Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Broforce mengt chaotische gameplay met een jaren 80-sfeertje

De geur van napalm.

Vietnam, in een niet nader genoemd tijdperk. Terroristen bedreigen de wereld en men roept de hulp van Broforce in: een paramilitaire organisatie met ongelooflijk krachtige wapens en een zeer brute modus operandi. Ontwikkelaar Free Lives laat je al in de Early Access-versie kennismaken met meerdere unieke bro's, wapens en volledig vernietigbare omgevingen. En dat eventueel met vier spelers tegelijk.

Het zijn voornamelijk ontploffingen die de omgeving vernielen, en daarvan zijn er in Broforce genoeg. Wanneer je granaten werpt, tonnen opblaast of zelfmoordterroristen neerknalt, gaat de hele omgeving in flarden op. Daar komt nog eens bij dat je vijanden bloederig uiteenspatten, brandend wegrennen of letterlijk als een kip zonder kop rondlopen. Met de groetjes van een dynamietstaaf. Dat alles zorgt ervoor dat je soms niet goed ziet waarmee je bezig bent, maar het is de manier waarop de ontwikkelaar absolute chaos op het speelveld creëert.

Die chaos vind je in alle speelmodi terug. In World Campaign werk je levels van variërende moeilijkheidsgraden af om Vietnam te bevrijden. Bij het begin krijg je een willekeurige bro met zijn unieke wapen en speciale vaardigheid. Met die soldaat trotseer je dan hordes terroristen en tracht je het extractiepunt te bereiken. Tussendoor ontwijk je mijnen, explosieve tonnen en luchtbombardementen. Hier en daar kom je een gegijzelde bro tegen. Die kun je bevrijden, wat je een extra respawn geeft. Maar je bro verandert wel van gedaante. Zo komt er doorheen de levels een hele resem bro's aan bod.

Mocht je liever niet van bro veranderen en dus dat extra ticket naar een checkpoint laten, dan loop je wel een risico. In Broforce heb je slechts één leven. Één kogel of ontploffing is genoeg om het loodje te leggen, waarna je naar een checkpoint terugkeert. Zijn je tickets op, dan begin je het level helemaal opnieuw.

In de Race Mode kom je veel meer vijanden, mijnen en bombardementen tegen en probeer je zo snel mogelijk de eindmeet te halen. Dat is een kwestie van ontwijken en op de juiste momenten springen of schieten. In de Explosion Run-modus komt er nog een dimensie bij, namelijk het scherm dat van links op je afkomt en dodelijk is. Beide modi staan garant voor een potje old school arcadegamen en zijn bijgevolg zeer moeilijk.

Een modus die niet online maar wel in lokale co-op speelbaar is, is Deathmatch. Omdat alles in Broforce zo snel gaat, kunnen lags een groot probleem vormen. De ontwikkelaar wil dus het risico niet nemen dat de speler met de snelste internetverbinding wint. In Deathmatch probeer je elkaar, alsook de computergestuurde vijanden neer te schieten. Dat gebeurt in een verticale wereld: naarmate de omgeving vernietigd wordt, stort die in. Op die manier verlies je elkaar niet uit het oog en krijg je toch dezelfde vrijheid als in de normale, horizontale wereld voorgeschoteld.

In Broforce ontbreekt nog iets wat je zou verwachten bij een arcadeachtige game: een score. Vooral in de Arcade Campaign is dat een gemis, want die modus vormt slechts een kleine variatie op de World Campaign. Alle levels volgen elkaar gewoon op, en het is niet merkbaar of de moeilijkheidsgraad varieert.

In de toekomst wil Free Lives nog meer bro's aan de game toevoegen. De studio luistert daarvoor ook naar de spelers en heeft nu al een aardige groep gecreëerd. Je speelt onder andere met Rambro, Bronan (the Barbarian), een Bro in Black, Mr. Anderbro en Brobocop. Tegelijkertijd zoek je dus naar welke figuren uit welke films de bro's verwijzen. Andere personages zoals Indianna Brones speel je telkens vrij bij een bepaald aantal bevrijde bro's.

Je kunt al je creativiteit in de level editor loslaten om een compleet unieke omgeving te creëren. Je kiest de hoogte en de lengte van het level, plaatst een terrein in een bepaald type en vult alles met objecten, checkpoints en figuren op. Ten slotte geef je jouw level een naam, test je of je het überhaupt kunt uitspelen, en daarna deel je 'm online.

Broforce is één en al chaos, ontploffingen en hilarisch bloederig entertainment. Free Lives schenkt een breed aanbod aan speelmodi, maar moet nog wat sleutelen aan de intensiteit van Race Mode en Explosion Run. Voorts is er nog werk aan de details: er ontbreekt een score en een duidelijke lijn in het vrijspelen van bro's. Een ding is zeker: met het foute 80's-sfeertje zit het in Broforce wel snor.

Broforce is nu via Steam Early Access voor de pc en Mac verkrijgbaar.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Nathan Van Coillie avatar

Nathan Van Coillie

Biersommelier

Van achter zijn toetsenbord beoordeelt Nathan games, literatuur, films en muziek, plant hij afrekeningen tegen taalbarbaren en geeft hij commentaar op snookerwedstrijden... aan zichzelf.

Reacties