Skip to main content

Call of Duty: Black Ops 2 Preview

Teken aan de wand voor vernieuwing?

Geschreven door Dominique Cockx

Deze tweede Black Ops van de stal van Activision speelt zich af in de niet zo verre toekomst, namelijk in het jaar 2025. De militaire technologische vooruitgang heeft niet stil gestaan. Alle wapens zijn met een netwerk verbonden. Terroristen hebben deze wapens echter kunnen hijacken en gebruiken deze tegen zijn uitvinders. Oeps.

De eerste demonstratie die we te zien kregen van deze game op E3 was een (voor ons ondertussen herkenbare) invalsweg naar Los Angeles City waar een konvooi die de president beschermd op een hinderlaag rijdt. Deze bestaat onder andere uit terroristen in zwarte bivakmuts, quad choppers, viervoetige bewapende robots en drones. De hummer ontwijkt rakelings alle obstakels tot hij dwars gaat en op zijn dak belandt. Onderweg kom je een futuristische luchtafweertank tegen die je even kan gebruiken voordat ze in een afgrond valt. Het wapenarsenaal is uitgebreid met een kogel die naarmate hij opgeladen wordt, beton kan doorboren, met dodelijke gevolgen. Verder in de missie kom je ook een jet tegen die je moet gebruiken om de president luchtdekking te geven. We hebben het al in eerdere Call of Duty-games gezien, maar het is een formule die duidelijk werkt.

Net zoals vanouds in deze reeks was het level redelijk lineair en liet het niet veel alternatieve strategieën toe. Op grafisch vlak is op eerste zicht niet veel veranderd. Het ziet er nog steeds goed uit!

De tweede demonstratie liet een nieuw type level zien: de Strikeforce levels. In deze levels kun je over het slagveld zweven en de troepen strategisch sturen. Ook kun je één van de troepen, of het nu een voetsoldaat, drone of quad chopper is, rechtstreeks besturen om zo in de frontlinie te vechten. Tijdens het gevecht kun je futuristische wapens aan je eigen troepen toevoegen om zo het tij van het gevecht te keren. Het verhaal varieert door keuzes die de speler voorgeschoteld krijgt. Zo kun je een Strikeforce missie falen zonder dat je daardoor het level opnieuw moet starten. Het verhaal verandert hierdoor en dit zorgt ook ook voor verschillende eindes. Het is voor het eerst in de Call of Duty-reeks dat dit kan en we kijken dan ook uit naar de werkelijke invloed die dit kan maken op de game.

Met Call of Duty: Black Ops 2 lijkt Activision een signaal de wereld in te sturen dat ze begrijpen dat de ontzettend succesvolle reeks aan vernieuwing toe is. Een nieuwe, futuristische setting met een nieuwe soort missie en vertakkende verhaallijnen zorgen ervoor dat we voorzichtig uitkijken naar Black Ops 2.

Call of Duty: Black Ops 2 verschijnt 13 oktober op PC, PS3 en Xbox 360.

Read this next