Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Call of Duty: Advanced Warfare: Wat we tot dusver weten

UPDATE: Exo Survival, Clan Wars, Companion App en DLC.

Dit najaar maakt Call of Duty: Advanced Warfare zijn opwachting. Hoewel Sledgehammer Games al aan Call of Duty: Modern Warfare 3 meewerkte, is dit het eerste project dat de studio volledig onder zijn hoede neemt. De ontwikkelaar maakt van de gelegenheid gebruik om de serie over een andere boeg te gooien en neemt je mee naar de toekomst.

Sledgehammer Games heeft drie jaar de tijd gekregen om aan de futuristische shooter te werken. Volgens de makers is Call of Duty: Advanced Warfare geen sciencefiction, maar eerder een geloofwaardige blik op de toekomst. Om de futuristische oorlogsvoering zo realistisch mogelijk te houden, heeft het team uitvoerig met militaire experts, futuristen en wetenschappers gesproken. Lees hier een overzicht met daarin wat er tot dusver over de titel bekend is.

Verhaal en setting

Call of Duty: Advanced Warfare speelt zich af in 2054. Private Military Corporations (PMC's) nemen een belangrijke rol op het slagveld in. Deze militaire bedrijven bestaan uit huursoldaten en voeren over het algemeen logistieke en beveiligingstaken voor een leger uit. Een bekend hedendaags voorbeeld is het controversiële Blackwater, dat onder meer in Afghanistan en Irak actief was.

In het nieuwe Call of Duty-universum is Atlas Corporation de grootste PMC. Aan het hoofd hiervan staat Jonathan Irons, die wordt gespeeld door tweevoudig Oscarwinnaar Kevin Spacey. Het is overigens niet de eerste keer dat bekende acteurs de stemmen in Call of Duty inspreken. Eerder verleenden onder meer Kiefer Sutherland, Gary Oldman en Ed Harris al hun stem. In Advanced Warfare wordt Spacey naast voice acting ook op het gebied van motion capturing aan het werk gezet.

Irons' radicale visie over de Amerikaanse staatsinrichting en hunker naar absolute macht komen evident naar voren. Mensen hebben volgens hem geen democratie en vrijheid nodig, maar juist grenzen en regels. Irons ziet zichzelf dan ook als de geschikte figuur om deze filosofie in praktijk door te voeren. Wie Spacey's werk kent, weet dat de rol van slechterik hem dan ook op het lijf geschreven is.

Je kruipt zelf in de huid van voormalig Amerikaans marinier Jack Mitchell, die voor Atlas Corporation werkt. De stem van Mitchell wordt door Troy Baker verzorgd. Deze is onder meer bekend als Booker DeWitt in BioShock Infinite en als Joel in The Last of Us. Opvallend is dat in tegenstelling tot de voorgaande delen uit de Call of Duty-reeks het verhaal dit keer vanuit één perspectief wordt verteld.

De singleplayer speelt zich op verschillende locaties in de wereld af. In de gameplaytrailer is te zien hoe Mitchell (toen nog als marinier) met een landingscapsule in Seoel wordt gedropt. De Zuid-Koreaanse hoofdstad is door de invasie van buurland Noord-Korea in een waar slagveld veranderd. Daarnaast vormt ook de Golden Gate Bridge het strijdtoneel en de iconische brug van San Francisco wordt daarbij niet gespaard.

Escalerende situaties met de nodige explosies lijken in Call of Duty: Advanced Warfare weer rijkelijk vertegenwoordigd te zijn. In een andere missie wordt het gas echter flink teruggenomen en lijkt er meer plaats voor wat sluipwerk. In de bossen van Bulgarije draait het om onopgemerkt blijven en schakel je hier en daar in stilte een vijand uit. Een vergelijking met het intense Pripyat-level uit de eerste Modern Warfare is dan ook snel gemaakt.

Wapens en technologie

Meer dan ooit draait Call of Duty: Advanced Warfare om technisch vernuft. Het exoskelet neemt daarbij een prominente rol in voor de voetsoldaat van de toekomst. Zo spring je moeiteloos op een bus die je pad belemmert en trek je in een ruk een portier uit een auto om als schild te gebruiken. Het olympische motto 'sneller, hoger, sterker' komt met het exoskelet volledig tot zijn recht.

Dankzij het exoskelet zijn soldaten dus beter voorbereid op verschillende terreinen en situaties. Zo is in Seoel te zien hoe je van een gebouw afspringt en met de juiste timing middels een soort van boost de klap opvangt. In de bossen van Bulgarije gebruik je cloaking om tijdelijk onzichtbaar rond te sluipen. Na elke missie krijg je punten om je exoskelet te upgraden.

