Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Breivik 'trainde' met Modern Warfare 2

WoW blijkt een ideale dekmantel.

De 32-jarige terrorist Anders Breivik, die vorige vrijdag een autobom liet ontploffen in de politieke wijk van Oslo en daarna een dodelijke schietpartij startte op een eiland verderop, was een fervent gamer. Dat valt te lezen in een 1500 pagina's tellend manifest dat de man vooraf had geschreven.

De moordenaar gaat in zijn manifest in op het nut van games. Zo ziet hij Modern Warfare 2 als een goeie oorlogssimulator waarmee 'strijders' zichzelf kunnen trainen voor de oorlog tegen de multiculturaliteit. Toch is volgens hem reeële training nog altijd het best. Zelf gebruikte hij de game ook om zich voor te bereiden op zijn verachtelijke onderneming.

"I just bought Modern Warfare 2, the game. It is probably the best military simulator out there and it's one of the hottest games this year." "I see MW2 more as a part of my training-simulation than anything else. I've still learned to love it though and especially the multiplayer part is amazing. You can more or less completely simulate actual operations."

Daarnaast komt ook World of Warcraft uitgebreid aan bod. Breivik zelf was immers een verwoed speler van de game. Hij gebruikte het spel als dekmantel voor zijn activiteiten en afwezigheid. MMO's, zo schrijft hij, bieden een goeie uitvlucht voor het feit dat je jezelf isoleert, dat je geen geld hebt of zelfs dat je naar het buitenland gaat (om bijvoorbeeld iemand uit je guild te gaan opzoeken). De leden van Breivik's guild verklaarden intussen op het Europese World of Warcraft forum dat Breivik hen een vriendelijke en geweldloze man leek.

"You will be amazed on how much you can do undetected while blaming this game," he continues. "If your planning requires you to travel, say that you are visiting one of your WoW friends, or better yet, a girl from your "guild" (who lives in another country). No further questions will be raised if you present these arguments."

Daarnaast blijkt Breivik ook Fallout 3, Bioshock 2 en Dragon Age: Origins te hebben gespeeld, maar op deze games wordt niet in gegaan.

Breivik werd na zijn anderhalf uur durende raid door de Noorse politie opgepakt. De dodentol liep al op tot 76.

Over de auteur

Cedric Vanhoorebeeck avatar

Cedric Vanhoorebeeck

Editor & Community Manager EG Benelux

Cedric verzorgt je dagelijkse portie vers nieuws en onderwerpt af en toe ook eens een game aan zijn kritische blik. Je houdt hem beter te vriend, want hij is ook de moderator van dienst op deze site. Bovendien is hij ook jouw aanspreekpunt voor de Eurogamer crew. Het Eurogamer forum is dan ook zijn natuurlijke habitat.

Reacties