft elke Specialist een eigen wapen en vaardigheid. Je kiest één daarvan uit die je vervolgens in-game om de paar minuten kunt gebruiken. Tot nu toe zijn er vier onthuld: Ruin, Seraph, Outrider en Reaper.

Daarnaast zijn er een aantal aspecten die terugkeren. Treyarch handhaaft Pick 10 uit Call of Duty: Black Ops 2, maar past het systeem op een aantal punten aan. Gunsmith is een optie waarmee je je wapens zowel functioneel als esthetisch aanpast. Elke aanpassing op je wapen kost echter een slot. In tegenstelling tot Call of Duty: Advanced Warfare's Pick 13 zijn de Scorestreaks nu wel weer onafhankelijk van het systeem.

Lees ook onze Black Ops 3 tips en Black Ops 3 Multiplayer tips!

Bekijk op YouTube

Bèta

Vroeger moest je het met een simpele demo doen, maar tegenwoordig is er een andere manier om maanden voor de release een game aan de tand te kunnen voelen. Zo is er in augustus een Call of Duty: Black Ops 3 multiplayer bèta. PlayStation 4-bezitters zijn van 19 tot en met 23 augustus aan de beurt. Op de pc en Xbox One start de bèta op 26 augustus en eindigt het op 30 augustus.

In de bèta zijn uiteindelijk vier maps en acht modi speelbaar. Daarnaast zijn er vier Specialists beschikbaar en nog eens vier extra te ontgrendelen. Benieuwd of Treyarch zijn belofte voor een strakkere 'combat loop' weet in te lossen? Je lees in de Call of Duty: Blacks Ops 3 multiplayer preview hoe dat in ieder geval voor de bèta al uitpakt.

Bekijk op YouTube

Zombies

Treyarch introduceerde in Call of Duty: World at War in nazi-outfit gehesen ondoden, die je vervolgens samen met anderen aan gort moest schieten. Goed nieuws voor de liefhebbers van de populaire zombiemodus: die maakt in deze game wederom zijn opwachting. Onder de naam Shadows of Evil knal je weer horden ondoden af, deze keer in een jazzy noir-setting die doet denken aan de jaren '40. Je speelt als één van de vier personages - The Magician, The Femme-Fatale, The Cop en The Boxer - terwijl ze de mysterieuze Shadow Man onderzoeken. De personages worden vertolkt door acteurs Jeff Goldblum, Heather Graham, Neal McDonough, Ron Perlman en Robert Picardo. Er is een volwaardig progressiesysteem aanwezig.

Bekijk op YouTube

Pre-order en collector's editions

Er zijn tot nu toe drie special edities van Call of Duty 3: Black Ops 3 aangekondigd. Zo heeft de Juggernog Edition onder meer een minikoelkast van de Perk-a-Cola-machine uit de game. Deze kost 199 euro, maar is inmiddels zo goed als uitverkocht. De Hardened Edition staat voor 85 euro geprijsd, maar is ook al niet meet verkrijgbaar. De Digital Deluxe Edition met onder meer een Season Pass is alvast te pre-ordenen voor 99 euro.

Juggernog Edition (uitverkocht)

 • Call of Duty 3: Black Ops 3 game
 • Steelbook
 • Season Pass
 • 'The Giant' Zombies map
 • Drie Personalization Packs (Cyborg, Weaponized 115 en Black Ops III)
 • Limited Edition Specialist concept art kaarten
 • Officiële soundtrack
 • Juggernog minikoelkast (ruimte voor twaalf blikjes)
 • Perk-a-Cola onderzetters

Hardened Edition (uitverkocht)

 • Call of Duty 3: Black Ops 3 game
 • Steelbook
 • 'The Giant' Zombies map
 • Twee Personalization Packs (Cyborg en Weaponized 115)
 • Limited Edition Specialist concept art kaarten
 • Officiële soundtrack

Digital Deluxe Edition

 • Call of Duty 3: Black Ops 3 game (digital)
 • Season Pass
 • 'The Giant' Zombies map
 • Drie Personalization Packs (Cyborg, Weaponized 115 en Black Ops III)

Releasedatum, Season Pass en DLC

De releasedatum van Call of Duty: Black Ops 3 is 6 november. De first-person shooter komt dan uit op de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. De Call of Duty: Black Ops 3 systeemeisen voor de pc zijn inmiddels bekendgemaakt.

De game komt tevens met een Season Pass. Deze kost 50 euro op Steam en bestaat uit vier uitbreidingen. Dit zijn onder meer mappacks met remakes van klassieke maps uit World at War en de vorige Black Ops-delen. De Season Pass is alleen voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One beschikbaar.

Read this next