Een soldaat zonder wapens is als een klusjesman zonder gereedschap, dus heeft Sledgehammer Games op dit gebied alvast een tipje van de sluier gelicht. De 3D-Printer Rifle is wellicht de blikvanger van het futuristische wapenarsenaal. De innovatie zit in het feit dat het geweer middels een ingebouwde 3D-printer zijn eigen kogels aanmaakt. Het voordeel hiervan is dat je herlaadtijd aanzienlijk afneemt.

Iets minder origineel maar niet minder onmisbaar in je wapencollectie zijn de 'energiewapens.' De Plasma-Powered Rifle gebruik je als shotgun om vijanden omver te blazen. Daarnaast is er een geweer dat een soort van laserstraal afschiet die muren penetreert. Opvallend is dat het aantal kogels subtiel is weggewerkt in het display van de wapens zelf en er dus geen HUD aanwezig is.

Een andere interessant onderdeel van je uitrusting zijn multifunctionele granaten. Je pakt een granaat, stelt de gewenste functie in en gooit het naar je doelwit. Zo heb je onder meer de keuze uit een soort van hittezoekende granaat of eentje die alle vijanden in de omgeving scant. Daarnaast is er een geavanceerd schild dat automatisch met je meebeweegt en je bescherming biedt, zodat jij je volledig op het schieten kunt focussen.

Er zijn tal van geavanceerde voertuigen die in Call of Duty: Advanced Warfare de revue passeren. Zo zijn er hoovertanks en -bikes die elk soort terrein aankunnen en uitgerust zijn met verschillende kanonnen. Het is echter niet duidelijk in hoeverre je deze voertuigen zelf kunt besturen of dat het hier scripted events betreft.

Schrik overigens niet op wanneer midden in een gevecht een gigantische robot (vergelijkbaar met de Walkers uit de Star Wars-films) over je heen stapt. Even onheilspellend is een wolk van drones die als een zwerm dodelijke bijen de straten onveilig maakt. De gevaren komen in de nieuwste Call of Duty vanuit alle hoeken.

Multiplayer

Net als in de singleplayer staat in de multiplayer van Call of Duty: Advanced Warfare het exoskelet centraal in de gameplay. Denk daarbij aan een aantal basisbewegingen die je voor korte duur een 'boost' geven. Zo wijk je snel naar links en rechts uit om een kogelregen te ontlopen, maar is het tevens mogelijk naar je tegenstander toe te glijden. Ook in de lucht kent het exoskelet zijn meerwaarde. Je springt hoger dan normaal en kunt daarbij midden in de lucht alle kanten uitschieten. Tot slot is er nog de 'slam' waarbij je vanuit de lucht je opponent op de grond verplettert.

Naast deze basisbewegingen zijn er ook een zevental extra vaardigheden, die je kunt gebruiken mits je genoeg batterij voor je exoskelet hebt:

 • Exo Shield: elektronisch beschermschild
 • Exo Overclock: versnelde loopsnelheid
 • Exo Stim: health stimulans
 • Exo Cloack: onzichtbaar
 • Exo Hover: zweven
 • Exo Ping: vijandelijke bewegingen tentoonstellen
 • Exo Trophy System: vernietigen vijandelijke granaten en raketten

Het Pick 10-systeem uit Call of Duty: Black Ops 2 maakt zijn rentree in de vorm van Pick 13. In totaal heb je in Call of Duty: Advanced Warfare dus niet tien maar dertien punten te verdelen over je uitrusting. Naast wapens, opzetstukken, granaten, vaardigheden en perks zijn de scorestreaks hierin terug van weggeweest. Nieuw is dat je deze scorestreaks kunt aanpassen en er zijn ook coöperatieve scorestreaks te halen met teamgenoten.

Een andere toevoeging in de multiplayer zijn de zogenaamde 'supply drops'. Door simpelweg te spelen of bepaalde 'challenges' uit te spelen, worden er kistjes gedropt. Hierin zitten munitie, wapens, handschoenen, helmen en andere soorten uitrusting. In de virtuele lobby Create an Operator kun je vervolgens je personage naar hartenlust aanpassen en tentoonstellen aan andere spelers.

Call of Duty: Advanced Warfare bevat twaalf verschillende multiplayermodi. Zo passeren onder meer (Team) Deathmatch, Capture the Flag en Domination wederom de revue. Daarnaast zijn er twee nieuwe modi. Momentum is een nieuwe versie van War, waarin je in een map vijf plekken kunt veroveren maar er tijdelijk maar slechts één actief is. In Uplink moet je als team een balvormige drone in het doel van de tegenstander gooien.

Exo Survival

In Call of Duty: Advanced Warfare zit tevens een coöperatieve modus. In Exo Survival schiet je met maximaal drie vrienden hordes soldaten, honden, drones, enzovoorts aan gort. Je hebt de keuze uit drie klasses: Light, Heavy en Specialist. Na elke golf vijanden krijgen jij en je compagnon(s) punten waarmee je je personage kunt upgraden. Daarnaast zijn er extra punten te verdienen middels extra opdrachten, zoals dog tags verzamelen of bommen ontmantelen.

Zombies en Call of Duty. Wat ooit begon als een leuk extraatje, groeide al snel uit tot een geliefde modus in enkele Call of Duty-games. Na het lekken van een trailer zijn er geruchten over de terugkeer van de zombiemodus in Call of Duty: Advanced Warfare. Het bestaan hiervan is tot nu toe nog niet bevestigd, maar het zou tevens kunnen duiden op bonusmissie in Exo Survival.

Clan Wars en Companion App

Activision brengt de Call of Duty: Advanced Warfare Companion App uit. De applicatie vanaf 3 november te downloaden op Android-, iOS-, Windows Phone- en Kindle-apparaten. Het is vooral bedoeld om je clan-activiteiten te beheren. Clan Wars staan centraal in in de Companion App.

Gedurende een bepaalde periode neem je het in Clan Wars samen met vrienden op tegen andere clans. In de app is een map met verschillende locaties te zien, waarvan elk veroverpunt gekoppeld is aan een bepaalde multiplayer-modus. En wie aan het einde van de rit de meeste punten heeft, kan exclusieve uitrusting winnen om online mee te pronken. De eerste officiële Clan Wars is van 26 november tot en met 1 december. Het niveau van de divisie wordt bepaald aan de hand van een kwalificatieronde op 15 en 16 november.

De War Room is een overzicht van de belangrijkste Clan Wars-activiteiten. Er zijn hierin drie schermen te zien met informatie over huidige Clan Wars, vorige Clan Wars en de beste spelers van je clan. Daarnaast is het nu ook mogelijk met de Emblem Editor een eigen clanlogo te maken.

Pre-order en special editions

Day Zero Edition (pre-order):

 • De dag voor de release al met de game aan de slag
 • Dubbele ervaringspunten (XP) tijdens deze dag
 • Twee extra wapens
 • Advanced Arsenal Pack
 • Personalization Pack

Atlas Limited Edition (special edition):

 • Collectible Steelbook
 • Atlas Gorge Bonus Multiplayer Map
 • Atlas Digital Content Pack
 • Twee extra wapens
 • Atlas Exoskeleton
 • Atlas Helmet
 • Atlas Player Card
 • 5 Supply Drops
 • Single Player Exoskeleton Upgrade Token
 • Welcome to Atlas: Advanced Soldier Handboek
 • Officiële Soundtrack

Atlas Pro Edition (special edition):

 • Season Pass
 • Collectible Steelbook
 • Atlas Gorge Bonus Multiplayer Map
 • Atlas Digital Content Pack
 • Twee extra wapens
 • Atlas Exoskeleton
 • Atlas Helmet
 • Atlas Player Card
 • 5 Supply Drops
 • Single Player Exoskeleton Upgrade Token
 • Welcome to Atlas: Advanced Soldier Handboek
 • Officiële Soundtrack

Releasedatum en DLC

De releasedatum van Call of Duty: Advanced Warfare is al bekend sinds de onthulling van de game. Op 4 november komt de first-person shooter uit voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Een aparte studio (High Moon Studios) is verantwoordelijk voor Advanced Warfare op PlayStation 3 en Xbox 360, zodat Sledghehammer Games all-out kan gaan met de kracht van de huidige generatie. Met de Day Zero Edition kun je overigens al vanaf 3 november met de game aan de slag.

Zoals gebruikelijk is de Call of Duty: Advanced Warfare DLC tijdelijk Microsoft-exclusief. In 2015 komen er vier downloadbare uitbreidingen. De eerste DLC onder de naam Havoc komt in januari 2015 in eerste instantie voor de Xbox-platformen. Later volgen ook de downloadbare uitbreidingen Ascendance, Supremacy en Reckoning. Met een Season Pass krijg je alle vier de pakketten, toegang tot de multiplayermap Atlas Gorge en extra wapens.

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties